Dömsödi Gábor 5 millió forintot talált felesége lakásán: a rendőrök vitték el

Dömsödi Gábor 5 millió forintot talált felesége lakásán: a rendőrök vitték el

2017. november 7. 17:30

Ötmillió forintot talált felesége pesti albérletében, a WC tartályában Dömsödi Gábor, de azt nem tarthatta meg. Hónapokkal ezelőtt, egy, a szomszédtól menekülő bűnöző rejtette ott el, mielőtt elfogták a rendőrök, akik ezúttal is kiszálltak a volt TV-s feleségének lakására, és el is vitték a pénzt.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Bő fél éve a szomszédot átverte egy csaló, aki hamis aranytömböt adott el neki a lakásán. De még mielőtt távozhatott volna az eladó, a szomszéd gyanút fogott, és bezárta a lakásába, az aranytömböt pedig elment bevizsgáltatni

- nyilatkozta a Blikknek Dömsödi Gábor pásztói polgármester, tévés.

A rabló ezek után menekülni próbált, és átmászott Dömsödi feleségének lakására, ahonnan viszont már nem tudott kijutni, ott fogták el a rendőrök. A bűntény részben felderítetlen maradt, hisz a szomszédtól kicsalt pénz nem került elő, a rendőrök azt feltételezték, hogy azt a lefülelt csaló ledobta egy társának, aki elmenekült az összeggel.

Az ügyben néhány napja állt be fordulat, amikor az azóta előzetesben ülő feltételezett rabló megkereste Dömsödiéket (a ház közös képviselőjén keresztül), hogy szeretné megtéríteni az általa okozott kárt, ahhoz viszont ragaszkodott, hogy szeretné felmér(et)ni a kárt. Ekkor Dömsödi gyanút fogott és eszébe jutott, hogy a WC-t nem szerelték szét. Mikor ezt múlt vasárnap megtette, elő is került az ötmillió forint, mely egy nejlonszatyorban ázott a bűncselekmény óta a WC-ben. A pénzt a rendőrök megszámolták, majd elvitték.

Mit kell tenni, ha találunk valamit?

Magyarországon a törvény szerint a talált dolgokat - annak értékétől függetlenül - kötelesek vagyunk elvesztőjének, tulajdonosának, esetleg a dolog átvételére jogosult személynek visszaadni. Ha erre nincs lehetőségünk, akkor a talált pénzt a találás helye szerint illetékes jegyzőnél adhatjuk le. Amennyiben pedig ennek a kötelességünknek a megtalálástól számított 8 napon belül nem teszünk eleget, akkor szabálysértést (50 ezer forint elsajátításáig) vagy bűncselekményt követünk el.

Ha a talált tárgyat, pénzt vagy pénztárcát egy bevásárlóközpontban, esetleg a buszon vagy villamoson találjuk meg, (vagyis a közönség számára nyitva álló helyen) akkor a hely üzemeltetőjének, vagy annak alkalmazottjának kell azt átadnunk. Ekkor, ha kideríthető, hogy kié az elhagyott dolog, akkor az üzemeltető őt értesíti, amennyiben pedig nem jelentkezik a tulajdonos, akkor a pénz az államkasszába kerül. Ha az utcán találtunk meg a pénzt és leadjuk a jegyzőnek, akkor nyilatkoznunk kell arról, hogy igényt tartunk-e a talált dolog tulajdonjogára. Ha az átvételre jogosult személye nem állapítható meg, a jegyző a dolgot az átadástól számított három hónapon át megőrzi. Ha ez idő alatt a jogosult nem jelentkezik, a dolgot - ha ennek tulajdonjogára az átadáskor igényt tartott - a találónak ki kell adni.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A Büntető Törvénykönyvről szóló 2012. évi C törvény (Btk.) 378. § (1) bekezdése alapján, aki a talált dolgot eltulajdonítja, vagy nyolc napon belül a hatóságnak vagy annak, aki elvesztette, nem adja át, illetve a véletlenül vagy tévedésből 

hozzá került idegen dolgot eltulajdonítja, vagy nyolc napon belül nem adja vissza, vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Abban az esetben, ha egy ATM-ben vagy más automatába beszorulva találunk pénzt, (pl. BKK jegykiadó automata) akkor a rendőrséget is értesítenünk kell, hiszen ez bűncselekmény gyanújára utalhat. A tolvajok ugyanis rendszeresen alkalmazzák azt a módszert, hogy a bankjegykiadó nyílást eltömítik és miután elhagytuk az automatát az így megakasztott pénzt kiveszik.

Borítókép forrás: MTI Fotó / Komka Péter

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 20. szerda
Vendel
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 19. 17:06