13 °C Budapest
Picture of a Sberbank sign on one of their agencies in downtown Belgrade, Serbia. Sberbank is one of the biggest Russian banks, having investments in the whole Eastern Europe and Balkans

Megszólalt az OBA: így áll most a Sberbank károsultjainak kifizetése

2022. március 10. 12:12

Szerdán megkezdődött, és jövő hét péntekéig tart a végelszámolás alá került Sberbank Magyarország Zrt. betéteseinek a kifizetése az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) részéről azoknak, akik a Sberbanknál betéttel rendelkeznek, személyenként legfeljebb 100 ezer eurónak megfelelő (38 millió forint) összegig - áll az OBA a Pénzcentrumnak küldött közleményében.

Az OBA szerdán  a Sberbanktól kapott adatok alapján megkezdte a kártalanítások kifizetését, így a betétesek a tegnapi naptól várhatják a számlájukra érkező jóváírásként, néhány napon belül a Magyar Posta Zrt.-től is megkapják a betétesek postai kifizetésként a részükre járó kártalanítás összegét - írja az Országos Betétbiztosítási Alap ötödik közleményében.

Azon ügyfelek, akik a Takarékbank Zrt.-nél rendelkezhetnek a részükre járó kártalanítási összeg felett, hamarosan részletes tájékoztatást kapnak, hogy mely fiókba és mikortól fáradhatnak be ügyintézés céljából. Kérjük, további információkért kövessék nyomon az OBA és a Takarékbank Zrt. honlapján hamarosan megjelenő további tájékoztatókat. A betétesek egy részének már a mai napon megérkezett a számlájára a kártalanítás összege. Előfordulhat tehát, hogy a kártalanítás összege hamarabb megérkezik a betéteshez, mint a kifizetési elszámolást tartalmazó postai levél. Az OBA folyamatosan dolgozik a kifizetéseken, hogy a kártalanítás mielőbb eljusson a jogosultakhoz.

A jogszabályban előírt kártalanítási határidőt, valamint minden ügyfél mielőbbi kártalanítását szem előtt tartva, a meghirdetett kifizetési csatornák vonatkozásában az OBA igyekezett az ügyfelek számára legkedvezőbb kifizetési módokat alkalmazni. Annak érdekében, hogy minden érintett betétesnek lehetősége legyen 2022. március 18-ig rendelkeznie a részére járó kártalanítási összeg felett, az OBA 2022. március 04. (péntek) éjfélig tudta befogadni és feldolgozni a hozzá beérkező, formai és tartalmi szempontból megfelelő számlaszámbejelentéseket, olyan betétesektől, akiket ettől eltérő kifizetési csatornára sorolt be. Ezen időpontot követően beérkezett számlaszámbejelentéseket csak az erre a kifizetési csatornára kijelölt ügyfelektől van módunk befogadni - áll az OBA közleményében.

Közreműködő Bank

Az OBA a Takarékbank Zrt.-t (a továbbiakban: Takarékbank) bízta meg, hogy nevében és helyette úgynevezett közreműködő bankként kifizesse az erre a kifizetési csatornára irányított betétesek részére a nekik járó kártalanítási összeget.

A kifizetések ütemezetten történnek, ennek időpontjáról és helyéről minden ügyfél rövidesen személyre szóló értesítést kap az OBA-tól. Kérik, őket, hogy ezen tájékoztató kézhezvételét követően keressék fel ügyintézés céljából a számukra kijelölt Takarékbank fiókjot, ahol személyazonosságuk és eljárási jogosultságuk igazolását követően a kártalanítás összegéről rendelkezni tudnak.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Amennyiben még nem rendelkezik a Sberbankon kívüli más hitelintézetnél vezetett számlával, úgy lehetősége lesz a Takarékbanknál is számlát nyitni, amelyre kérheti a részére járó kártalanítási összeg átutalását. Kérjük, – amennyiben még nem rendelkeznek a Sberbankon kívüli más hitelintézetnél vezetett számlával – minél hamarabb nyissanak számlát egy magyarországi hitelintézetnél - írják.

Amennyiben már rendelkezünk a Sberbankon kívüli más hitelintézetnél vezetett számlával, úgy annak számát feltétlenül vigyük magunkkal a Takarékbankhoz. Kérik, hogy az ügyintézéshez személyazonosságának igazolására a személyazonosító okmányt és lakcímkártyát is vigyünk magunkkal, valamint a cég típusú ügyfelek (ideértve az egyéni vállalkozókat, társasházakat, alapítványokat, egyesületeket stb. is) a bejegyzésük, nyilvántartásba vételük igazolására, valamint a cég nevében történő rendelkezés igazolására alkalmas dokumentumokat - írják a közleményben.

Arra is kitértek: ha a betét meghaladja a 100 ezer eurónak megfelelő forint összeget - 38 millió forint - vagy az OBA által nem biztosított kategóriába tartozik, a ki nem fizetett betétrészre a végelszámolási eljárásban hitelezői igénybejelentést lehet tenni. Ennek módjáról a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft. fog tájékoztatást adni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Hold Podcast
2022. szeptember 15. 17:37
Bankmonitor  |  2022. szeptember 29. 18:14
Az MNB frissítette az elkövetkez évekre várt inflációs várakozásait. Az áremelkedés komoly hatással...
MEDIA1  |  2022. szeptember 29. 16:26
Új szintre lép a bizottság vizsgálata.
Kiszámoló  |  2022. szeptember 29. 12:11
Negatív rekord negatív rekord hátán, a 13%-ra emelt magyar alapkamat után ma a 420 forintot is átvit...
Holdblog  |  2022. szeptember 29. 05:00
Az orosz-ukrán konfliktus hetedik hónapjában már nem az a kérdés, hogy Európa recesszióba süllyed-e,...
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 30. péntek
Jeromos
39. hét
Szeptember 30.
Kutatók éjszakája
Szeptember 30.
A népmese napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?