Növekvő árfolyamokkal nyitotta az évet a budapesti értéktőzsde

Növekvő árfolyamokkal nyitotta az évet a budapesti értéktőzsde

2021. február 1. 17:07

A tavalyi év utolsó két hónapjának igen erős teljesítménye után januárban tovább emelkedtek az árak a BÉT-en: a BUX 3,5 százalékkal került feljebb, amivel egyre közelebb kerül az egy évvel ezelőtt elért örökös csúcshoz. A folyamatot a kedvező nemzetközi tőzsdei hangulat is segítette, a növekedés motorja most a Richter volt, amely 11,9 százalékkal lett drágább a hónap során. A legforgalmasabb részvény most is az OTP volt, a Richter a szokásosnál jóval nagyobb forgalommal lett a második. A részvényforgalom összesen 245 milliárd forint volt, ami napi 12,2 milliárdnak felel meg. A brókercégek kereskedési rangsorában a Wood végzett az első helyen, tőle alig elmaradó fogalommal következik az Erste, harmadik a Concorde.

Erős évnyitást láthattunk a részvénypiacokon, és a jó hangulat lényegében egész januárban kitartott. A Covid-járvány ugyan még tombol, de megkezdődött a tömeges oltás, így a befektetők a járvány közeli visszahúzódására, ezt követően pedig heves gazdasági fellendülésre számítanak. A piacokat továbbra is fűti a jegybankok laza monetáris politikája és eszközvásárlási programjai, és úgy tűnik, immár a kisbefektetők érdeklődése is megnőtt, ők is erős keresletet generálnak a piacon. A legnagyobb emelkedés ezúttal is az amerikai piacokon mutatkozott, ahol az indexek újabb történelmi csúcsokat értek el, de az európai piacok többsége is elérte a járvány előtti szinteket.

A Budapesti Értéktőzsde is az emelkedő trendet követte, változás volt azonban a vezető részvények között. Míg az előző két hónapban a válság legnehezebb hónapjaiban a befektetők által elhanyagolt OTP és Mol volt a vezető, most egyértelműen a Richter húzta fel leginkább az indexet közel 12 százalékos emelkedésével, de ezúttal a Telekom is jól szerepelt 3,6 százalékos drágulással. A kisebb cégek között több is akadt, amely 10-20 százalék körüli mértékben erősödött, közülük a Masterplast jelentős forgalmat is produkált. A BUX a december végi 42 048 pontról 43 502 pontra emelkedett, így már csak nagyjából 6 százalékkal marad el 46 200 pontos történelmi csúcsától.

A részvénypiac összforgalma 245 milliárd forint volt, ami napi 12,2 milliárdnak felel meg. Kiemelkedő volt a Richter szerepe, amely a forgalom 24,9 százalékát adta, miközben az OTP hosszabb idő óta először adta a forgalom kevesebb mint felét, 45 százalékot. A Mol a forgalom 18,2 százalékát tudhatta magáénak, a Telekomot pedig megelőzte a Masterplast 3,9 százalékos részesedéssel.

A brókercégek közül a Wood végzett az élen 126,7 milliárd forintos duplikált forgalommal, tőle alig elmaradó, 122 milliárdos forgalommal az Erste került a második helyre. Őket követi a Concorde 87,1 milliárd forinttal.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2022. július 3. 16:37
Bő ötven éve nem zárt olyan rossz első félévet az S&P 500, mint idén, 20% feletti zuhanás lett a...
Holdblog  |  2022. július 3. 06:51
(Archívumunkból 2019) Értelmetlenül halmozzák a készpénzt a „hatvan pluszosok”. Legalábbis ez derül...
Összkép  |  2022. július 2. 18:20
Egy új nemzedék lép be a felnőtt világba, az 1995 és 2009 között született Z generáció. A jövő egyre...
MEDIA1  |  2022. július 2. 10:09
Mong Attila újságíró volt a Media1 legutóbbi podcast- és rádióműsorának vendége, akit Németországban...
Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 4. hétfő
Ulrik
27. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. július 3. 16:06