Ezt rengeteg szülő elrontja: egy életen keresztül fizethetik az árát

Ezt rengeteg szülő elrontja: egy életen keresztül fizethetik az árát

Pénzcentrum
2017. augusztus 21. 05:30

A tanév kezdete sok családnál élethelyzet változást is hoz. Például a lakhelytől távolabbi iskolába jár majd a gyerek, vagy már szülői kíséret nélkül indul útnak reggel. Ezek azok az élethelyzetek, amikor már érdemes bevezeti a zsebpénzt. De mégis mikor adjuk, mennyit, és mire?

A gyerek pénzügyi nevelése rengeteg kérdést vet fel. Az már köztudott, hogy fontos már általános iskolás korban megtanítani az alapokra, hogy később, felnőttként jól boldoguljon a pénzügyek világában. De pontosan mikor érdemes kezdeni ezt a nevelést, és hogyan fogjunk hozzá?

Inkább élethelyzet, mintsem életkorfüggő a pénzügyi nevelés. Vannak helyzetek, amikor muszáj rábíznunk a gyermekre pénzt, például ha be kell fizetni a menzát, vagy buszbérletet kell vásárolni. Az viszont fontos, hogy a pénzügyi nevelés otthon történjen, hiszen a szülő ismeri a legjobban a saját gyermekét, hogy mennyire érdekli a pénz világa, milyen erre irányuló kérdések foglalkoztatják"

- mondta Himer Csilla, pénzpedagógus.

Minden gyermek beleszületik egy családi pénzügyi rendszerbe. Ha nem is mondunk neki semmit, látja, hogy például hogyan vásárolunk: megvesszük, ami tetszik, vagy figyeljük az akciókat, esetleg szigorúan követjük a bevásárló listát. Azért fontos beszélni a pénzről, hogy a gyermek fejében helyére kerüljenek a történések, tudja a döntéseink okát, ne legyen előtte tabu ez a téma. Válaszoljuk meg a kérdéseit, természetesen életkorának megfelelően.

Erre sem szabad viszont rágörcsölni, erőltetni a témát. Amikor kérdez, akkor beszélgessünk róla, de fontos, hogy érdemi válaszokat kapjon. A legrosszabb, amit tehetünk, hogy valami érthetetlen, felfoghatatlan, elvont dologgént állítjuk be a pénzt, amitől igyekszünk megvédeni, mint valami rossz dologtól. Ez később, még felnőtt korában is nagy problémákat okozhat, úgy tekint majd a pénzre, mint valami szükséges rosszra, amitől mindig óvták a szülei.

Felső tagozatos tanulónál viszont már érdemes havi zsebpénzt adni. Ennek összege attól is függ, hogy mit kell belőle finanszíroznia. Nyilván egy magasabb összeget kap, ha abból kell fizetnie a menzát, a buszbérletet, a tízórait, és esetleg a mozit is a barátaival. Ezt előtte mindenképp érdemes átbeszélni, hogy mire, mennyit kell félre tennie, és mekkora az az összeg, amiből valóban szabadon gazdálkodhat.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Benne van a pakliban, hogy például a menzára szánt pénzt elszórja "butaságokra". És nyilván nem hagyja a szülő, hogy éhezzen a gyerek, kifizetheti helyette az ebédet, de jó nevelési módszer, ha részletekben vissza kell törlesztenie. Van következménye a költekezésének. Például hat havi részletekben, meghatározott összegekben törlesszen.

Ebben az időszakban még biztonságban hibázhat, egy általunk kitalált szabályrendszerben. Okozhat ugyan plusz bosszúságot, de még mindig sokkal jobb egy védett környezetben elbukni a szülőkkel szemben, mint felnőttként egy pénzintézettel szemben. Tehát bízzunk a gyermek döntéseiben, segítsük, hogy ezeket a döntéseket jól hozhassa meg, és minden kérdésére - fejlettségéhez mérten - érdemi válaszokat kapjon. Így egy tudatosan gazdálkodó, a pénzügyeit jól kezelő felnőtt válhat belőle.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
iO Charts  |  2022. július 1. 19:00
A magas infláció hatását – ami az árszínvonal emelkedésében nyilvánul meg – egy ideje má...
Holdblog  |  2022. július 1. 18:02
Nagy hibák. A könyv szerzője, Michael Batnick temérdek hibát követett el a befektetéseiben és az éle...
MEDIA1  |  2022. július 1. 17:10
Havas néhány hete még arról beszélt, hogy csak nyári szabadságra küldték a műsorát az N1TV-től. Most...
Kiszámoló  |  2022. július 1. 10:49
Írtam a Raiffeisen Gold 2-ről néhány hete, mint jó számlacsomagról, ha 400 ezer forint felett kerese...
Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 2. szombat
Ottó
26. hét
Július 2.
UFO Világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?