5 °C Budapest
Dömsödi Gábor 5 millió forintot talált felesége lakásán: a rendőrök vitték el

Dömsödi Gábor 5 millió forintot talált felesége lakásán: a rendőrök vitték el

2017. november 7. 17:30

Ötmillió forintot talált felesége pesti albérletében, a WC tartályában Dömsödi Gábor, de azt nem tarthatta meg. Hónapokkal ezelőtt, egy, a szomszédtól menekülő bűnöző rejtette ott el, mielőtt elfogták a rendőrök, akik ezúttal is kiszálltak a volt TV-s feleségének lakására, és el is vitték a pénzt.

Bő fél éve a szomszédot átverte egy csaló, aki hamis aranytömböt adott el neki a lakásán. De még mielőtt távozhatott volna az eladó, a szomszéd gyanút fogott, és bezárta a lakásába, az aranytömböt pedig elment bevizsgáltatni

- nyilatkozta a Blikknek Dömsödi Gábor pásztói polgármester, tévés.

A rabló ezek után menekülni próbált, és átmászott Dömsödi feleségének lakására, ahonnan viszont már nem tudott kijutni, ott fogták el a rendőrök. A bűntény részben felderítetlen maradt, hisz a szomszédtól kicsalt pénz nem került elő, a rendőrök azt feltételezték, hogy azt a lefülelt csaló ledobta egy társának, aki elmenekült az összeggel.

Az ügyben néhány napja állt be fordulat, amikor az azóta előzetesben ülő feltételezett rabló megkereste Dömsödiéket (a ház közös képviselőjén keresztül), hogy szeretné megtéríteni az általa okozott kárt, ahhoz viszont ragaszkodott, hogy szeretné felmér(et)ni a kárt. Ekkor Dömsödi gyanút fogott és eszébe jutott, hogy a WC-t nem szerelték szét. Mikor ezt múlt vasárnap megtette, elő is került az ötmillió forint, mely egy nejlonszatyorban ázott a bűncselekmény óta a WC-ben. A pénzt a rendőrök megszámolták, majd elvitték.

Mit kell tenni, ha találunk valamit?

Magyarországon a törvény szerint a talált dolgokat - annak értékétől függetlenül - kötelesek vagyunk elvesztőjének, tulajdonosának, esetleg a dolog átvételére jogosult személynek visszaadni. Ha erre nincs lehetőségünk, akkor a talált pénzt a találás helye szerint illetékes jegyzőnél adhatjuk le. Amennyiben pedig ennek a kötelességünknek a megtalálástól számított 8 napon belül nem teszünk eleget, akkor szabálysértést (50 ezer forint elsajátításáig) vagy bűncselekményt követünk el.

Ha a talált tárgyat, pénzt vagy pénztárcát egy bevásárlóközpontban, esetleg a buszon vagy villamoson találjuk meg, (vagyis a közönség számára nyitva álló helyen) akkor a hely üzemeltetőjének, vagy annak alkalmazottjának kell azt átadnunk. Ekkor, ha kideríthető, hogy kié az elhagyott dolog, akkor az üzemeltető őt értesíti, amennyiben pedig nem jelentkezik a tulajdonos, akkor a pénz az államkasszába kerül. Ha az utcán találtunk meg a pénzt és leadjuk a jegyzőnek, akkor nyilatkoznunk kell arról, hogy igényt tartunk-e a talált dolog tulajdonjogára. Ha az átvételre jogosult személye nem állapítható meg, a jegyző a dolgot az átadástól számított három hónapon át megőrzi. Ha ez idő alatt a jogosult nem jelentkezik, a dolgot - ha ennek tulajdonjogára az átadáskor igényt tartott - a találónak ki kell adni.

A Büntető Törvénykönyvről szóló 2012. évi C törvény (Btk.) 378. § (1) bekezdése alapján, aki a talált dolgot eltulajdonítja, vagy nyolc napon belül a hatóságnak vagy annak, aki elvesztette, nem adja át, illetve a véletlenül vagy tévedésből 

hozzá került idegen dolgot eltulajdonítja, vagy nyolc napon belül nem adja vissza, vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Abban az esetben, ha egy ATM-ben vagy más automatába beszorulva találunk pénzt, (pl. BKK jegykiadó automata) akkor a rendőrséget is értesítenünk kell, hiszen ez bűncselekmény gyanújára utalhat. A tolvajok ugyanis rendszeresen alkalmazzák azt a módszert, hogy a bankjegykiadó nyílást eltömítik és miután elhagytuk az automatát az így megakasztott pénzt kiveszik.

Borítókép forrás: MTI Fotó / Komka Péter
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2022. december 3. 10:37
A Magyar Nemzeti Bank értékelése szerint 2022. végére a lakáscélú jelzáloghitelek átlagos THM (telje...
Holdblog  |  2022. december 3. 06:55
Adventi ábrát mutatunk. Igazi angolszász-európai kontinentális törésvonal bontakozott ki a Statista...
MEDIA1  |  2022. december 2. 20:51
Péntek este ténylegesen is lehullt a lepel, adásba került a DK online tévécsatornájának első adása....
MNB Intézet  |  2022. december 2. 10:10
Az ember közösségi lény. Barátaink, szeretteink boldogsága számunkra is boldogság forrása. De mitől...
Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 3. szombat
Ferenc, Olívia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?