Félelem és rettegés az európai tőzsdéken: ettől feszültek be a befektetők

MTI
2020. május 13. 20:28

Jelentős csökkenéssel zártak a vezető nyugat-európai tőzsdeindexek szerdán, a piacok attól félnek, hogy elindulhat a koronavírus-járvány második hulláma.

Londonban az FTSE-100 mutató 1,51 százalékos, a frankfurti DAX-index 2,56 százalékos, a párizsi CAC-40 index pedig 2,85 százalékos mínuszban zárt. Milánóban 2,14 százalékkal, Madridban pedig 1,94 százalékkal csökkent az irányadó tőzsdemutató. A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 1,94 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index pedig 1,92 százalékkal, míg az euróövezeti EuroStoxx50 2,55 százalékkal esett.

Az európai tőzsdék követték az ázsiai kereskedésben kialakult negatív trendet. A befektetők kockázatvállalási hangulatát jelentősen rontották azok a tapasztalatok, hogy emelkedésnek indult a fertőzések száma több országban, így Dél-Koreában és Németországban is, miután lazítottak a járvány terjedését fékező szigorú intézkedéseken. Szerte a világban több mint 4,2 millió embert fertőzött meg a SARS-CoV-2 vírus, közülük több mint 282 ezren haltak meg.

Németország második legnagyobb kereskedelmi bankja, a Commerzbank több mint 7 százalékos mínuszban zárt, miután 295 millió eurós veszteséggel zárta az első negyedévet. Az ABN Amro holland nagybank több mint 9 százalékot veszített értékéből, miután közölte, hogy 395 millió euró veszteséget ért el az első negyedévben, és akár 2,5 milliárd euróra emelheti a rossz hitelekre félretett tartalékait.

A német Tui, Európa legnagyobb utazásszervezője 2,3 százalékos mínuszban fejezte be a napot, miután féléves beszámolójában tudatta, hogy nyolcezer munkahelyet szüntet meg költségcsökkentés céljából. A Moller-Maersk dániai szállítmányozási és logisztikai óriásvállalat kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredménye (EBITDA) 23 százalékkal emelkedett az első negyedévben, de az árfolyama mégis 5,8 százalékkal csökkent, mert a vállalat arra figyelmeztetett, hogy meredeken csökkent a globális konténerforgalom a járvány következtében.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

New Yorkban az európai tőzsdezárás idején a Dow Jones ipari átlag 1,62 százalékos, az S&P 500-as index 1,30 százalékos, a Nasdaq-piac összetett mutatója pedig 0,92 százalékos mínuszban állt. A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajféleség, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára csökken. A júliusi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 1,10 százalékos mínuszban, 29,65 dolláron, míg a júniusi szállítású WTI 1,36 százalékos veszteségben, 25,43 dolláron forgott kora este, háromnegyed hat körül. Az azonnali jegyzésekben az arany unciánkénti ára 0,70 százalékkal, 1713,99 dollárra, a júniusi szállítású aranyé pedig 0,90 százalékkal 1722,20 dollárra nőtt a New York-i árupiacon.

A nemzetközi bankközi devizapiacon egy euróért 1,0840 dollárt adtak, 0,06 százalékkal gyengült az euró.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 18. 19:12
Az előző felelős szerkesztő több mint három év után távozott a népszerű YouTube-csatorna stábjának é...
Bankmonitor  |  2024. április 18. 16:39
Az ingyenes készpénzfelvételi lehetőség kiterjesztésre kerül a postára is, ez a javaslat látott napv...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 18. 14:37
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
Holdblog  |  2024. április 18. 12:13
A MicroStrategy 2020-ban kezdett el bitcoint vásárolni. A szoftvercég eredetileg csak többletlikvidi...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem