18 °C Budapest

Titkolózik a lottótársaság: mi lesz a rekord főnyeremény sorsa?

2017. július 22. 07:01

Már 18 hete halmozódik a várható főnyeremény az Ötöslottón, ezért kíváncsiak voltunk arra, ha most szombaton elviszi valaki a milliárdokat, akkor mégis mire számíthat. A titoktartási szabályok elég szigorúak, így keveset tudhatunk meg az összeg kiutalásáról. Annak viszont utánajártunk, hogy mennyiből gazdálkodhat havonta a nyertes, vajon kell még valaha dolgoznia?

Mivel múlt héten se vitték el a főnyereményt az Ötöslottón, ezért mostanra a várható főnyeremény (2,32 milliárd forint) már a valaha volt nyolcadik legnagyobb nyeremény lehet a játék történetében. Arról múlt héten már részletesen írtunk, hogy a nyertes mire számíthat miután jelentkezett a nyereményért.

Ezúttal arra voltunk kíváncsiak, hogyan juthat a pénzhez, aki elviszi a milliárdokat. Többek között arra kérdeztünk rá a játékszervezőnél, hogy a sorsolástól számítva hány napon belül, hány részletben, illetve hány bankszámlára utalják el a nyereményt.

A Szerencsejáték Zrt. azonban egyik kérdésünkre sem válaszolt. Mint azt megkeresésünkre elmondták, ezzel is a nyertesek anonimitását, biztonságát óvják.

Hova fordulhatunk, ha milliárdok ütik a markunkat?

Ilyenkor nem szabad bepánikolni, a nyereményért 90 napig jelentkezhetünk, ugyanakkor nem célszerű költekezésbe se kezdeni addig, amíg nincs a számlánkon a pénz. Ha már megkaptuk, akkor viszont érdemes lehet pénzügyi tanácsadóhoz fordulni, hogyan fektessük be a pénzünket. Persze, ha a bankunkhoz fordulunk, akkor a privátbanki szolgáltatások keretein belül is segítenek kialakítani egy megtakarítási portfóliót, ennek részleteiről korábban már írtunk.

Felmondjunk a munkahelyen?

Ha már a pénz is megérkezett a számlánkra, akkor már nem feltétlenül kell munkával tölteni az időnket, a felhalmozott összegből ugyanis jó eséllyel elég sokáig jól tudunk élni. Nem mindegy, azonban, miben tartjuk a pénzt. Ugyan a tanácsadónk ebben segíthet, azonban a végső döntést sokszor nekünk kell meghozni a pénz befektetéséről.

Kíváncsiak voltunk, milyen kamatokkal számolhatunk akkor, ha a magyarok körében népszerű megtakarítási formákat választjuk. Kiszámoltuk, mennyiből gazdálkodhatunk havonta, ha csak a hozamokból szeretnénk élni.

A legismertebb megtakarítási forma a bankbetét, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint jelenleg a betétek átlagos hozama 0,43 százalék. Így évente közel 10 millió forintból gazdálkodhatunk ebben az esetben, ami havi szinten 831 ezer forint. A Pénzcentrum bankbetét-kalkulátora alapján egyébként az átlag dupláját-háromszorosát is elérhetjük a legjobb ajánlatokkal.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az utóbbi években egyre többen takarítottak meg állampapírban, az egy éves futamidejű bankbetéteknek adott konkurenciát a Kamatozó Kincstárjegy (KKJ), aminek szintén egy éves a futamideje. Az éves hozam alapján viszont havi 3,87 millió forintból gazdálkodhatnánk, ha csak ebbe tennénk a lottónyereményt. Az összehasonlítás kedvéért megnéztünk egy hosszabb futamidejű állampapírt, a Prémium Magyar Államkötvény (PMÁK), 3 éves futamidejű verzióját. Ez már éves szinten 3,55 százalékos hozamot ígér, amely 6,86 millió forintos havi jövedelmet jelenthet.

Mivel hosszabb idejű befektetésnek is érdemes helyet szorítani, ezért a befektetési alapokkal is kalkuláltunk. Itt 5 százalékkal számoltunk (ennek módszerét korábbi cikkünkben fejtettük ki részletesen), ami havonta 9,67 millió forintos jövedelmet eredményezne.

Igen népszerű mostanában az ingatlan-befektetés. Ugyan a lakásárak emelkedését nehéz megjósolni, azonban a kiadásból származó jövedelemmel is kalkulálhatunk (ennek előnye egyébként, hogy a bérleti díjból havi szinten származik a jövedelmünk, ha úgy tetszik, akkor havonta jön a hozam). Itt érdemes lehet 6 százalékkal számolni, amely havi szinten 11,6 millió forintot jelenthet a lottónyertesnek.

Érdemes persze leszögezni, hogy egy profi banki tanácsadó nem egy terméket javasol, hanem egy személyre szabott, jól felépített portfóliót. Ennek egy részéhez könnyen hozzá lehet férni és egy része kifejezetten hosszútávú megtakarítás és valószínűleg a fent ismertetett elemek többsége megtalálható benne.

KATTINTS! Friss hírek, nyerőszám kereső ÖTÖSLOTTÓ aloldalunkon

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MEDIA1  |  2024. március 28. 11:20
Bírságot kapott a héten a Tamási Rádió és a Jazz TV az NMHH Médiatanácsától, és a holland társhatósá...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
ChikansPlanet  |  2024. március 28. 09:40
Egy tech startup által tervezett innováció nemcsak a jövő energiaszükségletére kínál megoldást, hane...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem