Grandparents talking to children. Family having leisure time in yard. They are wearing casuals.

Nagyszülői GYED 2023: mutatjuk, mennyi a nagyszülői GYED összege 2023 évében!

2023. január 21. 21:00

2020-tól a GYED nevű juttatás már nem csak a vér szerinti és az örökbefogadó szülőknek jár, nagyszülők, nevelőszülők, egyetemisták is igénybe vehetik azt. Cikkünkben a nagyszülői GYED 2023 évi szabályait járjuk körbe, eláruljuk, mennyi a nagyszülői GYED összege a GYED klakulátor szerint, milyen speciális szabályok vonatkoznak a nagyszülői GYED igénylésére, mik a nagyszülői GYED feltételei.

Tudd meg, mi a nagyszülői GYED lényege, milyen esetekben igényelheti a nagyszülő a GYED összegét a szülő helyett. Milyen esetben végezhet a nagyszülő kereső tevékenységet a nagyszülői GYED folyósítása mellett, mennyi a nagyszülői GYED összege 2023 évében, hogyan folyósítják a juttatást, mikor várható a nagyszülői GYED utalása. Miben más a nagyszülői GYED, mint a sima szülői GYED, milyen nagyszülői GYED feltételeknek kell teljesülniük a juttatáshoz?

A GYED-ről általánosságban

A GYED, hivatalos nevén a gyermekgondozási díj egy nem szociális alapú, társadalombiztosítási jogviszonyhoz fűződő, keresetfüggő ellátás. A gyed a szülési szabadság, egyben a CSED (csecsemőgondozási díj) 168 napos (~fél év) időtartama után jár az igénylőnek, a gyermek 0,5 éves korától 2 éves koráig, ikrek esetén a gyermekek 3. életévének betöltéséig. A CSED és a GYED mellett további lehetőség a szülő részére a szociális alapon folyósított GYES, azaz a gyermekgondozást segítő ellátás, amennyiben az igénylő nem jogosult biztosítási jogviszonyon alapuló ellátásra, esetünkben CSED-re, GYED-re – GYES-t rendszerint a gyermek 2-3 éves kora között igényelnek, ha más juttatásokra az igénylők jogosultak.

A GYED extra törvénycsomag értelmében a GYED igénylői nagyszülők, nevelőszülők, hallgatók is lehetnek. A CSED-del ellentétben a GYED összege az apa fizetésére is kikérhető, ám ha a szülők ezzel az opcióval élnek, az anyának, ha mégis otthon szeretne maradni a gyermekével, fizetés nélküli szabadságra kell mennie. Fontos különbség a két juttatás között, hogy míg a CSED tiltja az igénylő (rendszerint az anya) részéről a munkavégzést, addig a GYED alapesete mellett korlátlan munkaidőben lehet kereső tevékenységet folytatni (nagyszülői GYED esetében vannak megkötések) – éppen ezért a GYED, nagyszülői GYED esetén a hatályos szabályok megszabják a GYED maximumösszegét is.

A nagyszülői GYED feltételei 2023 évében

Ahogy a nagyszülői GYED plakát és közösségi médiakampány is hirdeti, 2020 évétől a GYED extra törvénycsomag kibővítésének köszönhetően a GYED már nem csak a szülőanyák, adott esetben apák havi rendszerességű juttatása, hanem a nagyszülő is megigényelheti a juttatást, nagyszülői GYED formájában. Alapesetben a GYED legfontosabb feltétele, hogy az igénylőnek az elmúlt 2 évre visszamenőleg legalább 365 napnyi társadalombiztosítási jogviszonnyal kell rendelkeznie – ennek nem kell folyamatosnak lennie.

A gyermeket a GYED szabályai szerint nem lehet napközbeni ellátást nyújtó intézményben elhelyezni (nem lehet pl. bölcsődébe adni), kivéve abban az esetben, ha a jogosult keresőtevékenységet folytat, nappali rendszerű oktatás keretében iskolában, szakképző intézményben, felsőoktatási intézményben nappali képzésen tanul. Ezen a ponton közbelépnek a nagyszülői GYED 2023 szabályai: nagyszülői GYED esetében a gyermeket szintén otthon kell nevelni, a nagyszülői GYED feltétele, hogy a nagyszülő ezalatt nem folytathat kereső tevékenységet, kivéve, ha azt kizárólag otthon végzi.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A nagyszülői GYED legfontosabb tudnivalóit a következő pontokban összegeztük – nézzük, melyek a nagyszülői GYED 2023 évi szabályai, mi kell ahhoz, hogy a nagyszülő a szülő helyett GYED-et igényelhessen:

  • A nagyszülői GYED jogosultja az alapjogosult (az anya/apa) vér szerinti vagy örökbefogadó szülője vagy annak házastársa. Egyszerre csak egy nagyszülő lehet az igénylő, viszont, ha több unoka van, egyidőben több gyermekre is lehet a GYED összegét folyósítani.
  • A nagyszülő csak akkor jogosult a nagyszülői GYED-re, ha az anya és az apa (vagy az egyedülálló szülő) kereső tevékenységet végez, ami miatt a nevelés tekintetében őket pótlólag veszi fel a gyermekgondozási díjat. Érdemes a nagyszülői GYED-et igényelni, ha a nagyszülő fizetése lényegesen magasabb, mint a szülőké.
  • A nagyszülői GYED szabályai a sima, szülői GYED-hez hasonló feltételeket foglalnak magukban, a nagyszülői GYED összege is ugyanakkora, mint a szülői GYED-é.
  • A nagyszülői GYED-et megigénylő nagyszülőnek rendelkeznie kell az elmúlt 2 évre visszamenőleg összesen 365 napnyi társadalombiztosítási jogviszonnyal, a gyermeknek pedig a szülői háztartásban kell nevelkednie.
  • A nagyszülői GYED szabályai szerint a nagyszülő a GYED-et nyugdíjjal egyszerre nem veheti igénybe; a támogatás kifejezetten a dolgozó nagyszülőket próbálja segíteni, bevonni a gyermeknevelésbe. A GYED folyósítás alatt a nagyszülőt fizetés nélküli szabadság és felmondási védelem illeti meg.
  • A kisgyermek, akire a nagyszülői GYED-et folyósítják, nem részesülhet napközbeni ellátást nyújtó intézményi elhelyezésben (vagyis nem mehet bölcsődébe, otthon kell nevelni a szülői háztartásban vagy a nagyszülő vigyázhat rá saját házában).
  • Legalább az egyik szülőnek meg kell felelnie a GYED elvárásainak, illetve írásban is hozzá kell járulnia a nagyszülői GYED-hez.
  • A nagyszülői GYED összege mellett más személy nem vehet fel ugyanarra a gyermekre GYED-et, GYES-t, vagy más támogatást.

Mennyi a nagyszülői GYED összege 2023-ban?

A nagyszülői GYED összege tekintetében ugyanazok a GYED számítási szabályok érvényesek, mint a „sima” GYED esetében (a hallgatói GYED-ettől eltér): a számítás során az igénylő utolsó 180 napi átlagkeresetét veszik alapul, 30 napnál nagyobb TB-biztosítási megszakítás esetén pedig 120 nappal számolnak. A GYED 2023 kalkulátor alapesetben az igénylő figyelembe vett naptári napi jövedelmének 70%-ával számol, azonban a nagyszülői GYED összege 2023 során (a sima GYED-del egyetemben) nem lehet több a mindenkori minimálbér kétszeresének a 70%-nál.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 19. 16:26
Megvan, mennyibe kerül majd az HBO Maxot, a discovery+ szolgáltatást és az Eurosportot egyesítő stre...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Holdblog  |  2024. április 19. 12:25
Megint immáron nyolcadik alkalommal mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem