-1 °C Budapest
Nincs mese: fel kell forgatni a pénzügyeidet, hogy rendbe jöjjenek az anyagiak

Nincs mese: fel kell forgatni a pénzügyeidet, hogy rendbe jöjjenek az anyagiak

2018. január 10. 14:15

Új év, új kezdet: ideje áttekintenünk pénzügyi helyzetünket, valamint meghozni a megfelelő döntéseket annak érdekében, hogy 2018 végére gazdagabbak legyünk, mint most. Az alábbiakban felsorolunk néhány megoldást, melyek segítenek ezen célunk elérésében.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Nincs is jobb időszak pénzügyeink rendezésére, mint az év eleje. Aligha tévedünk, ha azt feltételezzük, hogy többségünk szeretne gazdagabb lenni az év végére, mint amilyen az év elején volt. Az alábbiakban felsorolt tippek ebben lehetnek a segítségünkre. A cikkben szereplő számításokhoz a Pénzcentrum kalkulátorát használtuk.

Rendezd hitelkártya-adósságodat

Megcsúsztál egyszer a hitelkártya-adósságod visszafizetésével, és most fizeted a drága kamatokat? Egészen biztosan jobban jársz, ha inkább kiváltod egy másik, olcsóbb hitellel. Hiszen miért is fizetnéd feleslegesen a magas kamatokat? Hitelkiváltás esetén például a CIB Bank 11,73, a K&H Bank12,49, míg a Cetelem 15,95 százalékos THM-mel ad kölcsön 500 ezer forintot 72 hónapra.

Válts folyószámlát

Sokan gyakrabban váltanak élettársat, mint bankszámlát. Pedig egy számlacsere olyan járulékos haszonnal is járhat, mint például egy utasbiztosítás. Ugyanis sok bank akciókkal, kedvező lehetőségekkel próbálja magához átcsábítani az ügyfeleket. Például a Gránit Bank, a Sberbankés az UniCredit Bank is minimális első éves költségekkel vállalja a számlád vezetését. Azonban fontos, hogy az akcióktól függetlenül, a számla alaptulajdonságai alapján hozd meg a döntést.

Szerezd meg a legjobb jelzáloghitelt

Az utóbbi időben sokat csökkentek a jelzáloghitelek kamatai. Ha régebbi hiteled van, akkor könnyen lehet, hogy te még magasabb kamatot fizetsz. Érdemes kiszámolni, hogy megéri-e átvinni a jelzáloghiteled egy másik bankhoz, amely kedvezőbb konstrukciókat nyújt a számodra. A legjobb ajánlat megtalálása kulcsfontosságú, hiszen ez befolyásolja a havi kiadásaid mértékét. A legjobb lehetőség megtalálásában segítségedre lehet a Pénzcentrum kalkulátora. A K&H Bank például 2,15, az Erste Bank 2,37, míg az MKB Bank 2,47 százalékos THM-mel nyújt 10 millió forintnyit jelzáloghitelt 10 éves futamidő mellett.

Válts megtakarítási számlát

A sima megtakarítási számlák kamatai még mindig alacsonyak, de ezért érdemes körbenézni. Még mindig lehet találni olyan takarékszámlát, amely évi 1,75 - 2,00 százalékot fizet megtakarításaidra, szemben a mára általánossá vált 0 százalék körüli kamatokkal. Nem mindegy, hogy egy 500 ezer forintos megtakarítás után 8 750, vagy mondjuk 250 forintot kapsz egy évre.

Használd fel az ajándékkártyákat

Sokunk kap karácsonyra ajándékkártyákat, ajándékutalványokat. Ezek felhasználását hajlamosak vagyunk halogatni, arra várva, hogy egyszer csak találunk valamit, amit tényleg nagyon-nagyon szeretnénk megvásárolni. Azonban könnyen pórul járhatunk, ha túl sokáig várunk, hiszen sokszor van ezeknek a kártyáknak lejárati dátumuk, ezekre érdemes odafigyelni.

Nézz körül a szolgáltatók terén is

A lakásbiztosítás, autóbiztosítás vagy a szélessávú internet esetén semmire sem mész azzal, hogy hűséges vagy. Minden évben gyorsan, egyszerűen körül tudsz nézni, és egy váltással sok pénzt megspórolhatsz. Ebben is segítségedre vannak a különböző kalkulátorok.

Kezdj el félretenni a nyugdíjadra

Még mindig rengetegen vannak azok, akik nem tesznek félre a nyugdíjas éveikre. Ez annak ellenére van így, hogy sokan már tisztában vannak vele: a nyugdíjrendszer a jelenlegi formájában fenntarthatatlan, a jövő generációi már nagyon kevés állami nyugdíjra számíthatnak. A nyugdíjadra elkezdhetsz félretenni a hagyományos módon is, de indíthatsz kifejezetten nyugdíjcélú megtakarítást is. Utóbbiak esetében összesen akár évi 280 ezer forintot is jóváírhat az állam az adódból.

Automatizáld a megtakarításaidat

Mára számos bank és telefonos applikáció is lehetővé teszi, hogy automatikusan megtakaríts a napi költéseid után. Például vannak olyan alkalmazások, melyek a vásárlásaid összegét felkerekítik, és a két összeg különbségét automatikusan átvezetik egy általad korábban megjelölt megtakarítási számlára. Ezáltal időt spórolsz meg, miközben a megtakarításaid is folyamatosan gyűlnek.

Tekintsd át a csoportos beszedési megbízásokat

Ma már igen gyakori, hogy a rendszeres fizetnivalókat csoportos beszedési megbízásokkal intézzük. Ez egy kényelmes megoldás, ám könnyen drága lehet: előfordulhat, hogy elfelejtünk letiltani egy régi csoportos beszedést, és így olyan szolgáltatásért fizetünk, melyet már nem is veszünk igénybe. Érdemes időnként elővenni a friss számlakivonatokat és ellenőrizni, hogy nem fizetünk-e feleslegesen valamiért.

Nézd át befektetéseidet

Az év eleje ideális időszak ahhoz, hogy átnézd meglévő befektetéseidet, ellenőrizd, hogy elégedett vagy-e az elért hozamokkal. Ha befektetési alapokban áll a pénzed, akkor könnyedén összevetheted őket más alapokkal. Ne csak az alapok teljesítményét, hanem a költségeit is vesd össze: könnyen lehet, hogy más alapkezelő is kezel a tiedhez hasonló alapot, csak éppen alacsonyabb díjakkal.

(Daily Mail)

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 21. péntek
Ágnes
3. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?