25 °C Budapest
Broken whiter ceramic piggy bank in pieces on red surface

Veszélybe kerülhetnek a magyarok megtakarításai: az infláció betesz az év végi pénzesőnek?

2022. szeptember 26. 14:16

Jól teljesítettek az önkéntes nyugdíj-, valamint az önkéntes egészség- és önsegélyező pénztárak 2022 első félévében, a befizetések idén is növekedni tudtak - hangzott el az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége által szervezett Pénztárkonferencián. Az viszont még kérdés, hogy a második féléves befizetések hogyan alakulnak majd a gazdasági megrendülés, a rekordszintű infláció, a rezsikrach, klímaválság és egyéb tényezők hatására.

Kandrács Csaba, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke a konferencián ismertette, hogy 2022 első félévében 55,4 milliárd forint érkezett az önkéntes nyugdíjpénztárakba, 24,1 milliárd forint pedig az egészségpénztárakba. 2021 első félévében ehhez képest 51,4 milliárd jutott nyugdíj-, és 20,6 milliárd egészségcélokra. Növekedés történt tehát a befizetésekben. Azonban a munkáltatói befizetések az utóbbi 5-6 évben jelentős csökkenést mutattak, az egyéni befizetés aránya pedig nőtt, melynek hátterében egyrészt a lakosság növekvő megtakarítási tudatossága állhat, másrészt hogy a munkáltatóknak már nem éri meg cafetéria elemként a pénztári befizetés. 2022 második félévében még kérdés, hogy érkeznek-e majd év vége közeledtével az egyösszegű nagyobb befizetések, ahogy a korábbi években az megszokott volt, tekintve a lakosság pénzügyi helyzetének romlását.

Az előadásból az is kiderült, hogy nehéz helyzetbe hozhatja a pénztári szektort is a gazdasági megrendülés, főként a nyugdíjpénztárakat. Az alacsony hozamok miatt a nyugdíjpénztári fedezeti tartalékok 1561 milliárd forintra, mintegy 2 évvel ezelőtti szintre estek vissza június végére – mondta el a szakértő. A befizetések ellenére a kezelt vagyon egy év alatt 5,9 százalékkal esett vissza úgy, hogy közben befizetések is érkeztek. Az egy tagra jutó átlagos számlaérték 2022. június végére 1 millió 420 ezer forintra csökkent. Az előadás arra is kitért, hogy továbbra is jelentős problémát okoz, hogy a nyugdíjpénztári tagok fele nem fizető tag és arányuk évek óta változatlan.

Nagy Csaba az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke előadásában ismertette azt a kutatást, amelyet a szövetség készített a megtakarítási szokásokról. A válaszokból az derült ki, a legfontosabb megtakarítási cél a vészhelyzetre való felkészülés, melyet az egészségügyi célok, a lakáscélok és a nyugdíjcél követ. Mind a nyugdíj, mind az egészség előrébb lépett a rangsorban az elmúlt évi felméréshez képest. Azonban még mindig nagyon kevesen tartják szükségesnek, vagy elérhetőnek a takarékoskodást.

Arra a kérdésre, hogy félretesznek-e egészségügyi vészhelyzetekre, 44 százalék válaszolta, hogy nem tesz félre, a nyugdíjas éveire pedig 53 százalék egyáltalán nem takarékoskodik. A nyugdíjmegtakarítás hiánya leggyakrabban abból fakad, hogy túl alacsonynak érzik a jövedelmüket (48%), viszont azok is sokan vannak, akik még korainak érzik a nyugdíjukra takarékoskodni (19%). Miközben a tapasztalatok szerint ma már "nem lehet elég korán" elkezdeni a takarékosságot, mert a mai fiatalok nyugdíjkilátásai lényegesen rosszabbak, mint a jelenleg nyugdíj előtt állóké.

Lancz Róbert a Primus, Doktor24 szolgáltatók elnöke előadásában bemutatta a pandémia hatását a magánegészségügyre. Az igénybevevők köre 44 százalékról 63 százalékra bővült. Míg korábban, ha egészségügyi ellátásra volt szüksége a lakosságnak inkább az állami rendszerhez fordult (56%), egyharmad (34%) fordult szívesen mindkét ellátási formához, és 10 százalék inkább a magánt választotta, addig az elmúlt egy évben már jelentősen megváltozott a helyzet. Már 55 százalék hajlik rá, hogy egészségügyi gondjával mind állami, mind magánszolgáltatóhoz forduljon. 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Dr. Farkas András a NyugdíjGuru News nyugdíjszakértője előadásában rávilágított, hogy a magyar nyugdíjrendszer fenntarthatóságához nagy átalakításra lenne szükség, mert jelenleg az állami rendszer nem bírja majd sokáig az elöregedő társadalom terheit, az önkéntes, vagyis lakossági megtakarítási formák túlságosan kis szeletet képviselnek, és hiányzik a foglalkoztatói nyugdíjpillér.

Dr. Kincses Gyula a Magyar Orvosi Kamara elnöke előadásában rávilágított, hogy a magánegyészségügyet és állami ellátást nem szabad és nem is lehetséges szétválasztani, mivel az egészségügyi katasztrófához vezetne. Arra kell törekedni, hogy a két ellátás egymás mellett létezzen, egymást támogassa, egészítse ki. Nincs ugyanis elég egészségügyi dolgozó az országban két független egészségügyi rendszer fenntartásához, illetve nincs egy akkora tehetős réteg, amely önmagában a magánellátást finanszírozni tudná. A szétválasztás csak azt eredményezné, hogy sem a szegényebb, sem a gazdagabb réteg nem jutna olyan minőségű ellátáshoz, amely lehetséges lenne egy jól működő rendszer esetében. A szakértő abban látja az egészségpénztárak fontos szerepét, hogy információt nyerhetnek a betegektől és adhatnak át nekik, segíthetik a betegutak menedzselését, növelhetik a lakosság egészségtudatosságát.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 28. 11:35
A Media1 podcast- és rádióműsor vendége volt D. Tóth Kriszta újságíró, a WMN alapító-tulajdonosa, a...
Bankmonitor  |  2024. április 28. 10:18
A héten számos, minden magyart érintő hír látott napvilágot, többek között megjelent a legfrissebb á...
Holdblog  |  2024. április 28. 09:25
A Nasdaq Global Financial Crime Report 2024. évi kiadványa szerint csak tavaly nagyjából 3100 m...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem