Nem hitted volna: ők kaszálnak igazán nagyot a gyenge forinton

2020. február 12. 16:30

Rengetegen járnak rosszul a gyengülő forinttal, de azért akadnak olyanok is, akik örülhetnek a magyar fizetőeszköz botladozásának. A 339,71  forintos euróárfolyam drágulást hozhat szinte mindenütt, és a nyaralás is többe kerül a magyaroknak, ha addig nem stabilizálódik a helyzet. Mutatjuk, hogy érinti a magyar családokat a harmatgyenge forint.

Szerdán újabb történelmi, 339,71-es mélypontra zuhant a forint, sosem volt még ilyen drága egy euró. Rossz hír ez szinte mindenkinek, és itt most nem csak a magyar büszkeségről van szó: a családok pénztárcája is megérezheti a bukdácsoló nemzeti valutát. De akadnak olyan magyarok is, akik jól járnak a történelmi mélypont közelében táncoló forinttal. Alább pár pontban összeszedtük, miképpen érinti a gyenge forint a magyar családokat.

BREAKING: Idő közben mégrosszabbra fordult a forint sorsa, átléptük a 340-es árfolyamot

Ezek a termékek tuti drágulnak

A gyenge forint folyományaként a boltokban előbb-utóbb minden olyan termék drágulni fog, amelyért te ugyan forinttal foizetsz a kasszánál, de a boltos más valutában (pl. euróban) vásárolja azt meg külföldről. Ha tartósan ilyen gyenge marad a forint, akkor hozzá kell szokni a drágább kakaóhoz, banánhoz, kávéhoz, narancshoz - egy szóval minden olyan termékhez, amit nem tudnak nagy mennyiségben előállítani vagy megtermelni Magyarországon, és külföldről kell behozni. Öröm az ürömben, hogy a hazai termelők által sokat szidott szlovák import tej ára is felmehet.

Ha már import: azok is rosszul járnak, akik nem közvetlenül a vevőknek adják el a külföldről behozott termékeiket, hanem mondjuk valamilyen gyárnak. Az ő bevételük a most keveset érő forintban keletkezik, ám az áruért nekik is valutában kell fizetni. Aki külföldre, például az EU-ba exportálja az áruját az örülhet a mélypontnak, hiszen nála ez pont fordítva van: a hazai forintjaiból állítja elő Magyarországon a termékét, és euróért, dollárért adja azt tovább.

Az a kevés áru, amit 100 százalékban Magyarországon termelnek, megúszhatja az árváltozást még hosszabb ideig gyenge forint mellett is. Bár kevés ilyen magyar termék van, hiszen a gyártáshoz szükséges eszközök, csomagolóanyagok vagy számítástechnikai eszközök közül valami szinte biztosan külföldről származik.

Rendelgetünk, rendelgetünk?

Manapság már bárki bárhonnan rendelhet a világ másik pontján lévő boltból is az interneten. Igen ám, de a forintot elég kevés külföldi webshop fogadja el fizetőeszközként - konkrétan mi egyről sem tudunk, de ha te igen, akkor írd meg levélben. Így hát kénytelenek vagyunk euróra vagy dollárra átváltani forintjainkat a rendeléskor, és nem mindegy, hogy milyen árfolyamon.

Vegyünk egy egyszerű példát: ha szeretnél rendelni egy 100 eurós mezt a Bayern München webáruázából, azért mostani árfolyamon 33 971 forintot kell fizetned, de ha például a tavaly augusztusi mélypontot jelentő, 331,5-ös árfolyamon vetted volna, akkor ugyanez a termék csak 33 150 forintba kerülne. Nyilván így elsőre ez nem tűnik nagy különbségnek, de minél többet szoktál külföldről rendelni, annál inkább megérzi a pénztárcád a gyenge forintot.

Megint a devizások járnak rosszul

A devizahitelesek törlesztőrészlete az árfolyam függvényében azonnal változik. Ez azt jelenti, hogy forintban magasabb törlesztőt kell fizetniük azoknak, akiknek euró hitele van. A frankhitelesek is hasonló cipőben járnak, hiszen a forint jelenleg minden nagyobb devizához képest zuhan. Sokan nem tudják, de még mindig nagy állomány van kihelyezve ilyen kölcsönökből.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Utazni se lesz olcsóbb

Az utazás szerelmesei is megsínylik a gyenge hazai valutát: a repülőjegyek árára szinte azonnal lehet hatása a forint gyengülésének, de a saját szervezésben történő utazás is drágább lehet. Az utazási irodák jó előre megkötik szerződéseiket, így náluk a gyakorlatban az csak később jelentkezik a gyenge forint hatása, de akkor az irodai árak is megugranak. Költőpénzből szinte biztos, hogy többet kell majd átváltani, és a külföldi tankolás is drágább lesz, meg úgy általánosságban minden, amiért euróban kell fizetni. A síelőket ez már most fájdalmasan érintheti, és csak reménykedni tudunk, hogy nyárig észhez tér valamennyire a forint.

A külföldieknek azonban még vonzóbb lehet Magyarország, hiszen mégtöbbet fog érni a pénzük: általában ha gyenge a forint, fellendül a határ menti üzletek, éttermek, fürdőhelyek forgalma - gondoljunk csak a szlovák határra például, ahol a forint gyengélkedésekor méginkább fellendül a bevásárlóturizmus. Ebből kifolyólag örülhetnek a határmenti boltosok, éttermek és a többi szolgáltató, vállalkozó is, hiszen még többen jönnek át Magyarországra elkölteni az értékes eurót.

Az autósok is rosszul járnak

Ha már említettük a tankolást: az nem csak külföldön, hanem itthon is drágább lehet, ha huzamosabb ideig a mélypont körül pattog a forint. Ugyanaz a helyzet az üzemanyaggal is, mint a többi termékkel: bár te forintban fizeted ki a tankolást a kúton, a kőolajat dollárban mérik, így az árakat nagyban befolyásolja a forint-dollár árfolyam. A dollár jelenleg 310-311 forint között ingadozik, janiár elsején még 295 volt az árfolyam.

Más módon is megszívják az autósok: aki például kintről hozna be kocsit Magyarországra, annak többe lesz ez az ügylet, hiszen nyugaton - jellemzően Németországból jönnek be Magyarországra import autók - sem fogadnak el forintot a vételár fejében, csak a zsenge eurót. A Bayern mez példájából kiindulva egy drágább gépjárműnél már százezres tétel lenne csak az árfolyam miatti veszteség.

Többet utalnak haza a külföldi magyarok

Azok mindenképpen jobban járnak a gyenge forinttal, akik euróban kapják a fizetést, vagy van olyan a családban, aki külföldről szokott hazautalni pénzt euróban. Pont ma jelent meg egy hosszabb elemzés arról, hogy mennyi pénz érkezik hazánkba a kint dolgozó magyarok hazautalásai által: 2018-ban több mint 113 milliárd forint érkezett ilyen formában Magyarországra. Ekkora összegnél már egy minimális forintgyengülés is rengeteget számít.

Nyilván családokra lebontva kisebb összegekről van szó, de a magyarországi családtagok érezhetik a botladozó magyar valuta jótékony hatását. Annak tükrében hogy több százezer honfitársunk él és dolgozik külföldön, vagy ingázik Magyarországról a kinti munkahelyére, nem kevés család érezheti meg az árfolyamváltozást.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 18. 19:12
Az előző felelős szerkesztő több mint három év után távozott a népszerű YouTube-csatorna stábjának é...
Bankmonitor  |  2024. április 18. 16:39
Az ingyenes készpénzfelvételi lehetőség kiterjesztésre kerül a postára is, ez a javaslat látott napv...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 18. 14:37
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
Holdblog  |  2024. április 18. 12:13
A MicroStrategy 2020-ban kezdett el bitcoint vásárolni. A szoftvercég eredetileg csak többletlikvidi...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem