5 °C Budapest

Elárulták a tőzsdeguruk: így fektess be 2019-ben, ha nem akarsz csúnyán bukni

2018. december 30. 07:02

Nincs könnyű dolga a befektetni vágyóknak, különösen azoknak, akik nem bújják minden nap a részvénypiaci fejleményeket. 2018-ban gyakorlatilag nem léteztek kamatok, ez a trend 2019-ben is várhatóan fennáll majd. Elemzőket, befektetési alapkezelőket kérdeztünk arról, hogy mibe lesz majd érdemes fektetni 2019-ben. Aki nagy hozamokra vágyik jövő évben, annak nincs egyszerű dolga.

Rendkívül alacsony a kamatkörnyezet, az egy éven belül bankbetétek kamatai 0,3, az éven túli betétek kamatai 0,8 százalék körül mozognak. Mivel az infláció 3 százalék körül alakult - és várhatóan hasonló, vagy nagyobb mértékű áremelkedés várható a következő évben is -, a lekötött bankbetétek negatív reálhozamokkal érhetők csak el. Nem biztos, hogy érdemes tehát lekötni a pénzünket több évre, egyéb befektetési lehetőségek ugyanis nagyobb hozammal kecsegtethetnek. De melyek ezek a befektetési lehetőségek?

Ha nem kockáztatunk, meg kell barátkoznunk az alacsony hozammal

Minél alacsonyabb a kockázat, annál kisebb a befektetés kamata is. A bankbetéteknél némileg jobban kamatoznak a lakossági állampapírok. Tuli Péter, az Aegon Alapkezelő értékesítési és termékmenedzsment igazgatója is kérdésünkre megerősítette, hogy bankbetétbe fektetni a pénzünket nem logikus, a lakossági állampapírok, azon belül is az inflációkövető prémium államkötvénnyel reálhozammal érhető el - az sem magas ugyanakkor.

Tuli ezen kívül az abszolút hozamú befektetési alapokat nevezte még meg, mint reálhozammal kecsegtető, alacsony kockázatú befektetési formát. Kiemelte ugyanakkor, hogy rövid távon sem az állampapír, sem az abszolút hozamú befalap nem kecsegtetet jelentős hozamokkal, egy abszolút hozamú befektetési alap is legalább 3-5 éves időtávon hozhat érdemi hozamot. Azt is hozzátette, hogy az alacsony kamatkörnyezet nem magyar jelenség - jelenleg a világon (az Egyesült Államokat leszámítva), sehol nincsenek hozamok.

Hasonló véleményen volt Elek Péter, a Dialóg Alapkezelő befektetési igazgatója. Kockázatkerülőknek ő is az inflációkövető prémium államkötvényt javasolja befektetésre. Azt kiemelte ő is, hogy rövid távon aligha számolhatunk érdemi hozamokkal, akkor sem feltétlenül, ha kockázatot vállalunk.

Ha kockáztatunk, akkor sem biztos a siker

Magasabb kockázattal persze magasabb hozamokat is érhetünk el - ugyanakkor jelentősebb veszteségeket is elkönyvelhetünk. A kockázatosabb befektetések közé tartoznak a részvények, ehhez azonban nem árt ismernünk a részvénypiaci fejleményeket, és naprakész információkkal kell rendelkeznünk. Az elemzők ugyanakkor egyöntetűen hangsúlyozzák, hogy 2019-ben nagy ingadozásra kell készülnie annak, akik részvényekbe kíván fektetni.

Cinkotai Norbert, a KBC Equitas vezető elemzője is ingadozásra figyelmeztet, emiatt azt javasolja, hogy bár a befektetők különbözőek, az ingadozásokra érdemes felkészülni.

Elsősorban saját magukba érdemes fektetni, hogy ne ijedjenek majd meg akkor, ha egészen más részvénypiaci környezetet látnak, mint amit megszoktak az elmúlt években


- válaszolta kérdésünkre. A KBC Equitas elemzője arra is felhívja a figyelmet, hogy a részvényektől vélhetően kisebb hozam várható, mint ahogy azt megszoktuk, ettől függetlenül még érdemes lehet a portfólióban tartani belőlük. Az elemző meglátása szerint a magyar részvénypiac felülteljesítő lehet jövőre is, folytatva az elmúlt egy-két évben látott pozitív trendeket.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Hasonló állásponton volt Tuli Péter is, szerinte a régiós részvénypiac lehet érdekes, de ahogy mondta: rövid távon nem számíthatunk magas hozamra a részvénypiacon sem, valamint ő is felhívja a figyelmet a részvényeknél a nagy ingadozásra. Szerinte annak érdemes részvényt vásárolnia, aki el tudja viselni, hogy befektetései egyik napról a másikra akár 20 százalékot is eshetnek.Az ingadozást Elek Péter is kiemelte: 2018-ban a részvénymozgások éve volt, 2019 is az lesz. Számtalan olyan változás van, amire egyáltalán nem lehet felkészülni - a részvényingadozások iránya így megjósolhatatlan. Épp ezért óvatosságra int - elmondása szerint a 10 évvel ezelőtti nyugalmi időszak jövőre sem tér vissza.

Eleknek volt egy roppant érdekes meglátása is: az alacsony betéti kamatok miatt érdemes számlán tartani a pénzt, és lecsapni egy-egy részvényárfolyam esésére, a várható növekedésre számítva. Prognózisa szerint a "buy-hold" magatartás, azaz a tartós részvénybirtoklás stratégiája rövid távon nem lesz jövedelmező.

Csökkentsük a kockázatot - diverzifikáljunk jövőre is!

Természetesen kockázatunkat úgy tudjuk legjobban mérsékelni, ha pénzünket nem egyféle befektetésbe fektetjük, hanem megosztjuk azt különböző eszközök között. Ennek fontosságára mindhárom megkérdezett elemző felhívta a figyelmet. A kockázatot kevésbé kedvelő befektetőknek érdemes nagyobb arányban kötvényeket tartani. Cinkotai Norbert ezzel kapcsolatban azt írta, hogy nem csak eszközosztály szerint, de devizanem szerint is érdemes diverzifikálni a portfóliót.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2024. április 17. 21:41
Az Eurostat ábrája arról, hogy melyik uniós ország mennyit költ az egészségügyre a GDP arányában. (M...
Bankmonitor  |  2024. április 17. 16:56
Az új lakásfelújítási támogatás jóval többek számára elérhető, mint a korábbi otthonfelújítási progr...
MEDIA1  |  2024. április 17. 15:09
Korábban bebizonyosodott, hogy Orbán Viktor köreiből származó pénzekből érkezett néhány évvel ezelőt...
Holdblog  |  2024. április 17. 08:21
Egyelőre nem utal válsághelyzetre a GDP 73 százalékára duzzadt költségvetési hiány, de a további ela...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem