21 °C Budapest
Itt az EU javaslata: ez lesz a megoldás az energiaszegénységre?

Itt az EU javaslata: ez lesz a megoldás az energiaszegénységre?

2020. július 1. 08:15

Határozott fellépést sürgetnek világszerte az energiaszegénységgel kapcsolatban. A jelenség leginkább a vidéki háztartásokat érinti és a felgyorsult világban gyakran egyre drasztikusabb formát ölt. Nem véletlen, hogy az energia ma már legalább akkora kincs, mint az arany. A klímafüggetlen Európai Unió 2050-es célkitűzése sem valósulhat meg az energiát érintő kérdések komolyabb megvitatása nélkül, ami az Európai Bizottság tavaly decemberben javasolt európai zöld megállapodásának egyik központi kérdése. Ez magában foglalja az energiaszegénység kezelését is, amelyre már körvonalazódnak a lehetséges megoldási alternatívák.

A témában a közelmúltban (június 22-26.) tartottak háromnapos konferenciát Brüsszelben, Az Európai Unió Fenntartható Energia Hete (EUSEW) címmel, amelybe online formában több mint hatezren, köztük a HelloVidék újságírója is bekapcsolódott. Az EUSEW 2020 több mint harminc interaktív online meetinget tartott három napon át. Az új koronavírus-járvány kezelésének nyomdokaiban is járó konferencia fő tematikáját a "Túl a válságon: tiszta energia a zöld fellendüléshez és a növekedéshez" jelmondat képviselte.

A nemrégiben elfogadott "Tiszta energia minden európai számára" jogalkotási csomag igen hasznos és magas szintű elveket fogalmaz meg, miközben betekintést nyújt az energiaszegénység lehetséges okaira és következményeire, de rámutat az energiaszegénység kezelésére irányuló politikák fontosságára is.

Hogy ez mit jelent pontosan? Energiaszegénységről akkor beszélünk, amikor egy háztartás nem képes biztosítani a szükséges és alapvető energiaszolgáltatásokat a tisztességes életszínvonal fenntartásához.

Elsőként a tagállamoknak kell számszerűsíteni az energiaszegénységben lévő háztartások számát. Ha a kapott adat jelentős, akkor a tagállamoknak nemzeti energia- és éghajlat-változási terveikbe feltétlenül be kell építeniük az energiaszegénység csökkentésének indikatív célkitűzését, meg kell határozniuk az időkeretet és fel kell építeniük a kezelésre vonatkozó politikákat. Egy ilyen gyakorlat magában foglalja az energiaszegénységben lévő háztartások számának csökkentése felé tett előrelépésről szóló jelentési kötelezettségeket is

- mondta az online ülésen Harriet Thomson, a Birminghami Egyetem szociálpolitikai előadója.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A teljes cikk a HelloVidék oldalán olvasható.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?