14 °C Budapest
Mennyi a GYED 2023 évében? Mutatjuk, mi a GYED extra, mennyi juttatásra számíts!

Mennyi a GYED 2023 évében? Mutatjuk, mi a GYED extra, mennyi juttatásra számíts!

2023. január 21. 15:00

A GYED, azaz a gyermekgondozási díj nevű családtámogatási ellátás nyújtja a kisgyermekes családok számára az egyik legnagyobb segítséget, hiszen egy olyan ellátásról van szó, amit akár teljes munkaidő mellett is igényelhetünk. Nézzük, mennyi a GYED összege 2023 évében a GYED kalkulátor 2023 évi adatai szerint, mit kell tudnunk a GYED extra 2023 évi szabályai kapcsán, mikor jön a GYED a jogosultsági időszakon belül!

Cikkünkben eláruljuk, mi az a GYED, illetve mi az a GYED extra, milyen támogatásokkal bővítették ki az alapcsomagot? Amellett, hogy megtudhatod, mi a különbség a GYED és a GYED extra között, azt is eláruljuk, kik igényelhetik a GYED 2023 évi összegét az aktuális GYED feltételeknek megfelelően, és hogy mennyi a GYED 2023 évében a GYED kalkulátor legfrissebb számításai szerint.

Mi az a GYED?

A GYED, hivatalos megnevezésén a gyermekgondozási díj egy nem szociális alapú, társadalombiztosítási jogviszonyhoz kötött családtámogatási eljárás. Korábban kifejezetten a munkából szülési szabadságra menő anyák juttatása volt, azonban a CSED-del ellentétben a GYED-et az apa fizetésére is ki lehet kérni (célszerű ezt az opciót választani, ha az apa fizetése magasabb, vagy ha az anya nem rendelkezik a szükséges jogviszonnyal; ám ebben az esetben az anyának fizetés nélküli szabadságot kell kérnie, amennyiben otthon maradna a gyerekkel), illetve a GYED extra törvénycsomag óta hallgatók, nagyszülők is igényelhetik.

Meddig jár a GYED?

A GYED összege a CSED, azaz a csecsemőgondozási díj, egyben a szülési szabadság letelte után jár (ez az időtartam 168 nap, amit legkorábban a baba várható születése előtti 28. napon lehet elkezdeni, legkésőbb pedig a baba tényleges születésétől számolják), a gyermek féléves korától a 2. életévének betöltéséig, ikreknél pedig a gyermekek 3. életévének betöltéséig. A GYED időtartama után is vannak anyagi lehetőségeink, hiszen szociális alapon mindenkinek alanyi jogon jár a gyermek születésétől a 3. életév betöltéséig a GYES, azaz a gyermekgondozási segély összege, amennyiben a gyermek után biztosítási alapon nem folyósítanak más juttatást.

Lehet GYED mellett dolgozni?

Igen, a GYED 2023 évi szabályai lehetővé teszik az igénylő számára a munkavégzést: időkorlátozás nélkül lehet a GYED juttatása mellett kereső tevékenységet végezni. Azonban éppen ezért, a GYED klakulátor 2023 évében is kimondja, hogy egy bizonyos összegnél, egész pontosan a mindenkori minimálbér kétszeresének a 70%-ánál nem lehet magasabb a GYED havi összege.

Mik a GYED feltételei?

A GYED alapfeltétele, hogy az igénylőnek az elmúlt 2 évre visszamenőleg legalább 365 napnyi társadalombiztosítási jogviszonnyal kell rendelkeznie – ennek nem kell folyamatosnak lennie -, illetve a saját háztartásában kell nevelnie a gyermeket. Ahogy fentebb említettük, a GYED összege 2023-ban nem csak a szülőanya részére folyósítható: a GYED igénylésre jogosult az apa, az örökbefogadó szülő, a gyám, illetve az az egyedülálló férfi is, aki CSED-ben részesült, ugyanígy a GYED összege jár a kritériumoknak megfelelő hallgatóknak is (hallgatói GYED / diplomás GYED 2023).

A GYED folyósítása alatt a gyermeket otthon kell nevelni, nem lehet napközbeni ellátást nyújtó intézményben elhelyezni (nem lehet pl. bölcsődébe adni), kivéve abban az esetben, ha a jogosult keresőtevékenységet folytat, nappali rendszerű oktatás keretében iskolában, szakképző intézményben, felsőoktatási intézményben nappali képzésen tanul. Nagyszülői GYED esetében a gyermeket szintén otthon kell nevelni, a nagyszülői GYED feltétele, hogy a nagyszülő ezalatt nem folytathat kereső tevékenységet, kivéve, ha azt kizárólag otthon végzi.

Mi a különbség a GYED és a GYED extra között?

A GYED és a GYED extra között nincs számottevő különbség; a GYED extra valójában egy átfogó családtámogatási csomagot jelöl, ami a kibővített GYED-et foglalja magában. 2020 évében a csomaghoz csatolták a nevelőszülői GYED, a nagyszülői GYED és a diplomás GYED lehetőségeit, így a korábbiaknál jóval tágabb a GYED igénylőinek a köre – lényegében a GYED extra óta a felsőoktatásból kikerülő szülők, az apák, a gyermeket saját háztartásukban nevelő nagyszülők, nevelőszülők is hozzájuthatnak a támogatáshoz

Kik a GYED igénylés jogosultjai?

