27 °C Budapest
Eleged van a mindennapi robotból? Így mehetsz nyugdíjba 5 év múlva

Eleged van a mindennapi robotból? Így mehetsz nyugdíjba 5 év múlva

2017. október 11. 14:03

Eleged van a mindennapi robotból? Utálod a munkádat? Alig várod, hogy végre nyugdíjba vonulhass? A jó hír, hogy nem kell ezzel 65 éves korodig várni. Nem egyszerű, de akár te is elérheted 5 éven belül az anyagi biztonságot, ami ahhoz kell, hogy nyugodtan, stressz nélkül felmondhass.


Külföldi kutatások szerint az éves megélhetési költségünk 25-szörösére rúgó megtakarítás kell ahhoz, hogy ennek hozamából nagy valószínűséggel életünk végéig megéljünk. Így minden évben az induló pénzmennyiség 4 százalékát lehet kivenni és abból lehet finanszírozni a kiadásokat. Joggal merül fel viszont a kérdés: mégis hogyan szedjünk össze ennyi pénzt?

Takarékoskodni kell. Minden fillért be kell osztani, és csak és kizárólag a legszükségesebb dolgokra kell költeni. A CNN Money kiszámolta, hogyan lehet összehozni a szükséges pénzt mindössze öt év alatt.  Ha valaki most úgy határozna, hogy 5 év múlva felmond, és új életet kezd, de egyáltalán nincs megtakarítása, akkor sem kell kétségbeesnie.

Viszont áldozatot kell hozni: a havi nettó jövedelem 82 százalékát kellene félretenni ahhoz, hogy sikerüljön. Ez persze a magyar fizetési viszonyok között csaknem lehetetlen, csak nagyon kevesen engedhetik meg maguknak. Nem véletlen, hogy a CNN is évi 50 ezer dolláros, vagyis 13 millió forintos keresettel számol, és még így is megjegyzik, hogy évi 9000 dollárból, vagyis közel 2,4 millió forintból nagyon szűkösen lehet csak megélni.

Magyarországon viszont sokaknak ez is álom csupán. A KSH adatai szerint 2017 első fél évében az átlagos havi nettó kereset a fővárosban 246 ezer forint, Győr-Moson-Sopron megyében 200 ezer, Komárom-Esztergom és Fejér megyében 189, illetve 184 ezer forint körül voltak az átlagos fizetések.

Az északkeleti megyékben és

Békésben ugyanakkor még a 150 ezer forintot sem érték el a bérek, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a legalacsonyabb, 134 ezer forint volt a havi nettó átlagkereset.

Tegyünk félre annyit, amennyit csak tudunk

Sok kicsi sokra megy. Már mi isírtunk róla, hogy napi néhány száz forintos megtakarítás is mesés vagyont hozhat.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Ha egyetemistaként vagy pályakezdőként, vagyis húszas éveinkben elkezdünk félretenni havonta 15 ezer forintot, majd minden tízedik évfordulóval duplázzuk ezt az összeget, azaz a 30-as éveinkben 30, a negyvenesekben 60, az ötvenes éveinkben pedig 120 ezer forintot teszünk félre havonta, akkor éves viszonylatban úgy fest a képlet, hogy az első évtizedben 182 500, a másodikban 365 ezer, a harmadikban 730 ezer, míg a negyedikben 1 millió 460 ezer forint gyűlik össze minden évben. Ha tartjuk magunkat az elhatározásunkhoz, akkor 40 év alatt 27 millió 375 ezer forint jöhet össze. Úgy, hogy ebben még nincs benne a befektetéseinknek a hozama.

Egyébként az amerikai CNn szerint,

ha a bevételünk 66,5 százalékát tesszük félre mostantól fogva, akkor 10 év múlva nyugdíjba vonulhatunk.

Ha pedig a bevételünk 53,7 százalékát tesszük félre, akkor 15 év múlva élvezhetjük az önfeledt szabadságot, míg ha "csupán" a bevételünk 43 százalékát tudjuk megtakarítani, 20 év múlva hagyhatjuk magunk mögött a fix 8 órás munka világát.

A CNN számításai szerint mindez akkor működhet a valóságban, ha olyan befektetési formát választunk a megtakarításaink számára, amely legalább 5 százalékos hozamot fizet.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. június 27. 18:52
Egy online reklámkampány hatékonyságának kétharmada a kreatív anyag(ok)on múlik – vallja a Teads Stu...
Kiszámoló  |  2022. június 27. 13:56
Ezt is elértük, ma már 404,7 forintot kellett adni egy euróért. Ezek után izgatottan várjuk, hogy ho...
Holdblog  |  2022. június 26. 07:05
Remélem, előző videómban sikerült elmagyarázni, hogy miért kerültek az infláció megjelenésével ...
KonyhaKontrolling  |  2022. június 24. 07:10
A kriptopiac jelenlegi teljesítménye miatt a bejegyzés nem érkezik jó időben, de most jutottam oda,...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 27. hétfő
László
26. hét
Június 27.
Polgárőr nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?