13 °C Budapest
Side view of new mother comforting her newborn while crying. Baby getting used to noises and lights in her first days of life outside the womb.

GYED kalkulátor 2022: a GYED extra kalkulátor mutatja, mennyi pénz jár a szülőnek, nagyszülőnek, diplomásnak!

2022. október 23. 11:09

A GYED, azaz gyermekgondozási díj a GYED extra csomagnak köszönhetően már nem csak a szülőknek (az apának vagy az anyának), hanem nevelőszülőnek, nagyszülőnek, sőt, nappali tagozatos hallgatónak, vagy egy éven belül végzett friss diplomásnak is jár. Mutatjuk, a GYED kalkulátor 2022 szerint mennyi a GYED összege!

Cikkünkben eláruljuk, milyen juttatások tartoznak a GYED extra csomagba (GYED extra kalkulátor 2022) – mit érdemes tudni a különféle GYED juttatásokról? Mutatjuk, mennyi a GYED kalkulátor 2022 alapján a bruttó és a nettó GYED, illetve, hogy mennyi szabadság jár GYED után az anyáknak, amikor vissza szeretnének térni munkahelyükre!

GYED extra kalkulátor 2022

A GYED extra gyakorlatilag a kibővített GYED-et foglalja magában: a szülői GYED-hez 2020-ban csatolták hozzá a nagyszülői GYED és a nevelőszülői GYED igényelhetőségét, illetve a diplomás GYED-et (nappali tagozatos hallgató, vagy a tanulmányait 1 éven belül befejezett hallgató). A GYED extra kalkulátor biztosítja a GYED melletti munkavégzés lehetőségét is (a gyermek 6 hónapos korától korlátlan időtartamban).

Ikergyermekek esetén bővített GYED jár, a GYED 2022 folyósítása +1 évvel meghosszabbodik (a GYED kalkulátor nem duplán számolja egyszerre a juttatást, mert a maximumösszeget nem lehet átlépni). A GYED kalkulátor a GYED összegét külön kezeli az alapfizetésről, nem befolyásolja annak mértékét; minden hónap első munkanapján folyósítják a többi családtámogatáshoz hasonlóan.

A GYED feltételei 2022-ben

A GYED (gyermekgondozási díj) egy nem szociális alapú, keresetfüggő, ám maximalizált összegű, havi rendszerességű juttatás. A GYED alapfeltétele – mind szülőknél, mind nevelőszülőknél, mind nagyszülőknél -, hogy az igénylőnek az elmúlt 2 évre visszamenőleg rendelkeznie kell legalább 365 napnyi TB-jogviszonnyal (lehet benne megszakítás). A GYED a féléves szülési szabadság letelte után jár (ez idő alatt a CSED jár az anyának, ami mellett nem lehet dolgozni), a gyermek 6 hónapos korától 2. életévének betöltéséig, ikrek esetében a 3. év betöltéséig.

További GYED feltétel, hogy az igénylőnek a gyermeket saját háztartásában kell nevelnie. A GYED 2022 évében nem csak a szülőanya részére folyósítható, felveheti azt az apa, a gyám, az örökbefogadó szülő és egyedülálló férfi is, aki CSED-ben részesült. Alapesetben a GYED kalkulátor 2022 évében egyforma feltételekkel számol a szülők, nevelőszülők és nagyszülők esetében, ám a GYED extra kalkulátor 2022 a diplomás GYED esetében más összeget állapít meg. Nézzük, kinek, mennyi a GYED összege!

1. Szőlői GYED kalkulátor 2022

A GYED kalkulátor – mivel keresetfüggő támogatásról van szó -, a szülő alapfizetésével számol: hagyományosan a GYED-et megigénylő szülő naptári napi jövedelmének a 70%-a jár, azonban ez az összeg nem lépheti túl a mindenkori minimálbér duplájának a 70%-át. A minimálbér 2022 évében bruttó 200.000 Ft/hó, ennek a duplájának a 70%-a bruttó 280.000 Ft. A GYED kalkulátor 2022 bruttó összeget állapít meg: a bruttó GYED után 10% nyugdíjjárulékot és 15% személyi jövedelemadót kell fizetni, ennek értelmében a GYED 2022 nettó összege 210.000 Ft lesz (családi pótlék érvényesíthető rá).

2. Nagyszülői GYED kalkulátor 2022

A nagyszülői GYED (és a nevelőszülői GYED) számítása a fenti GYED kalkulátor összegeivel azonos: a nagyszülőnek legfeljebb a minimálbér duplájának a 70%-a járhat, ami bruttó 280.000 Ft, ebből levonják a SZJA-t és a nyugdíjjárulékot is.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

3. Diplomás GYED kalkulátor 2022

A GYED 2022 évében hallgatóknak is jár, ha rendelkeznek legalább két aktív félévnyi hallgatói jogviszonnyal (akkor is jár a GYED, ha fennáll a hallgatói jogviszony a gyermek születésekor, vagy ha a szülést megelőző 1 éven belül szűnt meg). A GYED extra kalkulátor szerint a diplomás GYED alacsonyabb, mint a hagyományos GYED, ugyanis az ezt a típust igénylők a felsőoktatásból mennek el szülni, nem a munkaerőpiacról.

A GYED kalkulátor 2022 során megállapítja, hogy alapképzésben résztvevő hallgatóknál a GYED összege a minimálbér 70%-a (bruttó 140.000 Ft), mesterképzésben résztvevőknek a garantált bérminimum 70%-a jár (bruttó 182.000 Ft). Ebben az esetben is szükséges a nyugdíjjárulék és az SZJA megfizetése.

Mennyi szabadság jár GYED után kalkulátor alapján?

A GYED alatt a szülő korlátlan mértékben végezhet munkát, ami alkalmazotti jogviszony esetén azt jelenti, hogy ugyanúgy jár a szülő részére az alapszabadság és a pótszabadság is. Mivel a szülési szabadság (és a gyermek gondozása céljából kivett fizetés nélküli szabadság) a táppénzhez hasonlóan keresőképtelen időszaknak számít (GYED alatt alapból már nem keresőképtelen a szülő), az alap- és pótszabadságok ez idő alatt nem vesznek el, a munkába való visszatéréskor ezeket a munkáltatónak ki kel adnia.

A 20 napos alapszabadságra életkor alapján a következő szabadnapokat számolják:

  • A fiatal munkavállalók esetében (18 év alatt) évi +5 nap jár
  • Alapeset: 18-25 év között: 20 nap jár;
  • 25. életévtől +1 nap;
  • 28. életévtől +2 nap;
  • 31. életévtől +3 nap;
  • 33. életévtől +4 nap;
  • 35. életévtől +5 nap;
  • 37. életévtől +6 nap;
  • 39. életévtől +7 nap;
  • 40. életévtől +8 nap;
  • 43. életévtől +9 nap;
  • 45. életévtől +10 nap jár.

Pótnapok a gyermekek száma szerint:

  • 1 gyermek esetén +2 nap;
  • 2 gyermek esetén +4 nap;
  • 2-nél több gyermek esetén összesen +7 nap jár;
  • fogyatékkal élő gyermek nevelése esetén az alap, gyermekekre vonatkozó pótszabadság +2 nappal nő.
  • Szülés esetén az apa is kap „szülési szabadságot”, a szülés utáni 2 hónap során beválthat +5 napot, hogy az újszülöttel lehessen, ikergyermekek esetén +7 nap jár.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
ChikansPlanet  |  2024. március 28. 09:40
Egy tech startup által tervezett innováció nemcsak a jövő energiaszükségletére kínál megoldást, hane...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm