30 °C Budapest
Súlyos manipuláció derült ki: tízmilliós bírságot szabott ki az MNB

Súlyos manipuláció derült ki: tízmilliós bírságot szabott ki az MNB

MTI
2020. november 27. 16:30

Az MNB összesen 23 millió forint bírságot szabott ki a BONATREVI SALES a.s cseh székhelyű társasággal szemben a piaci manipulációt tiltó jogszabályi rendelkezések és a szavazati jog mértékének bejelentésére vonatkozó jogszabályi előírások megsértése miatt. 

Mint írják: a társaság önkötéses ügyletei hamis, félrevezető jelzéseket adhattak a tőkepiaci szereplőknek, így sértették a pénzügyi eszközök kereskedésének tisztaságát és átláthatóságát, a tőkepiac integritását. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) hivatalból piacfelügyeleti eljárást folytatott annak vizsgálatára, hogy a BONATREVI SALES a.s. (BONATREVI SALES) a SET GROUP részvényekkel folytatott tőzsdei kereskedése során tiltott piaci manipulációt valósított-e meg. A MNB megállapította, hogy a BONATREVI SALES a vizsgált időszakban - mint a SET GROUP Nyrt.-ben a jogsértés időpontjában jelentős tulajdoni hányaddal rendelkező entitás - több száz esetben adott saját magával kötött ügyletet, azaz önkötést eredményező tőzsdei megbízást a SET GROUP részvényekre vonatkozóan. 

Ezek közül közel száz, önkötést eredményező esetben - amikor tehát a megbízások mindkét oldalán ő állt - a nagyon hasonló mennyiségre és árra vonatkozó vételi és eladási ajánlatokat annyira rövid időn belül rögzítette a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) rendszerében, hogy a társaságnak ezen, a jegybank által végül szankcionált önkötések során kizárható volt a valós ügyletkötési szándéka. A BONATREVI SALES képviselőjének elmondása szerint a társaság a SET GROUP részvény portfólióját akarta hosszabb távon árfolyamnyereséggel értékesíteni. A magasabb nyereség elérése érdekében adtak önkötési megbízásokat, hogy a SET GROUP részvény árfolyamát mesterségesen szinten tartsák.

Az MNB ezen túlmenően azt is feltárta, hogy 11 napon a BONATREVI SALES önkötéses ügyletei a részvénydarabszámot alapul véve a teljes tőzsdenapi SET GROUP részvényforgalom 30%-át meghaladó ügyletforgalmat tettek ki. Volt olyan kereskedési nap, amikor a SET GROUP részvényügyletek 98%-át a társaság önkötései adták. A társaság ezen önkötéseket eredményező ügyletei hamis, félrevezető jelzéseket közvetíthettek a tőkepiaci szereplők irányába a vizsgált részvény átlagos napi forgalmáról. Így sértették a pénzügyi eszközök kereskedésének tisztaságát és átláthatóságát, ezáltal a tőkepiac integritását. 

A kereskedési magatartás alkalmas volt arra, hogy hamis benyomást keltsen a vizsgált részvény valós piaci megítéléséről, legfőképpen annak keresletéről-kínálatáról.

Tilos félrevezetni a befektetőket

Piaci manipuláció ugyanis - a szándéktól függetlenül - minden olyan ügyletkötés, eladási vagy vételi megbízás, amely a pénzügyi eszközök keresleti-kínálati viszonyait, illetve annak árát érintően hamis vagy félrevezető jelzést ad(hat), befolyásolva ezzel a befektetők befektetési döntéseit. A tőkepiac zavartalan működésének biztosítása érdekében az ilyen megbízások nem megengedettek a tőkepiacon. Az MNB a piacmonitoring tevékenysége keretében ezért (kiemelten a tiltott bennfentes kereskedelem és a piaci manipuláció kiszűrésére) folyamatosan elemzi és értékeli a BÉT-en kötött ügyleteket.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Emellett a társaság háromszor nem tett eleget a SET GROUP Nyrt.-ben fennálló szavazati arányának változásával kapcsolatos, jogszabályban meghatározott bejelentési kötelezettségének az MNB felé, amivel megsértette a tőkepiaci törvény irányadó rendelkezéseit. Mindezek nyomán az MNB ma publikált határozatában összesen 23 millió forint bírság megfizetésére kötelezte a BONATREVI SALES-t, s figyelmeztette a piaci manipulációra vonatkozó jogszabályok jövőbeni betartására és megtiltotta számára, hogy a szavazati jog mértékének bejelentésére vonatkozó jogszabályi előírások megsértését megvalósító magatartást megismételje. A jegybank tiltott piacbefolyásolás gyanújával feljelentést is tett az ügyészségen.

A bírságösszeg mértékének meghatározása során az MNB elsődlegesen azt értékelte, hogy a piaci manipuláció tilalmának megsértése különös súlyú a tőkepiac biztonságos és zavartalan működése szempontjából. Súlyosító körülménynek számított, hogy a társaság huzamosabb időn át végezte jogsértő tevékenységét. Szintén növelte a bírság mértékét az adott tőzsdei részvények magas közkézhányada, míg enyhítő körülménynek számított ugyanakkor, hogy az nem szerepelt a BUX és a BUMIX indexkosarakban, s nem kapcsolódott hozzá határidős termék sem.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2022. augusztus 15. 07:27
A bankszámla már a mindennapok részévé vált, ahogy az is, hogy a szolgáltatásért havonta kisebb, nag...
Holdblog  |  2022. augusztus 15. 06:02
Milyen lehetséget láttok a megújulóenergia-szektorban, ahova az Európai Unió most nagyon sok pénzt i...
MEDIA1  |  2022. augusztus 12. 19:52
Leadja az Elcserélt élet (Um Lugar ao Sol) cím brazil telenovellát az RTL Klub.
Kiszámoló  |  2022. augusztus 12. 11:08
A KAVOSZ újra elindította a vállalkozóknak szóló Széchenyi hiteltermékeket, igaz lényegesen rosszabb...
Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 15. hétfő
Mária
33. hét
Augusztus 15.
Nagyboldogasszony
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. augusztus 14. 16:05