14 °C Budapest

Így bukhatod el könnyen a kedvezményes csomagod: elég egy apró botlás

2020. július 22. 05:39

A bankok a legkülönfélébb módszerekkel próbálják magukhoz csábítani az ügyfeleket, hogy náluk vezessék számlájukat. Díjazzák, ha az ügyfél online nyit számlát, vagy díjmentes kártyhasználatot biztosítanak feltételek mellett, az átutalási költségekből faragnak le, esetleg a készpénz befizetést teszik díjmentessé. Ahány bank, annyiféle ajánlat, konstrukció - viszont gyakori feltétel szokott lenni a kedvezményes csomagoknál, hogy rendszeres jövedelm-átutalás érkezzen az adott számlára. Ha ezt a feltételt az ügyfél nem teljesíti, akkor bukhatja is a kedvezményt. Pedig önhibáján kívül "elkövetheti ezt a hibát", hiszen a banki szünnapok miatt meglehet, hogy munkáltatója nem hónap elején utal, vagy esetleg elveszítette időközben az állását - ez a koronavírus járvány idején könnyen megtörténhet. A Pénzcentrum most megkérdezte a bankokat, hogy mit tehet ilyen esetben az ügyfél, és mikor esik el a kedvezménytől.

A bankoknak számos különféle kedvezményes bankszámla ajánlata van, amelyek között nehéz kiigazodni, hiszen mindenegyiknél más-más feltételhez kötik a kedvezményeket. Ezért ha valaki bankszámlát nyitna, váltana, akkor érdemes kalkulátort használnia, amelyben a pénzkezelési saját szokásait (utalások, csoportok beszedések, készpénz felvétel, stb.) a legpontosabban megadva megtalálhatja a számára legmegfelelőbb ajánlatokat.

Az egyik népszerű feltétele a kedvezményes számlavezetésnek, hogy az ügyfélnek a bankhoz érkezzen a jövedelme - vagy legalábbis legyen egy havi rendszerességű adott összegű jóváírás a számlán. Ez egy magánember számára mondhatni természetes, aki nem akar több helyen számlát vezetni, hanem csak egy helyen bankolna, logikusnak tűnik, hogy oda érkezzen a fizetés is.

A táblázatból kiderült, hogy bár egyes csomagoknak nem feltétele a jövedelem-jóváírás, ugyanolyan kedvezőek, más bankszámláknál igenis sokat számít az éves számlavezetési díjban. Így amikor dönteni kell egyik-másik ajánlat között, természetes, hogy az ember afelé hajlik, hogy kevesebbet számítsanak fel neki számlakezelési költségként. Így vállalja, hogy rendszeres jövedelem-jóváírás fog történni a számláján.

Vannak azonban bizonyos esetek, amikor ez a számlanyitáskor vállalt rendszeres jövedelem-jóváírás nem teljesülhet.

Például, ha a munkáltató rossz időpontban utal: korábban vagy később, mint a bank által vizsgált időszak. Vagy az is megtörténhet, ahogy sokakkal meg is történt a járvány alatt, hogy annyivel csökken a havi beérkező összeg, hogy már nem éri el a minimum összeget, amely esetében jár a kedvezmény. Hiszen rengeteg dolgozót jelentett át a munkáltatójuk 4-6 órába 8 helyett, hogy meg tudja tartani őket.

Ugyanúgy a legrosszabb is megtörténhetet, és még megtörténhet, attól függetlenül, hogy a járvány enyhülésével a veszélyhelyzetet megszüntették: hogy munkanélkülivé válik az ember, teljesen elveszíti a keresetét, illetve ha vállalkozó, megszűnik a bevételi forrása, mert nincs megrendelése. Akár így, akár úgy, megeshet, hogy önhibáján kívül az ember nem tudja teljesíteni azt a feltételt, amellyel a számla megnyitásakor vállalt. A Pénzcentrum megkérdezte a nagyobb hazai bankokat, mit tehet ilyen esetben az ügyfél, illetve mikor esik el a kedvezménytől, milyen díj felszámításra számíthat.

Budapest Bank

A Budapest Bank lapunk megkeresésére adott válasza alapján a pénzintézet rendszerei és folyamatai tudják kezelni azt az esetet, ha az ügyfélnek egy hónapban két jövedelemutalása érkezik a kifizető helytől, a következő hónapban pedig ennek eredményeként nem érkezik jövedelemutalás a számlára. Ebben az esetben nem terhelődik a plusz díj.

Amennyiben előreláthatólag több hónapon keresztül nem érkezik majd jövedelem a számlára, érdemes olyan csomagba váltani, ahol nincs jövedelemelvárási feltétel. Amennyiben az ügyfél ismét tudja vállalni a jövedelem teljesítését, újra választhatja a jövedelemelvárással rendelkező csomagok közül a számára legmegfelelőbbet. A Budapest Banknál díjmentesek a csomagváltások

- közölték, és azt is megtudtuk, hogy jövedelemelvárási feltétellel rendelkező csomagok esetében - amennyiben tartósan nem érkezik a jövedelem - a bank korrekciós díjakat terhel azokban a hónapokban, amikor ez a feltétel nem teljesült. A számla egyéb kondíciói nem változnak.

CIB Bank

Rendszeres havi jóváíráshoz kötött kedvezmény a CIB bank három számlája esetében vehető igénybe: a CIB Online Számlacsomag (már nem értékesítik), a CIB ECO Bankszámla és a CIB ECO Plusz Bankszámla esetén. A bank lapunk kérdésére, mi történik, ha mégsem érkezik meg a rendszeres vállalt utalás, azt a választ adta, hogy az Online Számlacsomagnál, ha ilyen probléma adódna, akkor az ügyfél jelzése alapján méltányosságból jóvá szokták írni a kedvezményt. Ennek nincs díja vagy többletköltsége.

Az újabb ECO számlák esetében pedig már nemcsak a számlavezetési díj terhelése előtti hónapot vizsgálják, hanem a megelőző két hónapot, így ha csak átmeneti kiesésről van szó, akkor nem merülhet fel probléma.

Erste Bank

A banktól megtudtuk, hogy diákok számára létezik olyan csomag amely esetén az ügyfélkapcsolati díj 0 forint amennyiben az ingyenes elektronikus számlakivonatot választja az ügyfél, nincs rendszeres jövedelm-jóváírás elvárás. Ezen kívül több Erstés számlacsomag van, melyek kedvezményes feltételeit több módon is lehet teljesíteni, többek között jövedelem átutalás, kártyás vásárlás vagy állományi feltétellel. Jóváírás vagy jövedelem átutalás esetén a vizsgálati periódus előre rögzített időszakra szól és alap esetben ehhez igazodnak a kedvezményes díjak, melyek lehetnek átutalási vagy havi díjak is, számlacsomagtól függően.

A pandémiás helyzet miatt többeknél fennállhatnak fizetési nehézségek, illetve a fizetések időzítése vagy mértéke is változhatott, ezért azon ügyfeleink részére, akik jóváírási vagy jövedelem feltételes számlával rendelkeznek, a vírus előtti 2019. december, 2020 január és február hónapokban teljesítették a kedvezményes feltételeket, azonban 2020. májustól ezt nem tudják teljesíteni, úgy 6 hónapon keresztül, maximum 2020. október végéig az Erste a kedvezményes havidíjat érvényesíti az ügyfeleink részére

- tájékoztatta lapunkat a bank, és azt is megtudtuk, hogy a kialakult vírushelyzetre való tekintettel, az Erste az érintett ügyfelek részére a fentiek szerint eltekint a jóváírás/jövedelem feltétel teljesítéstől a hirdetményben meghatározott módon így nem keletkezik többletköltség, csupán a kedvezményes díjakra nem lesz jogosult az ügyfél, és a díjak ennek megfelelően kerülnek az adott hónapban meghatározásra.

K&H Bank

A Bank lakossági számlacsomagjaiban havi díj kedvezmény érhető el abban az esetben, ha a tárgyhóban összesen legalább a meghatározott összegben, bármilyen jogcímen, legfeljebb három részletben érkezik belföldi vagy külföldi forint vagy deviza átutalás jóváírás. Ezt a tárgyhavi zárás keretében vizsgálja a Bank, hogy a tárgyhóban esedékes csomagdíj visszatérítésének feltételei teljesültek-e, így, ha ez a feltétel csak a hónap végén teljesül, akkor is teljesítettnek tekintik ezt a feltételt - tájékoztatták lapunkat.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Általánosságban az mondható el, hogy igyekszünk az Ügyfeleink számára a lehető legkedvezőbben eljárni, speciális helyzeteket egyedileg tudunk kezelni. Az év végi, karácsony előtti időszak például speciális ebből a szempontból. Sok ügyfelünknek decemberben két jövedelemjóváírás is érkezik a számlájára, míg januárban egy sem. Ezt központilag kezeljük, és jóváírjuk a kedvezményt

- ismertették, és azt is megtudtuk, hogyha mégsem teljesülne a feltétel valamilyen okból, akkor az erre vonatkozó kedvezmény abban a hónapban nem érvényesül, de minden hónapban újra megvizsgálja a Bank a teljesítést, tehát nem szűnik meg a kedvezmény. Amikor ismét teljesíti az ügyfél a feltételt, onnantól újra él, nem veszíti el azt.

