22 °C Budapest
Elárulták a tőzsdeguruk: így fektess be 2019-ben, ha nem akarsz csúnyán bukni

Elárulták a tőzsdeguruk: így fektess be 2019-ben, ha nem akarsz csúnyán bukni

2018. december 30. 07:02

Nincs könnyű dolga a befektetni vágyóknak, különösen azoknak, akik nem bújják minden nap a részvénypiaci fejleményeket. 2018-ban gyakorlatilag nem léteztek kamatok, ez a trend 2019-ben is várhatóan fennáll majd. Elemzőket, befektetési alapkezelőket kérdeztünk arról, hogy mibe lesz majd érdemes fektetni 2019-ben. Aki nagy hozamokra vágyik jövő évben, annak nincs egyszerű dolga.

Rendkívül alacsony a kamatkörnyezet, az egy éven belül bankbetétek kamatai 0,3, az éven túli betétek kamatai 0,8 százalék körül mozognak. Mivel az infláció 3 százalék körül alakult - és várhatóan hasonló, vagy nagyobb mértékű áremelkedés várható a következő évben is -, a lekötött bankbetétek negatív reálhozamokkal érhetők csak el. Nem biztos, hogy érdemes tehát lekötni a pénzünket több évre, egyéb befektetési lehetőségek ugyanis nagyobb hozammal kecsegtethetnek. De melyek ezek a befektetési lehetőségek?

Ha nem kockáztatunk, meg kell barátkoznunk az alacsony hozammal

Minél alacsonyabb a kockázat, annál kisebb a befektetés kamata is. A bankbetéteknél némileg jobban kamatoznak a lakossági állampapírok. Tuli Péter, az Aegon Alapkezelő értékesítési és termékmenedzsment igazgatója is kérdésünkre megerősítette, hogy bankbetétbe fektetni a pénzünket nem logikus, a lakossági állampapírok, azon belül is az inflációkövető prémium államkötvénnyel reálhozammal érhető el - az sem magas ugyanakkor.

Tuli ezen kívül az abszolút hozamú befektetési alapokat nevezte még meg, mint reálhozammal kecsegtető, alacsony kockázatú befektetési formát. Kiemelte ugyanakkor, hogy rövid távon sem az állampapír, sem az abszolút hozamú befalap nem kecsegtetet jelentős hozamokkal, egy abszolút hozamú befektetési alap is legalább 3-5 éves időtávon hozhat érdemi hozamot. Azt is hozzátette, hogy az alacsony kamatkörnyezet nem magyar jelenség - jelenleg a világon (az Egyesült Államokat leszámítva), sehol nincsenek hozamok.

Hasonló véleményen volt Elek Péter, a Dialóg Alapkezelő befektetési igazgatója. Kockázatkerülőknek ő is az inflációkövető prémium államkötvényt javasolja befektetésre. Azt kiemelte ő is, hogy rövid távon aligha számolhatunk érdemi hozamokkal, akkor sem feltétlenül, ha kockázatot vállalunk.

Ha kockáztatunk, akkor sem biztos a siker

Magasabb kockázattal persze magasabb hozamokat is érhetünk el - ugyanakkor jelentősebb veszteségeket is elkönyvelhetünk. A kockázatosabb befektetések közé tartoznak a részvények, ehhez azonban nem árt ismernünk a részvénypiaci fejleményeket, és naprakész információkkal kell rendelkeznünk. Az elemzők ugyanakkor egyöntetűen hangsúlyozzák, hogy 2019-ben nagy ingadozásra kell készülnie annak, akik részvényekbe kíván fektetni.

Cinkotai Norbert, a KBC Equitas vezető elemzője is ingadozásra figyelmeztet, emiatt azt javasolja, hogy bár a befektetők különbözőek, az ingadozásokra érdemes felkészülni.

Elsősorban saját magukba érdemes fektetni, hogy ne ijedjenek majd meg akkor, ha egészen más részvénypiaci környezetet látnak, mint amit megszoktak az elmúlt években


- válaszolta kérdésünkre. A KBC Equitas elemzője arra is felhívja a figyelmet, hogy a részvényektől vélhetően kisebb hozam várható, mint ahogy azt megszoktuk, ettől függetlenül még érdemes lehet a portfólióban tartani belőlük. Az elemző meglátása szerint a magyar részvénypiac felülteljesítő lehet jövőre is, folytatva az elmúlt egy-két évben látott pozitív trendeket.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Hasonló állásponton volt Tuli Péter is, szerinte a régiós részvénypiac lehet érdekes, de ahogy mondta: rövid távon nem számíthatunk magas hozamra a részvénypiacon sem, valamint ő is felhívja a figyelmet a részvényeknél a nagy ingadozásra. Szerinte annak érdemes részvényt vásárolnia, aki el tudja viselni, hogy befektetései egyik napról a másikra akár 20 százalékot is eshetnek.Az ingadozást Elek Péter is kiemelte: 2018-ban a részvénymozgások éve volt, 2019 is az lesz. Számtalan olyan változás van, amire egyáltalán nem lehet felkészülni - a részvényingadozások iránya így megjósolhatatlan. Épp ezért óvatosságra int - elmondása szerint a 10 évvel ezelőtti nyugalmi időszak jövőre sem tér vissza.

Eleknek volt egy roppant érdekes meglátása is: az alacsony betéti kamatok miatt érdemes számlán tartani a pénzt, és lecsapni egy-egy részvényárfolyam esésére, a várható növekedésre számítva. Prognózisa szerint a "buy-hold" magatartás, azaz a tartós részvénybirtoklás stratégiája rövid távon nem lesz jövedelmező.

Csökkentsük a kockázatot - diverzifikáljunk jövőre is!

Természetesen kockázatunkat úgy tudjuk legjobban mérsékelni, ha pénzünket nem egyféle befektetésbe fektetjük, hanem megosztjuk azt különböző eszközök között. Ennek fontosságára mindhárom megkérdezett elemző felhívta a figyelmet. A kockázatot kevésbé kedvelő befektetőknek érdemes nagyobb arányban kötvényeket tartani. Cinkotai Norbert ezzel kapcsolatban azt írta, hogy nem csak eszközosztály szerint, de devizanem szerint is érdemes diverzifikálni a portfóliót.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 24. 15:57
Néhány napja még arra utalt Huth Gergely, hogy a PestiSrácok jövője is bizonytalanná vált a Pesti TV...
Holdblog  |  2022. május 24. 15:38
A Todd Boehly amerikai üzletember vezette konzorcium megegyezett Roman Abramovics orosz oligarchával...
Kiszámoló  |  2022. május 23. 16:01
Nemcsak a tőzsdén alakult ki kisebb pánik az árfolyamok esése miatt, a kriptopénzek rajongói is nehé...
Összkép  |  2022. május 23. 14:31
Hét éves lett az Összkép. Ez volt az az év, ilyenkor még volt COVID, de már túlléptünk a karanténon...
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 24. kedd
Eszter, Eliza
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?