21 °C Budapest
Nem hitted volna: ők kaszálnak igazán nagyot a gyenge forinton

Nem hitted volna: ők kaszálnak igazán nagyot a gyenge forinton

2020. február 12. 16:30

Rengetegen járnak rosszul a gyengülő forinttal, de azért akadnak olyanok is, akik örülhetnek a magyar fizetőeszköz botladozásának. A 339,71  forintos euróárfolyam drágulást hozhat szinte mindenütt, és a nyaralás is többe kerül a magyaroknak, ha addig nem stabilizálódik a helyzet. Mutatjuk, hogy érinti a magyar családokat a harmatgyenge forint.

Szerdán újabb történelmi, 339,71-es mélypontra zuhant a forint, sosem volt még ilyen drága egy euró. Rossz hír ez szinte mindenkinek, és itt most nem csak a magyar büszkeségről van szó: a családok pénztárcája is megérezheti a bukdácsoló nemzeti valutát. De akadnak olyan magyarok is, akik jól járnak a történelmi mélypont közelében táncoló forinttal. Alább pár pontban összeszedtük, miképpen érinti a gyenge forint a magyar családokat.

BREAKING: Idő közben mégrosszabbra fordult a forint sorsa, átléptük a 340-es árfolyamot

Ezek a termékek tuti drágulnak

A gyenge forint folyományaként a boltokban előbb-utóbb minden olyan termék drágulni fog, amelyért te ugyan forinttal foizetsz a kasszánál, de a boltos más valutában (pl. euróban) vásárolja azt meg külföldről. Ha tartósan ilyen gyenge marad a forint, akkor hozzá kell szokni a drágább kakaóhoz, banánhoz, kávéhoz, narancshoz - egy szóval minden olyan termékhez, amit nem tudnak nagy mennyiségben előállítani vagy megtermelni Magyarországon, és külföldről kell behozni. Öröm az ürömben, hogy a hazai termelők által sokat szidott szlovák import tej ára is felmehet.

Ha már import: azok is rosszul járnak, akik nem közvetlenül a vevőknek adják el a külföldről behozott termékeiket, hanem mondjuk valamilyen gyárnak. Az ő bevételük a most keveset érő forintban keletkezik, ám az áruért nekik is valutában kell fizetni. Aki külföldre, például az EU-ba exportálja az áruját az örülhet a mélypontnak, hiszen nála ez pont fordítva van: a hazai forintjaiból állítja elő Magyarországon a termékét, és euróért, dollárért adja azt tovább.

Az a kevés áru, amit 100 százalékban Magyarországon termelnek, megúszhatja az árváltozást még hosszabb ideig gyenge forint mellett is. Bár kevés ilyen magyar termék van, hiszen a gyártáshoz szükséges eszközök, csomagolóanyagok vagy számítástechnikai eszközök közül valami szinte biztosan külföldről származik.

Rendelgetünk, rendelgetünk?

Manapság már bárki bárhonnan rendelhet a világ másik pontján lévő boltból is az interneten. Igen ám, de a forintot elég kevés külföldi webshop fogadja el fizetőeszközként - konkrétan mi egyről sem tudunk, de ha te igen, akkor írd meg levélben. Így hát kénytelenek vagyunk euróra vagy dollárra átváltani forintjainkat a rendeléskor, és nem mindegy, hogy milyen árfolyamon.

Vegyünk egy egyszerű példát: ha szeretnél rendelni egy 100 eurós mezt a Bayern München webáruázából, azért mostani árfolyamon 33 971 forintot kell fizetned, de ha például a tavaly augusztusi mélypontot jelentő, 331,5-ös árfolyamon vetted volna, akkor ugyanez a termék csak 33 150 forintba kerülne. Nyilván így elsőre ez nem tűnik nagy különbségnek, de minél többet szoktál külföldről rendelni, annál inkább megérzi a pénztárcád a gyenge forintot.

Megint a devizások járnak rosszul

A devizahitelesek törlesztőrészlete az árfolyam függvényében azonnal változik. Ez azt jelenti, hogy forintban magasabb törlesztőt kell fizetniük azoknak, akiknek euró hitele van. A frankhitelesek is hasonló cipőben járnak, hiszen a forint jelenleg minden nagyobb devizához képest zuhan. Sokan nem tudják, de még mindig nagy állomány van kihelyezve ilyen kölcsönökből.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Utazni se lesz olcsóbb

Az utazás szerelmesei is megsínylik a gyenge hazai valutát: a repülőjegyek árára szinte azonnal lehet hatása a forint gyengülésének, de a saját szervezésben történő utazás is drágább lehet. Az utazási irodák jó előre megkötik szerződéseiket, így náluk a gyakorlatban az csak később jelentkezik a gyenge forint hatása, de akkor az irodai árak is megugranak. Költőpénzből szinte biztos, hogy többet kell majd átváltani, és a külföldi tankolás is drágább lesz, meg úgy általánosságban minden, amiért euróban kell fizetni. A síelőket ez már most fájdalmasan érintheti, és csak reménykedni tudunk, hogy nyárig észhez tér valamennyire a forint.

A külföldieknek azonban még vonzóbb lehet Magyarország, hiszen mégtöbbet fog érni a pénzük: általában ha gyenge a forint, fellendül a határ menti üzletek, éttermek, fürdőhelyek forgalma - gondoljunk csak a szlovák határra például, ahol a forint gyengélkedésekor méginkább fellendül a bevásárlóturizmus. Ebből kifolyólag örülhetnek a határmenti boltosok, éttermek és a többi szolgáltató, vállalkozó is, hiszen még többen jönnek át Magyarországra elkölteni az értékes eurót.

Az autósok is rosszul járnak

Ha már említettük a tankolást: az nem csak külföldön, hanem itthon is drágább lehet, ha huzamosabb ideig a mélypont körül pattog a forint. Ugyanaz a helyzet az üzemanyaggal is, mint a többi termékkel: bár te forintban fizeted ki a tankolást a kúton, a kőolajat dollárban mérik, így az árakat nagyban befolyásolja a forint-dollár árfolyam. A dollár jelenleg 310-311 forint között ingadozik, janiár elsején még 295 volt az árfolyam.

Más módon is megszívják az autósok: aki például kintről hozna be kocsit Magyarországra, annak többe lesz ez az ügylet, hiszen nyugaton - jellemzően Németországból jönnek be Magyarországra import autók - sem fogadnak el forintot a vételár fejében, csak a zsenge eurót. A Bayern mez példájából kiindulva egy drágább gépjárműnél már százezres tétel lenne csak az árfolyam miatti veszteség.

Többet utalnak haza a külföldi magyarok

Azok mindenképpen jobban járnak a gyenge forinttal, akik euróban kapják a fizetést, vagy van olyan a családban, aki külföldről szokott hazautalni pénzt euróban. Pont ma jelent meg egy hosszabb elemzés arról, hogy mennyi pénz érkezik hazánkba a kint dolgozó magyarok hazautalásai által: 2018-ban több mint 113 milliárd forint érkezett ilyen formában Magyarországra. Ekkora összegnél már egy minimális forintgyengülés is rengeteget számít.

Nyilván családokra lebontva kisebb összegekről van szó, de a magyarországi családtagok érezhetik a botladozó magyar valuta jótékony hatását. Annak tükrében hogy több százezer honfitársunk él és dolgozik külföldön, vagy ingázik Magyarországról a kinti munkahelyére, nem kevés család érezheti meg az árfolyamváltozást.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. augusztus 12. 19:52
Leadja az Elcserélt élet (Um Lugar ao Sol) cím brazil telenovellát az RTL Klub.
Kiszámoló  |  2022. augusztus 12. 11:08
A KAVOSZ újra elindította a vállalkozóknak szóló Széchenyi hiteltermékeket, igaz lényegesen rosszabb...
Holdblog  |  2022. augusztus 12. 05:59
“Mit gondoltok az olyan alternatív befektetési eszközök áráról, mint a mtárgyak vagy a te...
Bankmonitor  |  2022. augusztus 11. 11:16
A legtöbb vállalkozónak szinte égnek áll a haja, amikor hiteligénylésrl és adminisztrációról, regisz...
Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 13. szombat
Ipoly
32. hét
Augusztus 13.
A balkezesek világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?