Ennyibe kerül a lecsó recept elkészítése: tojásos lecsó recept, kolbászos lecsó recept

2020. október 11. 12:02

Lecsó alap recept és kolbászos lecsó recept: így finom a tojásos lecsó recept. Mutatjuk mi a lecso recept, milyen étel a lecsó, a lecsó hány kalória, és miért keserű a lecsó!

A lecsó leginkább nyári étel, ám sokan ősszel és télen is szívesen fogyasztjuk, mert egy igazi, megunhatatlan magyaros finomságról van szó. A lecsó recept számtalan módon elkészíthető, attól függően, hogy egy diétás ételre, vagy egy igazi zsíros energiabombára vágyunk. Cikkünkben leírjuk, milyen étel a lecsó, milyen a jó lecsó recept titka, illetve melyik lecso recept hogyan készül el. A hagyományos lecsó alap recept mellet bemutatjuk, hogyan készül a tojásos lecsó recept és a kolbászos lecsó recept szalonnával, csípős paprikával. Eláruljuk azt is, hogy alkalmanként miért keserű a lecsó, illetve a lecsó hány kalória elkészítési módjától függően? Ám az egyik legfontosabb kérdésünk: mennyibe kerül a lecsó elkészítése ma Magyarországon, hol tartanak a paradicsom, a kolbász és a hagyma árai?

Mi a lecsó, milyen étel a lecsó?

A lecsó recept egy hagyományosan paradicsomból, paprikából és hagymából készített zöldségragu. A lecsó eredetét az 1900-as évek elejére vezethetjük vissza, amikortól a lecsó a magyar gasztronómia egyik alappillérévé vált. A lecsó világhírűvé válását, nemzetközi szintű elterjedését a konzervipar fellendülésének tulajdoníthatjuk, melynek köszönhetően olyan romlandó árucikkek, mint a lecsó alapanyagai, vagy maga a kész lecsó képesek lettek túlélni a szállítást és az időt.

Az alap lecsó recept egyrész paradicsomot, kétrész tölteni való paprikát (tv paprika) és félrész vöröshagymát tartalmaz, de az ízek variálhatóak: sokak szerint a lecso recept fokhagymával, csípős paprikával az igazi. A lecsó elterjedt elkészítési módjai közé tartozik a szalonnás, kolbászos lecsó recept és a tojásos lecsó recept is.

Lecsó

Alap lecsó recept

Lecsó alapanyagok

  • 0,5 kg vöröshagyma
  • 1 kg paradicsom
  • 2 kg tv paprika
  • só, bors ízlés szerint
  • olaj

A kolbászos lecsó recept extra hozzávalói

  • 1 szál száraz kolbász
  • 15 dkg füstölt szalonna
  • 1 kosszarv paprika (csípős)
  • 3 gerezd fokhagyma

A tojásos lecsó recept extra hozzávalója

  • 4-6 db tojás

Az alap lecsó recept elkészítése

  1. Kockázzuk fel egyforma méretű darabokra a lecsó hozzávalóit: a hagymát, a paradicsomot és a paprikát.
  2. Egy kevés olajon sóval dinszteljük meg a hagymát, majd, ha kezd üvegesedni, adjuk hozzá a paradicsomot és a paprikát. Sózzuk, borsozzuk, időnként megkeverve főzzük puhára, végül kész is a lecso!

A tojásos lecsó elkészítése

  1. A lecsó alap recept elkészítésénél leírt lépéseket kövessük.
  2. A kész lecsóra üssük rá a kívánt mennyiségű tojást attól függően, hogyan kedveljük, majd folyamatos kevergetés mellett főzzük addig, míg a tojás meg nem fő benne.
Kolbászos lecsó

A kolbászos lecsó elkészítése

  1. Kockázzuk fel a szalonnát, karikázzuk fel a kolbászt, majd süssük ki belőlük a zsírt. A sült szalonnát és kolbászt vegyük ki a zsírból és tegyük félre a lecsó elkészültéig.
  2. A felaprított hagymát dinszteljük meg a kolbászos szalonnazsírban, majd adjuk hozzá a többi felaprított lecsó alapanyagot a fokhagymával és a kosszarv paprikával együtt. Főzzük őket puhára.
  3. Amikor a zsírban főtt lecsó alap recept kész, tegyük bele vissza a kolbászt és a szalonnát, forraljuk föl, majd tálaljuk friss kenyérrel.

Miért keserű a lecsó?

Nagyon gyakori kérdés, hogy mitől keserű a lecsó, miért nem olyan ízletes az étel, mint vártuk. A lecso recept hiába végtelenül egyszerű, néha még a legtapasztaltabb szakácsok is szembesülnek azzal az esettel, hogy a lecsó keserű. Miért keserű a lecsó, mi okozza ezt a kellemetlen mellékízt? A válasz ugyanolyan egyszerű, mint maga a lecsó recept: az alapanyagok, főleg a paprika rossz minősége okozza a lecsó keserűségét, illetve, ha nem keverjük az ételt elég szorgalmasan és túl nagy a láng, a lecsó alja megéghet. Szintén lehet a télire eltett lecsó keserű - nézzük, hogyan készül a lecsó télire, hogy biztosan tartós maradjon!

A lecsó hány kalória?

  • Lecsó alap recept: 145 kcal/adag (nagyon diétás)
  • Tojásos lecsó recept: 320 kcal/adag (viszonylag diétás)
  • Kolbászos lecsó recept szalonnával: 560 kcal/adag (zsíros, kiadós)
  • 1 szelet fehér kenyér kalóriatartalma: kb. 80 kcal

Mennyibe kerül egy fazék lecsó elkészítése?

Az elmúlt években valószínűleg mindannyian szembesültünk a ténnyel, hogy a zöldségek és húsáruk évről évre drágulnak, különösen a paradicsom. Mutatjuk, a lecsó alapanyagainak ára hogyan változott az elmúlt években a KSH kutatásai szerint!

1. Hagyma

A lecsó hozzávalói: a vöröshagyma éves fogyasztó átlagára (Forrás: KSH)

2. Paradicsom

A lecsó hozzávalói: a paradicsom éves fogyasztói átlagára (Forrás: KSH)

3. Szárazkolbász

A lecsó hozzávalói: a szárazkolbász éves fogyasztói átlagára (Forrás: KSH)
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2025. szeptember 18. 15:26
A kormány bejelentése alapján két hét alatt 10 ezer Otthon Start igénylést nyújtottak be a bankokhoz...
Holdblog  |  2025. szeptember 18. 11:52
Csak egy kicsit.* Idén (kis túlzással) a világ összes fejlődő piaci devizája erősödött, mert a dollá...
MNB Intézet  |  2025. szeptember 17. 14:45
Popular opinion says that inflation is much higher than official figures. Some say the numbers are f...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2025. szeptember 19. péntek
Vilhelmina
38. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2025. szeptember 18. 20:53
Agrárszektor  |  2025. szeptember 18. 20:31