11 °C Budapest

Megőrültek ezek a magyarok: viszi a pénzüket a bank, nem tesznek semmit

2020. február 5. 14:29

A bankbetétek szinte semennyi kamatot nem fizetnek, és a bankbetétek állománya ennek ellenére növekszik. Való igaz, a Magyar Állampapír Plusz (MÁP+) bevezetése óta a jegyzés majdnem elérte a 3200 milliárdot, közben a készpénzállomány is dinamikusan növekszik, és 2019 decemberében újabb historikus rekordot döntött.

Hónapról hónapra arról számolunk be, hogy a bankbetétek állománya lassan növekszik, annak ellenére, hogy a kamatok szinte a padlón vannak. A legutóbbi adatok szerint, amit az MNB számolt, azt látjuk, hogy az éven belül lekötött betétek átlagos kamata 0,23 százalékon áll, míg az éven túli lekötésekre 0,65 százalékot fizet a bank.

Ez még kevesebb mint az egy évvel ezelőtti szint, akkor 0,73 százalék kamatot fizetett a bank az éven túli lekötött betétekre, az éven belülieknél gyakorlatilag nincs változás: ott 0,19 százalék volt ez a szám, ami szinte egyáltalán nem különbözik az idei szinttől.

Nem mindegy, hol bankolsz: cseréld olcsóbbra a folyószámlád kalkulátorunkban!

A lekötött betétek állománya ennek ellenére szépen nő, bár ebből a legnagyobb részt a kvázi lekötés nélküli, látra szóló betétek teszik ki. Ennek összege 7068 milliárd forint volt 2019 decemberében. Az éven belül lekötött betétek összege 1285 milliárdot tett ki 2019. decemberében, az éven túli lekötéseké pedig 1161-et.

Előbbi 1513 milliárdot tett ki tavaly decemberben, így ott markáns visszaesést láthatunk, utóbbi 1054 milliárdnál tartott, így ott még növekedést is láthatunk. A látra szóló betétek állománya 6302 milliárd forint volt, így a legnagyobb növekedést az a betétfajta tudta felmutatni.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A magas kamatozású MÁP+ töretlen népszerűségnek örvend, a jegyzések 2019. decemberében 3196 milliárdnál jártak. Érdekes, hogy még a MÁP+ bevezetése sem tudta megállítani a készpénzállomány brutális emelkedését, 2019 decemberében 6627 milliárdnál járt a készpénzállomány az MNB adatai szerint. Igaz, ez az összes gazdasági szereplő készpénzállományát tartalmazza, de ennek 80 százalékát teszi ki a lakosságnál tartott készpénzállomány. Ezen a tendencián remélhetőleg segíteni fog az azonnali fizetési rendszer bevezetése, amivel március 2-a után már két kattintással is 5 másodpercen belül tudunk majd utalni. Az azonnali fizetésről délelőtti cikkünkben írtunk bővebben.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem