16 °C Budapest

Új érmét bocsát ki az MNB: kétezres és tízezres változat is lesz

2017. szeptember 28. 13:00

10 000 forint névértékű ezüst emlékérmét és annak 2000 forintos színesfém változatát bocsátja ki a Magyar Nemzeti Bank, a Pécsi Tudományegyetem alapításának 650. évfordulója alkalmából 2017. szeptember 29-én, a Pécsi Tudományegyetemen. Az emlékérme-kibocsátással a jegybank a magyar felsőoktatás 650 éves történelme előtt tiszteleg.

A Pécsi Tudományegyetem emlékérmék hazánk törvényes fizetőeszközei, de nem forgalmi célokat szolgálnak. Az ezüst és a színesfém emlékérmék érmeképileg azonosak, csak értékjelzésükben térnek el. Tervezőjük Szabó Virág szobrászművész - írja közleményében a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

1367. szeptember 1-jén V. Orbán pápa oklevélben engedélyezte I. Nagy Lajos magyar királynak felsőfokú oktatási intézmény alapítását Pécsett. A püspöki székhelyen 3 (orvosi, jogi és filozófiai) fakultással kezdte meg működését az egyetem, és bár rövid időre korlátozódott fennállása, a magyar művelődéstörténet új korszakát, a magyar felsőoktatás kezdetét jelentette. Az évforduló alkalmából megjelenő emlékérme előlapján a középkori pécsi egyetem alapítását kezdeményező Vilmos püspök címerkövének ábrázolása látható, háttérben az alapítást engedélyező pápai bulla stilizált részletével.

Az emlékérmék előlapján szerepelnek a pénzérmék kötelező alaki kellékei is: Magyarország, mint kibocsátó, a 10 000 illetve 2000 forint értékjelzés, a 2017-es kibocsátási évszám, valamint a BP. verdejel, amely csak tízszeres nagyítással érzékelhető, mikroírással készült biztonsági elemet is tartalmaz, az emlékérmék hamisítás elleni védelmét szolgálva.

Az emlékérmék hátlapján a Pécsi Tudományegyetem egyik legjellegzetesebb épületének, a neoromán stílusú rektori hivatal északi homlokzata látható, jobbra - függőleges vonallal határolva - a középkori egyetem alapítását engedélyező pápai bulla részletével. Ez utóbbit középen egy Anjou-liliomot megjelenítő sáv választ ketté, utalva egyetemalapító uralkodónkra, I. Nagy Lajosra. Az emlékérme szélén, a felső köriratban olvasható "650 ÉVES A MAGYAR FELSŐOKTATÁS", valamint az alsó köriratban lévő "PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM" felirat az érmekibocsátás apropóját jeleníti meg. A felső és az alsó köriratot bal oldalon egy Anjou-liliomot ábrázoló motívum, jobb oldalon Szabó Virág tervezőművész mesterjegye választja el egymástól.

Mindkét emlékérme átmérője 38,61 mm, széle recézett. A 10 000 Ft névértékű emlékérme 925 ‰ finomságú ezüstből, míg a 2000 Ft névértékű színesfém változat réz (75%) és nikkel (25%) ötvözetből készült. A 31,46 gramm súlyú ezüst érme tükörfényes (proof), a 30,8 gramm súlyú színesfém érme selyemfényes (BU) kivitelben készül.
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 23. 11:46
Ahogy tavaly az elsőfokon eljáró Budapest Környéki Törvényszék, most kedden a másodfokon eljáró Fővá...
Holdblog  |  2024. április 23. 06:06
A Morgan Stanley és a LuxConsult közös, 2023-as kutatása alapján a címben feltett kérdésre a rövid v...
Bankmonitor  |  2024. április 22. 16:16
Újra elérhetőek olyan LTP szerződések, melyek a megtakarítás lejáratakor akár egyösszegű 15-30 száza...
Kiszámoló  |  2024. április 21. 14:10
A legfontosabb hír a héten az Izrael elleni, eddigi példanélküli támadás volt Irán területéről, aki...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 23. 12:30
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem