Titkolózik a lottótársaság: mi lesz a rekord főnyeremény sorsa?

Titkolózik a lottótársaság: mi lesz a rekord főnyeremény sorsa?

2017. július 22. 07:01

Már 18 hete halmozódik a várható főnyeremény az Ötöslottón, ezért kíváncsiak voltunk arra, ha most szombaton elviszi valaki a milliárdokat, akkor mégis mire számíthat. A titoktartási szabályok elég szigorúak, így keveset tudhatunk meg az összeg kiutalásáról. Annak viszont utánajártunk, hogy mennyiből gazdálkodhat havonta a nyertes, vajon kell még valaha dolgoznia?

Mivel múlt héten se vitték el a főnyereményt az Ötöslottón, ezért mostanra a várható főnyeremény (2,32 milliárd forint) már a valaha volt nyolcadik legnagyobb nyeremény lehet a játék történetében. Arról múlt héten már részletesen írtunk, hogy a nyertes mire számíthat miután jelentkezett a nyereményért.

Ezúttal arra voltunk kíváncsiak, hogyan juthat a pénzhez, aki elviszi a milliárdokat. Többek között arra kérdeztünk rá a játékszervezőnél, hogy a sorsolástól számítva hány napon belül, hány részletben, illetve hány bankszámlára utalják el a nyereményt.

A Szerencsejáték Zrt. azonban egyik kérdésünkre sem válaszolt. Mint azt megkeresésünkre elmondták, ezzel is a nyertesek anonimitását, biztonságát óvják.

Hova fordulhatunk, ha milliárdok ütik a markunkat?

Ilyenkor nem szabad bepánikolni, a nyereményért 90 napig jelentkezhetünk, ugyanakkor nem célszerű költekezésbe se kezdeni addig, amíg nincs a számlánkon a pénz. Ha már megkaptuk, akkor viszont érdemes lehet pénzügyi tanácsadóhoz fordulni, hogyan fektessük be a pénzünket. Persze, ha a bankunkhoz fordulunk, akkor a privátbanki szolgáltatások keretein belül is segítenek kialakítani egy megtakarítási portfóliót, ennek részleteiről korábban már írtunk.

Felmondjunk a munkahelyen?

Ha már a pénz is megérkezett a számlánkra, akkor már nem feltétlenül kell munkával tölteni az időnket, a felhalmozott összegből ugyanis jó eséllyel elég sokáig jól tudunk élni. Nem mindegy, azonban, miben tartjuk a pénzt. Ugyan a tanácsadónk ebben segíthet, azonban a végső döntést sokszor nekünk kell meghozni a pénz befektetéséről.

Kíváncsiak voltunk, milyen kamatokkal számolhatunk akkor, ha a magyarok körében népszerű megtakarítási formákat választjuk. Kiszámoltuk, mennyiből gazdálkodhatunk havonta, ha csak a hozamokból szeretnénk élni.

A legismertebb megtakarítási forma a bankbetét, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint jelenleg a betétek átlagos hozama 0,43 százalék. Így évente közel 10 millió forintból gazdálkodhatunk ebben az esetben, ami havi szinten 831 ezer forint. A Pénzcentrum bankbetét-kalkulátora alapján egyébként az átlag dupláját-háromszorosát is elérhetjük a legjobb ajánlatokkal.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az utóbbi években egyre többen takarítottak meg állampapírban, az egy éves futamidejű bankbetéteknek adott konkurenciát a Kamatozó Kincstárjegy (KKJ), aminek szintén egy éves a futamideje. Az éves hozam alapján viszont havi 3,87 millió forintból gazdálkodhatnánk, ha csak ebbe tennénk a lottónyereményt. Az összehasonlítás kedvéért megnéztünk egy hosszabb futamidejű állampapírt, a Prémium Magyar Államkötvény (PMÁK), 3 éves futamidejű verzióját. Ez már éves szinten 3,55 százalékos hozamot ígér, amely 6,86 millió forintos havi jövedelmet jelenthet.

Mivel hosszabb idejű befektetésnek is érdemes helyet szorítani, ezért a befektetési alapokkal is kalkuláltunk. Itt 5 százalékkal számoltunk (ennek módszerét korábbi cikkünkben fejtettük ki részletesen), ami havonta 9,67 millió forintos jövedelmet eredményezne.

Igen népszerű mostanában az ingatlan-befektetés. Ugyan a lakásárak emelkedését nehéz megjósolni, azonban a kiadásból származó jövedelemmel is kalkulálhatunk (ennek előnye egyébként, hogy a bérleti díjból havi szinten származik a jövedelmünk, ha úgy tetszik, akkor havonta jön a hozam). Itt érdemes lehet 6 százalékkal számolni, amely havi szinten 11,6 millió forintot jelenthet a lottónyertesnek.

Érdemes persze leszögezni, hogy egy profi banki tanácsadó nem egy terméket javasol, hanem egy személyre szabott, jól felépített portfóliót. Ennek egy részéhez könnyen hozzá lehet férni és egy része kifejezetten hosszútávú megtakarítás és valószínűleg a fent ismertetett elemek többsége megtalálható benne.

KATTINTS! Friss hírek, nyerőszám kereső ÖTÖSLOTTÓ aloldalunkon

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2022. június 29. 21:59
Emlékszünk még, amikor a kormány ingyenessé tette a kéményseprést a lakosságnak? Nem, nem arra, hogy...
MEDIA1  |  2022. június 29. 18:04
A kormánypárti médiaholding lapjai holnap jelennek meg utoljára. Elbocsátásokra is sor kerül a Media...
Holdblog  |  2022. június 29. 09:59
A magyar jegybank elég határozottan lépett kedden, és üzenetet küldött a piac szereplőknek, hogy nem...
MNB Intézet  |  2022. június 28. 10:22
Despite a broad consensus on phasing out fossil fuels, some people still hesitate about the actual e...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 30. csütörtök
Pál
26. hét
Június 30.
Aszteroida világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?