28 °C Budapest
Ennyibe kerül a lecsó recept elkészítése: tojásos lecsó recept, kolbászos lecsó recept

Ennyibe kerül a lecsó recept elkészítése: tojásos lecsó recept, kolbászos lecsó recept

2020. október 11. 12:02

Lecsó alap recept és kolbászos lecsó recept: így finom a tojásos lecsó recept. Mutatjuk mi a lecso recept, milyen étel a lecsó, a lecsó hány kalória, és miért keserű a lecsó!

A lecsó leginkább nyári étel, ám sokan ősszel és télen is szívesen fogyasztjuk, mert egy igazi, megunhatatlan magyaros finomságról van szó. A lecsó recept számtalan módon elkészíthető, attól függően, hogy egy diétás ételre, vagy egy igazi zsíros energiabombára vágyunk. Cikkünkben leírjuk, milyen étel a lecsó, milyen a jó lecsó recept titka, illetve melyik lecso recept hogyan készül el. A hagyományos lecsó alap recept mellet bemutatjuk, hogyan készül a tojásos lecsó recept és a kolbászos lecsó recept szalonnával, csípős paprikával. Eláruljuk azt is, hogy alkalmanként miért keserű a lecsó, illetve a lecsó hány kalória elkészítési módjától függően? Ám az egyik legfontosabb kérdésünk: mennyibe kerül a lecsó elkészítése ma Magyarországon, hol tartanak a paradicsom, a kolbász és a hagyma árai?

Mi a lecsó, milyen étel a lecsó?

A lecsó recept egy hagyományosan paradicsomból, paprikából és hagymából készített zöldségragu. A lecsó eredetét az 1900-as évek elejére vezethetjük vissza, amikortól a lecsó a magyar gasztronómia egyik alappillérévé vált. A lecsó világhírűvé válását, nemzetközi szintű elterjedését a konzervipar fellendülésének tulajdoníthatjuk, melynek köszönhetően olyan romlandó árucikkek, mint a lecsó alapanyagai, vagy maga a kész lecsó képesek lettek túlélni a szállítást és az időt.

Az alap lecsó recept egyrész paradicsomot, kétrész tölteni való paprikát (tv paprika) és félrész vöröshagymát tartalmaz, de az ízek variálhatóak: sokak szerint a lecso recept fokhagymával, csípős paprikával az igazi. A lecsó elterjedt elkészítési módjai közé tartozik a szalonnás, kolbászos lecsó recept és a tojásos lecsó recept is.

Lecsó

Hozzávalók - alap lecsó recept:

 • 0,5 kg vöröshagyma
 • 1 kg paradicsom
 • 2 kg tv paprika
 • só, bors ízlés szerint
 • olaj

A kolbászos lecsó recept extra hozzávalói:

 • 1 szál száraz kolbász
 • 15 dkg füstölt szalonna
 • 1 kosszarv paprika (csípős)
 • 3 gerezd fokhagyma

A tojásos lecsó recept extra hozzávalója:

 • 4-6 db tojás

Az alap lecsó recept elkészítése

1. Kockázzuk fel egyforma méretű darabokra a lecsó hozzávalóit: a hagymát, a paradicsomot és a paprikát.

2. Egy kevés olajon sóval dinszteljük meg a hagymát, majd, ha kezd üvegesedni, adjuk hozzá a paradicsomot és a paprikát. Sózzuk, borsozzuk, időnként megkeverve főzzük puhára, végül kész is a lecso!

A tojásos lecsó elkészítése

1. A lecsó alap recept elkészítésénél leírt lépéseket kövessük.

2. A kész lecsóra üssük rá a kívánt mennyiségű tojást attól függően, hogyan kedveljük, majd folyamatos kevergetés mellett főzzük addig, míg a tojás meg nem fő benne.

Kolbászos lecsó

A kolbászos lecsó elkészítése

1. Kockázzuk fel a szalonnát, karikázzuk fel a kolbászt, majd süssük ki belőlük a zsírt. A sült szalonnát és kolbászt vegyük ki a zsírból és tegyük félre a lecsó elkészültéig.

2. A felaprított hagymát dinszteljük meg a kolbászos szalonnazsírban, majd adjuk hozzá a többi felaprított lecsó alapanyagot a fokhagymával és a kosszarv paprikával együtt. Főzzük őket puhára.

3. Amikor a zsírban főtt lecsó alap recept kész, tegyük bele vissza a kolbászt és a szalonnát, forraljuk föl, majd tálaljuk friss kenyérrel.

Miért keserű a lecsó?

A lecso recept hiába végtelenül egyszerű, néha még a legtapasztaltabb szakácsok is szembesülnek azzal az esettel, hogy a lecsó keserű. Miért keserű a lecsó, mi okozza ezt a kellemetlen mellékízt? A válasz ugyanolyan egyszerű, mint maga a lecsó recept: az alapanyagok, főleg a paprika rossz minősége okozza a lecsó keserűségét, illetve, ha nem keverjük az ételt elég szorgalmasan és túl nagy a láng, a lecsó alja megéghet.

A lecsó hány kalória?

 • Lecsó alap recept: 145 kcal/adag (nagyon diétás)
 • Tojásos lecsó recept: 320 kcal/adag (viszonylag diétás)
 • Kolbászos lecsó recept szalonnával: 560 kcal/adag (zsíros, kiadós)
 • 1 szelet fehér kenyér kalóriatartalma: kb. 80 kcal

Mennyibe kerül egy fazék lecsó elkészítése?

Az elmúlt években valószínűleg mindannyian szembesültünk a ténnyel, hogy a zöldségek és húsáruk évről évre drágulnak, különösen a paradicsom. Mutatjuk, a lecsó alapanyagainak ára hogyan változott az elmúlt években a KSH kutatásai szerint!

1. Hagyma

A lecsó hozzávalói: a vöröshagyma éves fogyasztó átlagára (Forrás: KSH)

2. Paradicsom

A lecsó hozzávalói: a paradicsom éves fogyasztói átlagára (Forrás: KSH)

3. Szárazkolbász

A lecsó hozzávalói: a szárazkolbász éves fogyasztói átlagára (Forrás: KSH)
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 28. szerda
Szabolcs
30. hét
EZT OLVASTAD MÁR?