13 °C Budapest
Visszarendeződések a tőzsdén, erősödik a forint

Visszarendeződések a tőzsdén, erősödik a forint

2020. május 15. 15:34

Áprilisban 0,5 százalékkal, azaz 27 milliárd forinttal növekedett a befektetési alapokban kezelt vagyon. Ami a tőzsdéket illeti, a mind a fejlett, mind a fejlődő piacokon visszarendeződést figyelhettünk meg, miután a befektetők bizakodóvá váltak. A magyar börze a fejlődő országok átlagánál kisebbet emelkedett. A devizapiacon mind a dollárral, mind az euróval szemben erősödött a forint.


A befektetési alapok esetében az elmúlt hónapban a tőkeáramlások eredője mínusz 27 milliárd forintot mutat. A legszembeötlőbb változás a részvény, illetve az ingatlanalapoknál tapasztalható. Előbbi esetében tőkebeáramlást, utóbbi esetében pedig kiáramlást tapasztalhattunk. A tőkeáramlás és a hozamok eredőjeként a BAMOSZ tagok által kezelt befektetési alapok összvagyona 0,5 százalékkal kal növekedett áprilisban. A hónap végén a BAMOSZ tagok mindösszesen 6.051 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban.

A pénzpiaci alapok esetében ezúttal - a kategória méretéhez képest - jelentős tőkekiáramlást tapasztalhattunk, aminek összege elérte a 26 milliárd forintot. Ennek döntő részben az volt az oka, hogy további pénzpiaci / likviditási alapok döntöttek befektetési politikájuk átalakítása mellett. Így folytatódott, de talán be is fejeződött az a folyamat, ami még 2019 januárjában elkezdődött. Emlékeztetőül: 2019 január 21-től a már működő pénzpiaci alapokra is alkalmazni kell az új Pénzpiaci alapokról szóló EU rendelet előírásait, melyek jelentősen szigorítják a működési feltételeket. A további átrendeződés, technikai forgalmat generált a likviditási alapok kárára és a rövid futamidejű kötvényalapok javára. A vagyon 30 százalékkal csökkent, pénzpiaci alap alig maradt.

A kötvényalapoknál végül tőkebeáramlást tapasztalhattuk, aminek az oka a fent ismertetett eseményekre vezethető vissza. A rövid futamidejű kötvényalapoknál a tőkebeáramlás összege 5 Mrd Ft; a hosszú futamidejű kötvényalapoknál 3 milliárd forint. A szabad futamidejű kötvényalapok esetében tőkekiáramlás volt, igaz ennek összeg mindössze negyed milliárd forint. A hozamok és a tőkeáramlások eredőjeként a kötvényalapok vagyona 0,8 százalékkal nőtt.

A vegyes alapoknál tőkebeáramlás volt, amelynek "nagysága" 0,5 milliárd forint. Az óvatos vegyes alapok esetében a tőkeáramlás mínusz 0,5 milliárd; a kiegyensúlyozott vegyes alapok esetében mínusz 1; a dinamikus vegyes alapok esetében pedig plusz 1,5 milliárd forint. A kedvezően alakuló hozamoknak köszönhetően a vegyes alapok vagyona összeségében 1,9%-kal nőtt a hónap során.

A részvényalapoknál tőkebeáramlást figyelhettünk meg (17,7 Mrd), továbbá az árfolyamok visszarendeződése miatt a hozamok is kedvezően alakultak, így összességében a részvényalapok vagyona jelentősen, 12,4%-kal nőtt.

A tőkevédett alapok esetében a tőkekivonás mértéke mínusz 2,8 milliárd forint, ami gyakorlatilag egy lejárt alap számlájára írható. Mivel a hozamok ezt ledolgozni nem tudták, így a vagyon nagysága 2,3%-kal lett kevesebb. Ezzel a kategória vagyona 100 milliárd forint alá csökkent.

Az abszolút hozamú alapok esetében a hónap során tőkemozgás nem volt, a hozamok viszont ezúttal kedvezően alakultak, aminek eredőjeként a vagyon nagysága 1,8%-kal lett több.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A származtatott alapok esetében ebben a hónapban 2,7 milliárdnyi tőkekiáramlás volt tapasztalható, amiben döntőnek bizonyult, hogy két alap is lejárt ebben a kategóriában. Ám a hozamoknak ezt sikerült kompenzálniuk, így a vagyonváltozás plusz fél százalék lett. 

Az ingatlanalapok esetében a hónapban 22,7 milliárdos volt a tőkekiáramlás, amely jelentős mérséklődés az előző hónaphoz képest. A hozamok nem tudták tompítani vagyonvesztést, így a nettó eszközérték 1,7%-kal csökkent.

Az árupiaci alapoknál 0,3 milliárdos tőkekivonást figyelhettünk meg, ráadásul a hozamok sem tudtak hozzátenni a vagyongyarapodáshoz, így a vagyonváltozás - 1,6% os lett a hónap folyamán.

Az elsősorban intézményi befektetők vagyonát kezelő zártkörű alapok esetében az elmúlt hónapban technikai tőkekiáramlás volt tapasztalható, vagyis két alap olyan alapkezelőhöz került, amely nem tagja a Bamosznak. Ennek következtében csökkent a vagyon nagysága.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Hold Podcast
2022. szeptember 15. 17:37
Holdblog  |  2022. szeptember 25. 11:50
Archívumunkból (2017) Amikor 25 évvel ezeltt a kis Hajdú-Bihar megyei város melletti tanyánkon megsz...
MEDIA1  |  2022. szeptember 23. 19:35
Tvrtko az 50. születésnapjára idzítve, vasárnap mutatja be a közel egyórás filmet, a korábbiakhoz ha...
Kiszámoló  |  2022. szeptember 22. 17:18
A Lidl Plusz alkalmazásnak nincs túl sok értelme, de van egy funkciója, ami miatt szeretem használni...
Bankmonitor  |  2022. szeptember 22. 13:34
A magyarok többsége 2022. második negyedévében már végig fix kamatozású lakáshitelt igényelt: az érd...
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 25. vasárnap
Eufrozina, Kende
38. hét
Szeptember 25.
A siketek világnapja
Szeptember 25.
Tengerészeti világnap
Szeptember 25.
A fehér kendő napja
Szeptember 25.
A szív világnapja
Szeptember 25.
A Szentírás vasárnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?