MKB Bank

Lapunk kérdéseire válaszolva Mag Mihály, az MKB Bank Lakossági és üzletfejlesztési főosztályának vezetője elomta, hogy a jövedelem-jóváírások esetleges csúszásának lehetőségét is szem előtt tartva alakította ki a bank a jövedelem-jóváírás vizsgálati időszakát, ami a tárgyhónapot megelőző hónap 20. napjától a tárgyhónap 19. napjáig terjed.

Tapasztalatunk szerint ez alkalmas az esetleges csúszások ügyfélközpontú kezelésére. Emellett az MNB 2020. március 18-i sajtóközleményében foglaltak szerint eljárva Bankunk minden olyan számlacsomagnál, amelynél a csomag havidíjának megállapítása a jövedelem-jóváírás összege alapján történik, eltekint a jövedelem-jóváírás vizsgálatától és a legkedvezőbb csomagdíjat terheli

- mondta el, tehát a bank ügyfeleinek nem kell aggódniuk, ha a pandémiás helyzet következményeként nem tudják teljesíteni a jövedelem-jóváírás feltételt a számlájukon.

OTP Bank

A bank lapunk kérdéseire azt közölte, hogy a fizetési számlaszolgáltatásokhoz kapcsolódó jövedelem jóváírási feltételek azok természetes időbeli elszórtsága miatt tört havi intervallumok alapján kerülnek figyelembevételre, a legtöbb konstrukció esetén két hónapot vizsgálva, melyből az egyikben szükséges teljesíteni a feltételt. Tehát, ha eseti dologról van szó, nincs ok aggodalomra.

Általánosan elmondható, hogy amennyiben a havi jövedelem érkezésének időpontja egy hónapban megváltozik (átkerülve így egy másik vizsgálati periódusba)a fent vázolt működés miatt a számlatípusok döntő többsége esetén nem jelent problémát

- ismertették, és hozzátetták, hogy a kedvezményt az ügyfelek az esetek döntő többségében meg tudják tartani. Viszont ha több hónapig nem teljesítik a jövedelem és/vagy egyéb elvárás(oka)t, akkor keletkezhet bizonyos összegű számlavezetési díjuk.

Raiffeisen Bank

A pénzintézet - más bankok gyakorlatához hasonlóan - úgy küszöböli ki ezt a problémát, hogy a legtöbb számlacsomag esetén az alábbi időszakra vizsgáljuk a tárgyhavi díjterhelés jóváírási feltételét: tárgyhónapot megelőző hónap 21. napjától a tárgyhónap 24. napjáig terjedő időszak. Így lapunknak adott válaszuk szerint nem jellemző ilyen jellegű probléma náluk.

Takarékbank

A Takarékbanknál jelenleg is értékesíthető lakossági bankszámlák esetében a jóváíráshoz kötött kedvezményes számlavezetési díjat, a Bank a tárgyhónapot megelőző hónap 16. napjától a tárgyhónap 15. napjáig terjedő időszakban vizsgálja, tehát gyakorlatilag mindegy, hogy az ügyfél jóváírása a hónap utolsó napján, esetleg megkésve, a következő hónap első napjaiban érkezik be - írták lapunk kérdésére.

Amennyiben az ügyfél igazolni tudja, hogy a munkáltató hibájából történt egy esetleges jóváírás elmaradása, a Takarékbank megvizsgálja és egyedileg bírálja el az ügyfél kérelem alapján az esetet

- közölték.

UniCredit Bank

A bank kérdésünkre azt közölte, hogy fő számlacsomagjaik esetében (mint például a Mobil Aktív és az Ikon számla is) havi meghatározott összegű jóváírással az ügyfelek csökkenthetik havi zárlati díjaikat. A jóváírás az adott hónap bármely napján és akár részletekben is érkezhet ahhoz, hogy ügyfél részesüljön a díjkedvezményben.

Ha egy hónapban nem teljesül a jóváírási feltétel, akkor arra a hónapra nem jár a havi zárlati díjból kedvezmény, de a számlával kapcsolatosan további díj vagy költség nem merül fel

- tájékoztattak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
ChikansPlanet  |  2024. március 28. 09:40
Egy tech startup által tervezett innováció nemcsak a jövő energiaszükségletére kínál megoldást, hane...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem