36 °C Budapest
Súlyos manipuláció derült ki: tízmilliós bírságot szabott ki az MNB

Súlyos manipuláció derült ki: tízmilliós bírságot szabott ki az MNB

MTI
2020. november 27. 16:30

Az MNB összesen 23 millió forint bírságot szabott ki a BONATREVI SALES a.s cseh székhelyű társasággal szemben a piaci manipulációt tiltó jogszabályi rendelkezések és a szavazati jog mértékének bejelentésére vonatkozó jogszabályi előírások megsértése miatt. 

Mint írják: a társaság önkötéses ügyletei hamis, félrevezető jelzéseket adhattak a tőkepiaci szereplőknek, így sértették a pénzügyi eszközök kereskedésének tisztaságát és átláthatóságát, a tőkepiac integritását. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) hivatalból piacfelügyeleti eljárást folytatott annak vizsgálatára, hogy a BONATREVI SALES a.s. (BONATREVI SALES) a SET GROUP részvényekkel folytatott tőzsdei kereskedése során tiltott piaci manipulációt valósított-e meg. A MNB megállapította, hogy a BONATREVI SALES a vizsgált időszakban - mint a SET GROUP Nyrt.-ben a jogsértés időpontjában jelentős tulajdoni hányaddal rendelkező entitás - több száz esetben adott saját magával kötött ügyletet, azaz önkötést eredményező tőzsdei megbízást a SET GROUP részvényekre vonatkozóan. 

Ezek közül közel száz, önkötést eredményező esetben - amikor tehát a megbízások mindkét oldalán ő állt - a nagyon hasonló mennyiségre és árra vonatkozó vételi és eladási ajánlatokat annyira rövid időn belül rögzítette a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) rendszerében, hogy a társaságnak ezen, a jegybank által végül szankcionált önkötések során kizárható volt a valós ügyletkötési szándéka. A BONATREVI SALES képviselőjének elmondása szerint a társaság a SET GROUP részvény portfólióját akarta hosszabb távon árfolyamnyereséggel értékesíteni. A magasabb nyereség elérése érdekében adtak önkötési megbízásokat, hogy a SET GROUP részvény árfolyamát mesterségesen szinten tartsák.

Az MNB ezen túlmenően azt is feltárta, hogy 11 napon a BONATREVI SALES önkötéses ügyletei a részvénydarabszámot alapul véve a teljes tőzsdenapi SET GROUP részvényforgalom 30%-át meghaladó ügyletforgalmat tettek ki. Volt olyan kereskedési nap, amikor a SET GROUP részvényügyletek 98%-át a társaság önkötései adták. A társaság ezen önkötéseket eredményező ügyletei hamis, félrevezető jelzéseket közvetíthettek a tőkepiaci szereplők irányába a vizsgált részvény átlagos napi forgalmáról. Így sértették a pénzügyi eszközök kereskedésének tisztaságát és átláthatóságát, ezáltal a tőkepiac integritását. 

A kereskedési magatartás alkalmas volt arra, hogy hamis benyomást keltsen a vizsgált részvény valós piaci megítéléséről, legfőképpen annak keresletéről-kínálatáról.

Tilos félrevezetni a befektetőket

Piaci manipuláció ugyanis - a szándéktól függetlenül - minden olyan ügyletkötés, eladási vagy vételi megbízás, amely a pénzügyi eszközök keresleti-kínálati viszonyait, illetve annak árát érintően hamis vagy félrevezető jelzést ad(hat), befolyásolva ezzel a befektetők befektetési döntéseit. A tőkepiac zavartalan működésének biztosítása érdekében az ilyen megbízások nem megengedettek a tőkepiacon. Az MNB a piacmonitoring tevékenysége keretében ezért (kiemelten a tiltott bennfentes kereskedelem és a piaci manipuláció kiszűrésére) folyamatosan elemzi és értékeli a BÉT-en kötött ügyleteket.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Emellett a társaság háromszor nem tett eleget a SET GROUP Nyrt.-ben fennálló szavazati arányának változásával kapcsolatos, jogszabályban meghatározott bejelentési kötelezettségének az MNB felé, amivel megsértette a tőkepiaci törvény irányadó rendelkezéseit. Mindezek nyomán az MNB ma publikált határozatában összesen 23 millió forint bírság megfizetésére kötelezte a BONATREVI SALES-t, s figyelmeztette a piaci manipulációra vonatkozó jogszabályok jövőbeni betartására és megtiltotta számára, hogy a szavazati jog mértékének bejelentésére vonatkozó jogszabályi előírások megsértését megvalósító magatartást megismételje. A jegybank tiltott piacbefolyásolás gyanújával feljelentést is tett az ügyészségen.

A bírságösszeg mértékének meghatározása során az MNB elsődlegesen azt értékelte, hogy a piaci manipuláció tilalmának megsértése különös súlyú a tőkepiac biztonságos és zavartalan működése szempontjából. Súlyosító körülménynek számított, hogy a társaság huzamosabb időn át végezte jogsértő tevékenységét. Szintén növelte a bírság mértékét az adott tőzsdei részvények magas közkézhányada, míg enyhítő körülménynek számított ugyanakkor, hogy az nem szerepelt a BUX és a BUMIX indexkosarakban, s nem kapcsolódott hozzá határidős termék sem.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 24. csütörtök
Iván
25. hét
EZT OLVASTAD MÁR?