Picture of a Sberbank sign on one of their agencies in downtown Belgrade, Serbia. Sberbank is one of the biggest Russian banks, having investments in the whole Eastern Europe and Balkans

Megszólalt az OBA: így áll most a Sberbank károsultjainak kifizetése

2022. március 10. 12:12

Szerdán megkezdődött, és jövő hét péntekéig tart a végelszámolás alá került Sberbank Magyarország Zrt. betéteseinek a kifizetése az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) részéről azoknak, akik a Sberbanknál betéttel rendelkeznek, személyenként legfeljebb 100 ezer eurónak megfelelő (38 millió forint) összegig - áll az OBA a Pénzcentrumnak küldött közleményében.

Az OBA szerdán  a Sberbanktól kapott adatok alapján megkezdte a kártalanítások kifizetését, így a betétesek a tegnapi naptól várhatják a számlájukra érkező jóváírásként, néhány napon belül a Magyar Posta Zrt.-től is megkapják a betétesek postai kifizetésként a részükre járó kártalanítás összegét - írja az Országos Betétbiztosítási Alap ötödik közleményében.

Azon ügyfelek, akik a Takarékbank Zrt.-nél rendelkezhetnek a részükre járó kártalanítási összeg felett, hamarosan részletes tájékoztatást kapnak, hogy mely fiókba és mikortól fáradhatnak be ügyintézés céljából. Kérjük, további információkért kövessék nyomon az OBA és a Takarékbank Zrt. honlapján hamarosan megjelenő további tájékoztatókat. A betétesek egy részének már a mai napon megérkezett a számlájára a kártalanítás összege. Előfordulhat tehát, hogy a kártalanítás összege hamarabb megérkezik a betéteshez, mint a kifizetési elszámolást tartalmazó postai levél. Az OBA folyamatosan dolgozik a kifizetéseken, hogy a kártalanítás mielőbb eljusson a jogosultakhoz.

A jogszabályban előírt kártalanítási határidőt, valamint minden ügyfél mielőbbi kártalanítását szem előtt tartva, a meghirdetett kifizetési csatornák vonatkozásában az OBA igyekezett az ügyfelek számára legkedvezőbb kifizetési módokat alkalmazni. Annak érdekében, hogy minden érintett betétesnek lehetősége legyen 2022. március 18-ig rendelkeznie a részére járó kártalanítási összeg felett, az OBA 2022. március 04. (péntek) éjfélig tudta befogadni és feldolgozni a hozzá beérkező, formai és tartalmi szempontból megfelelő számlaszámbejelentéseket, olyan betétesektől, akiket ettől eltérő kifizetési csatornára sorolt be. Ezen időpontot követően beérkezett számlaszámbejelentéseket csak az erre a kifizetési csatornára kijelölt ügyfelektől van módunk befogadni - áll az OBA közleményében.

Közreműködő Bank

Az OBA a Takarékbank Zrt.-t (a továbbiakban: Takarékbank) bízta meg, hogy nevében és helyette úgynevezett közreműködő bankként kifizesse az erre a kifizetési csatornára irányított betétesek részére a nekik járó kártalanítási összeget.

A kifizetések ütemezetten történnek, ennek időpontjáról és helyéről minden ügyfél rövidesen személyre szóló értesítést kap az OBA-tól. Kérik, őket, hogy ezen tájékoztató kézhezvételét követően keressék fel ügyintézés céljából a számukra kijelölt Takarékbank fiókjot, ahol személyazonosságuk és eljárási jogosultságuk igazolását követően a kártalanítás összegéről rendelkezni tudnak.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Amennyiben még nem rendelkezik a Sberbankon kívüli más hitelintézetnél vezetett számlával, úgy lehetősége lesz a Takarékbanknál is számlát nyitni, amelyre kérheti a részére járó kártalanítási összeg átutalását. Kérjük, – amennyiben még nem rendelkeznek a Sberbankon kívüli más hitelintézetnél vezetett számlával – minél hamarabb nyissanak számlát egy magyarországi hitelintézetnél - írják.

Amennyiben már rendelkezünk a Sberbankon kívüli más hitelintézetnél vezetett számlával, úgy annak számát feltétlenül vigyük magunkkal a Takarékbankhoz. Kérik, hogy az ügyintézéshez személyazonosságának igazolására a személyazonosító okmányt és lakcímkártyát is vigyünk magunkkal, valamint a cég típusú ügyfelek (ideértve az egyéni vállalkozókat, társasházakat, alapítványokat, egyesületeket stb. is) a bejegyzésük, nyilvántartásba vételük igazolására, valamint a cég nevében történő rendelkezés igazolására alkalmas dokumentumokat - írják a közleményben.

Arra is kitértek: ha a betét meghaladja a 100 ezer eurónak megfelelő forint összeget - 38 millió forint - vagy az OBA által nem biztosított kategóriába tartozik, a ki nem fizetett betétrészre a végelszámolási eljárásban hitelezői igénybejelentést lehet tenni. Ennek módjáról a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft. fog tájékoztatást adni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 26. 19:11
A Fidesz EP-listájának vezetője arra hivatkozva utasította vissza a többi párt listavezetőjével való...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem