22 °C Budapest
Megőrültek ezek a magyarok: viszi a pénzüket a bank, nem tesznek semmit

Megőrültek ezek a magyarok: viszi a pénzüket a bank, nem tesznek semmit

2020. február 5. 14:29

A bankbetétek szinte semennyi kamatot nem fizetnek, és a bankbetétek állománya ennek ellenére növekszik. Való igaz, a Magyar Állampapír Plusz (MÁP+) bevezetése óta a jegyzés majdnem elérte a 3200 milliárdot, közben a készpénzállomány is dinamikusan növekszik, és 2019 decemberében újabb historikus rekordot döntött.

Hónapról hónapra arról számolunk be, hogy a bankbetétek állománya lassan növekszik, annak ellenére, hogy a kamatok szinte a padlón vannak. A legutóbbi adatok szerint, amit az MNB számolt, azt látjuk, hogy az éven belül lekötött betétek átlagos kamata 0,23 százalékon áll, míg az éven túli lekötésekre 0,65 százalékot fizet a bank.

Ez még kevesebb mint az egy évvel ezelőtti szint, akkor 0,73 százalék kamatot fizetett a bank az éven túli lekötött betétekre, az éven belülieknél gyakorlatilag nincs változás: ott 0,19 százalék volt ez a szám, ami szinte egyáltalán nem különbözik az idei szinttől.

Nem mindegy, hol bankolsz: cseréld olcsóbbra a folyószámlád kalkulátorunkban!

A lekötött betétek állománya ennek ellenére szépen nő, bár ebből a legnagyobb részt a kvázi lekötés nélküli, látra szóló betétek teszik ki. Ennek összege 7068 milliárd forint volt 2019 decemberében. Az éven belül lekötött betétek összege 1285 milliárdot tett ki 2019. decemberében, az éven túli lekötéseké pedig 1161-et.

Előbbi 1513 milliárdot tett ki tavaly decemberben, így ott markáns visszaesést láthatunk, utóbbi 1054 milliárdnál tartott, így ott még növekedést is láthatunk. A látra szóló betétek állománya 6302 milliárd forint volt, így a legnagyobb növekedést az a betétfajta tudta felmutatni.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A magas kamatozású MÁP+ töretlen népszerűségnek örvend, a jegyzések 2019. decemberében 3196 milliárdnál jártak. Érdekes, hogy még a MÁP+ bevezetése sem tudta megállítani a készpénzállomány brutális emelkedését, 2019 decemberében 6627 milliárdnál járt a készpénzállomány az MNB adatai szerint. Igaz, ez az összes gazdasági szereplő készpénzállományát tartalmazza, de ennek 80 százalékát teszi ki a lakosságnál tartott készpénzállomány. Ezen a tendencián remélhetőleg segíteni fog az azonnali fizetési rendszer bevezetése, amivel március 2-a után már két kattintással is 5 másodpercen belül tudunk majd utalni. Az azonnali fizetésről délelőtti cikkünkben írtunk bővebben.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. július 6. 17:36
A Media1 értesülése szerint Gajdics ismét a néhány éve a NER-hez került Szabad Föld főszerkesztője l...
Holdblog  |  2022. július 6. 16:01
„Kedden, a déli órákban elterjedt a híre annak, hogy a zsír kilója már 90 ezer pengőbe kerül. Az a k...
Kiszámoló  |  2022. július 6. 09:41
A kiürített államkassza miatt a kormány ezermilliárdos nagyságban különadókkal sújtott több szektort...
Összkép  |  2022. július 2. 18:20
Egy új nemzedék lép be a felnőtt világba, az 1995 és 2009 között született Z generáció. A jövő egyre...
Megdőlt a nagy videójáték-tévhit: ezt rengeteg szülő elrontja, súlyos árat fizet érte

A 6-18 éves fiatalok mintegy heti 8 órát töltenek játékkal, a magyar gyerekek pedig mintegy 76 százaléka ezzel tölti a szabadidejét.

Ezzel robbantana bankot rengeteg magyar: sokan nem is ismerik, pedig milliók múlhatnak rajta

A startolásnál a magyarok mindössze 10-15 százaléka ismerte a közösségi finanszírozás lényegét, és sokan még mindig összekeverik ezt a fajta támogatást a jótékonykodással.

5 érv amellett, hogy vásárlóként miért válaszd a közösségi finanszírozást

Békebeli személyesség, XXI. századi technológia - a közösségi finanszírozás közel sem olyan újkeletű fogalom, mint azt gondolnánk.

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 6. szerda
Csaba
27. hét
Július 6.
A csók világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?