10 °C Budapest

Elárulták a tőzsdeguruk: így fektess be 2019-ben, ha nem akarsz csúnyán bukni

2018. december 30. 07:02

Nincs könnyű dolga a befektetni vágyóknak, különösen azoknak, akik nem bújják minden nap a részvénypiaci fejleményeket. 2018-ban gyakorlatilag nem léteztek kamatok, ez a trend 2019-ben is várhatóan fennáll majd. Elemzőket, befektetési alapkezelőket kérdeztünk arról, hogy mibe lesz majd érdemes fektetni 2019-ben. Aki nagy hozamokra vágyik jövő évben, annak nincs egyszerű dolga.

Rendkívül alacsony a kamatkörnyezet, az egy éven belül bankbetétek kamatai 0,3, az éven túli betétek kamatai 0,8 százalék körül mozognak. Mivel az infláció 3 százalék körül alakult - és várhatóan hasonló, vagy nagyobb mértékű áremelkedés várható a következő évben is -, a lekötött bankbetétek negatív reálhozamokkal érhetők csak el. Nem biztos, hogy érdemes tehát lekötni a pénzünket több évre, egyéb befektetési lehetőségek ugyanis nagyobb hozammal kecsegtethetnek. De melyek ezek a befektetési lehetőségek?

Ha nem kockáztatunk, meg kell barátkoznunk az alacsony hozammal

Minél alacsonyabb a kockázat, annál kisebb a befektetés kamata is. A bankbetéteknél némileg jobban kamatoznak a lakossági állampapírok. Tuli Péter, az Aegon Alapkezelő értékesítési és termékmenedzsment igazgatója is kérdésünkre megerősítette, hogy bankbetétbe fektetni a pénzünket nem logikus, a lakossági állampapírok, azon belül is az inflációkövető prémium államkötvénnyel reálhozammal érhető el - az sem magas ugyanakkor.

Tuli ezen kívül az abszolút hozamú befektetési alapokat nevezte még meg, mint reálhozammal kecsegtető, alacsony kockázatú befektetési formát. Kiemelte ugyanakkor, hogy rövid távon sem az állampapír, sem az abszolút hozamú befalap nem kecsegtetet jelentős hozamokkal, egy abszolút hozamú befektetési alap is legalább 3-5 éves időtávon hozhat érdemi hozamot. Azt is hozzátette, hogy az alacsony kamatkörnyezet nem magyar jelenség - jelenleg a világon (az Egyesült Államokat leszámítva), sehol nincsenek hozamok.

Hasonló véleményen volt Elek Péter, a Dialóg Alapkezelő befektetési igazgatója. Kockázatkerülőknek ő is az inflációkövető prémium államkötvényt javasolja befektetésre. Azt kiemelte ő is, hogy rövid távon aligha számolhatunk érdemi hozamokkal, akkor sem feltétlenül, ha kockázatot vállalunk.

Ha kockáztatunk, akkor sem biztos a siker

Magasabb kockázattal persze magasabb hozamokat is érhetünk el - ugyanakkor jelentősebb veszteségeket is elkönyvelhetünk. A kockázatosabb befektetések közé tartoznak a részvények, ehhez azonban nem árt ismernünk a részvénypiaci fejleményeket, és naprakész információkkal kell rendelkeznünk. Az elemzők ugyanakkor egyöntetűen hangsúlyozzák, hogy 2019-ben nagy ingadozásra kell készülnie annak, akik részvényekbe kíván fektetni.

Cinkotai Norbert, a KBC Equitas vezető elemzője is ingadozásra figyelmeztet, emiatt azt javasolja, hogy bár a befektetők különbözőek, az ingadozásokra érdemes felkészülni.

Elsősorban saját magukba érdemes fektetni, hogy ne ijedjenek majd meg akkor, ha egészen más részvénypiaci környezetet látnak, mint amit megszoktak az elmúlt években


- válaszolta kérdésünkre. A KBC Equitas elemzője arra is felhívja a figyelmet, hogy a részvényektől vélhetően kisebb hozam várható, mint ahogy azt megszoktuk, ettől függetlenül még érdemes lehet a portfólióban tartani belőlük. Az elemző meglátása szerint a magyar részvénypiac felülteljesítő lehet jövőre is, folytatva az elmúlt egy-két évben látott pozitív trendeket.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Hasonló állásponton volt Tuli Péter is, szerinte a régiós részvénypiac lehet érdekes, de ahogy mondta: rövid távon nem számíthatunk magas hozamra a részvénypiacon sem, valamint ő is felhívja a figyelmet a részvényeknél a nagy ingadozásra. Szerinte annak érdemes részvényt vásárolnia, aki el tudja viselni, hogy befektetései egyik napról a másikra akár 20 százalékot is eshetnek.Az ingadozást Elek Péter is kiemelte: 2018-ban a részvénymozgások éve volt, 2019 is az lesz. Számtalan olyan változás van, amire egyáltalán nem lehet felkészülni - a részvényingadozások iránya így megjósolhatatlan. Épp ezért óvatosságra int - elmondása szerint a 10 évvel ezelőtti nyugalmi időszak jövőre sem tér vissza.

Eleknek volt egy roppant érdekes meglátása is: az alacsony betéti kamatok miatt érdemes számlán tartani a pénzt, és lecsapni egy-egy részvényárfolyam esésére, a várható növekedésre számítva. Prognózisa szerint a "buy-hold" magatartás, azaz a tartós részvénybirtoklás stratégiája rövid távon nem lesz jövedelmező.

Csökkentsük a kockázatot - diverzifikáljunk jövőre is!

Természetesen kockázatunkat úgy tudjuk legjobban mérsékelni, ha pénzünket nem egyféle befektetésbe fektetjük, hanem megosztjuk azt különböző eszközök között. Ennek fontosságára mindhárom megkérdezett elemző felhívta a figyelmet. A kockázatot kevésbé kedvelő befektetőknek érdemes nagyobb arányban kötvényeket tartani. Cinkotai Norbert ezzel kapcsolatban azt írta, hogy nem csak eszközosztály szerint, de devizanem szerint is érdemes diverzifikálni a portfóliót.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. február 23. 21:24
A Magyar Rádió egykori hangmérnökét 75 évesen érte a halál.
KonyhaKontrolling  |  2024. február 23. 20:04
Korábban ígértem, hogy beszámoljak a sabbaticalról, ezért most megteszem. Sajnos a bejegyzés írásána...
Holdblog  |  2024. február 23. 19:01
HOLD After Hours. Horváth Ágnessel, a Mol vezető közgazdászával vitatkoztunk olajról, UTE-ról, Molró...
Bankmonitor  |  2024. február 23. 15:14
Ma már szinte mindenki tudja, hogy léteznek akár teljesen ingyenes bankszámlák is, a költségtényező...
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 24. szombat
Szökõnap
8. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem