11 °C Budapest
Félelem és rettegés az európai tőzsdéken: ettől feszültek be a befektetők

Félelem és rettegés az európai tőzsdéken: ettől feszültek be a befektetők

MTI
2020. május 13. 20:28

Jelentős csökkenéssel zártak a vezető nyugat-európai tőzsdeindexek szerdán, a piacok attól félnek, hogy elindulhat a koronavírus-járvány második hulláma.

Londonban az FTSE-100 mutató 1,51 százalékos, a frankfurti DAX-index 2,56 százalékos, a párizsi CAC-40 index pedig 2,85 százalékos mínuszban zárt. Milánóban 2,14 százalékkal, Madridban pedig 1,94 százalékkal csökkent az irányadó tőzsdemutató. A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 1,94 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index pedig 1,92 százalékkal, míg az euróövezeti EuroStoxx50 2,55 százalékkal esett.

Az európai tőzsdék követték az ázsiai kereskedésben kialakult negatív trendet. A befektetők kockázatvállalási hangulatát jelentősen rontották azok a tapasztalatok, hogy emelkedésnek indult a fertőzések száma több országban, így Dél-Koreában és Németországban is, miután lazítottak a járvány terjedését fékező szigorú intézkedéseken. Szerte a világban több mint 4,2 millió embert fertőzött meg a SARS-CoV-2 vírus, közülük több mint 282 ezren haltak meg.

Németország második legnagyobb kereskedelmi bankja, a Commerzbank több mint 7 százalékos mínuszban zárt, miután 295 millió eurós veszteséggel zárta az első negyedévet. Az ABN Amro holland nagybank több mint 9 százalékot veszített értékéből, miután közölte, hogy 395 millió euró veszteséget ért el az első negyedévben, és akár 2,5 milliárd euróra emelheti a rossz hitelekre félretett tartalékait.

A német Tui, Európa legnagyobb utazásszervezője 2,3 százalékos mínuszban fejezte be a napot, miután féléves beszámolójában tudatta, hogy nyolcezer munkahelyet szüntet meg költségcsökkentés céljából. A Moller-Maersk dániai szállítmányozási és logisztikai óriásvállalat kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredménye (EBITDA) 23 százalékkal emelkedett az első negyedévben, de az árfolyama mégis 5,8 százalékkal csökkent, mert a vállalat arra figyelmeztetett, hogy meredeken csökkent a globális konténerforgalom a járvány következtében.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

New Yorkban az európai tőzsdezárás idején a Dow Jones ipari átlag 1,62 százalékos, az S&P 500-as index 1,30 százalékos, a Nasdaq-piac összetett mutatója pedig 0,92 százalékos mínuszban állt. A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajféleség, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára csökken. A júliusi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 1,10 százalékos mínuszban, 29,65 dolláron, míg a júniusi szállítású WTI 1,36 százalékos veszteségben, 25,43 dolláron forgott kora este, háromnegyed hat körül. Az azonnali jegyzésekben az arany unciánkénti ára 0,70 százalékkal, 1713,99 dollárra, a júniusi szállítású aranyé pedig 0,90 százalékkal 1722,20 dollárra nőtt a New York-i árupiacon.

A nemzetközi bankközi devizapiacon egy euróért 1,0840 dollárt adtak, 0,06 százalékkal gyengült az euró.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?