A GYED alapesete a szülői gyed: a GYED szempontjából szülőnek minősül a vér szerinti és az örökbefogadó szülő, a szülővel együtt élő házastárs, és a gyám, továbbá az a személy, aki a saját háztartásában élő gyermeket örökbe kívánja fogadni, az eljárás pedig kezdetét vette. Külön meg kell említenünk a nagyszülői GYED-et és a diplomás GYED-et is, amelyeknek a feltételei eltérnek a sima szülői GYED-et érintő előírásoktól:

Nagyszülői GYED

A nagyszülői GYED fontos feltétele 2023-ban is, hogy a nagyszülő csak akkor jogosult a GYED-re, ha az anya és az apa (vagy az egyedülálló szülő) kereső tevékenységet végez, ami miatt a nevelés tekintetében őket pótlólag veszi fel a gyermekgondozási díjat. A nagyszülői GYED egyébként a sima, szülői GYED-hez hasonló feltételek mellett jár, a GYED összege is ugyanakkora. A nagyszülői GYED 2023 feltételei közé tartozik, hogy a GYED-et megigénylő nagyszülőnek rendelkeznie kell az elmúlt két évre visszamenőleg összesen 365 napnyi TB-jogviszonnyal, a gyermeknek pedig a szülői háztartásban kell nevelkednie.

A nagyszülői GYED feltételeinek megfelelően a nagyszülő nem lehet nyugdíjas, ugyanis a nagyszülői GYED a dolgozó nagyszülőket igyekszik támogatni (a GYED folyósítás alatt a nagyszülőt fizetés nélküli szabadság és felmondási védelem illeti meg.). A kisgyermek nem részesülhet napközbeni ellátást nyújtó intézményi elhelyezésben (vagyis nem mehet bölcsődébe, otthon kell nevelni a háztartásban). További fontos feltétel, hogy legalább az egyik szülőnek meg kell felelnie a GYED elvárásainak, illetve hozzá kell járulnia írásban a nagyszülői GYED-hez. A nagyszülői GYED összege mellett más személy nem vehet fel ugyanarra a gyermekre GYED-et, GYES-t, vagy más támogatást.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Diplomás GYED / Hallgatói GYED

Akkor kapja a szülőanya a diplomás GYED-et, ha biztosítási jogviszonya alapján az általános szabályok szerint nem jogosult rá. Ahogy a fentiekben említettük, a GYED 2023 évében a hallgatóknak is jár, ha rendelkeznek legalább két aktív félévnyi hallgatói jogviszonnyal (akkor is jár a GYED, ha fennáll a hallgatói jogviszony a gyermek születésekor, vagy ha a szülést megelőző 1 éven belül szűnt meg) – ennek a megállapításához a gyermek születését megelőző két éven belüli aktív félévekben összesen 260 naptári napi hallgatói jogviszonnyal kell rendelkezni.

Feltétel továbbá, hogy az igénylőnek magyar vagy EGT állampolgárnak kell lennie; a gyermeket saját háztartásában kell nevelnie, és a gyermek születése időpontjában rendelkeznie kell magyarországi lakcímmel. Az apa is felveheti a diplomás GYED 2023 évi összegét, ha az összes leírt feltételnek megfelel, de a szülő nő elhalálozik, vagy ha a nő egyik diplomás GYED feltételnek sem felel meg, és a GYED általános szabályai szerint sem jogosult a juttatásra.

GYED kalkulátor 2023: mennyi a GYED 2023 évében?

A GYED 2023 évében változatlanul legfeljebb a minimálbér kétszeresének a 70%-a lehet, egyébként a szülő naptári napi jövedelmének a 70%-át nézik. A számítás során az igénylő utolsó 180 napi átlagkeresetét veszik alapul - ha ebben az időszakban volt 30 napnál nagyobb TB-biztosítási megszakítása, akkor 120 nappal számolnak (ha a jogosultságot közvetlenül megelőző 3. hónap utolsó napjától visszafelé számítva rendelkezik legalább 120 naptári napi jövedelemmel, akkor a gyermekgondozási díj alapját ezen 120 naptári napi tényleges jövedelem figyelembevételével állapítják meg).

A minimálbér 2023 évében bruttó 232.000 Ft, ennek a duplájának a 70%-a a bruttó 324.800 Ft, ebből 15% SZJA és 10% nyugdíjjárulék kerül levonásra, így a GYED 2023 nettója maximum 243.600 Ft havonta, kedvezmény nélkül. A GYED összege után családi adókedvezmény érvényesíthető, illetve, amennyiben az igénylő anya jogosult a 30 év alatt gyermeket vállaló nők személyi jövedelemadó mentességére, ezt a terhet elengedik.

Érdemes észben tartanunk továbbá a CSED és a GYED igénylése kapcsán is életbe lépő kedvezményszabályt, melynek értelmében, ha a gyermek GYED vagy GYES igénybevétele alatt (vagy annak megszűnését követő 1 éven belül) születik, és az előző gyermek jogán kapott juttatás összege magasabb volt, mint ami az újabb GYED számítás alapján járna, akkor az újabb gyermek esetében is a magasabb összeg képezi az ellátás alapját – feltéve, ha az előző ellátás alapja a jogosultság kezdő napján is fennálló jogviszonyban elért jövedelem alapján lett megállapítva.

Mikor jön a GYED 2023-ban?

A GYED folyósítására a gyermek 0,5-2 éves kora között van lehetőségünk. A GYED a CSED-hez és a GYES-hez hasonlóan egy havi rendszerességgel, postai úton vagy banki átutalással kifizetett juttatás, rendszerint a hónap első munkanapján várhatjuk az érkezését. Az utalás jóváírása a támogatások, segélyek esetében 1 munkanapot vehet igénybe, postai kifizetés esetében a postai ügyintézés idejével is számolnunk kell.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 20. 10:26
Rövid időn belül ez már a negyedik kormánypárti lap, amelyről bíróság mondta ki, hogy hazugságokat á...
Holdblog  |  2024. április 20. 06:03
A Bitcoin talán egyetlen nagy, saját sztorija, és a kriptovilág egyik legfontosabb eseménye játszódo...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm