13 °C Budapest
Titkolózik a lottótársaság: mi lesz a rekord főnyeremény sorsa?

Titkolózik a lottótársaság: mi lesz a rekord főnyeremény sorsa?

2017. július 22. 07:01

Már 18 hete halmozódik a várható főnyeremény az Ötöslottón, ezért kíváncsiak voltunk arra, ha most szombaton elviszi valaki a milliárdokat, akkor mégis mire számíthat. A titoktartási szabályok elég szigorúak, így keveset tudhatunk meg az összeg kiutalásáról. Annak viszont utánajártunk, hogy mennyiből gazdálkodhat havonta a nyertes, vajon kell még valaha dolgoznia?

Mivel múlt héten se vitték el a főnyereményt az Ötöslottón, ezért mostanra a várható főnyeremény (2,32 milliárd forint) már a valaha volt nyolcadik legnagyobb nyeremény lehet a játék történetében. Arról múlt héten már részletesen írtunk, hogy a nyertes mire számíthat miután jelentkezett a nyereményért.

Ezúttal arra voltunk kíváncsiak, hogyan juthat a pénzhez, aki elviszi a milliárdokat. Többek között arra kérdeztünk rá a játékszervezőnél, hogy a sorsolástól számítva hány napon belül, hány részletben, illetve hány bankszámlára utalják el a nyereményt.

A Szerencsejáték Zrt. azonban egyik kérdésünkre sem válaszolt. Mint azt megkeresésünkre elmondták, ezzel is a nyertesek anonimitását, biztonságát óvják.

Hova fordulhatunk, ha milliárdok ütik a markunkat?

Ilyenkor nem szabad bepánikolni, a nyereményért 90 napig jelentkezhetünk, ugyanakkor nem célszerű költekezésbe se kezdeni addig, amíg nincs a számlánkon a pénz. Ha már megkaptuk, akkor viszont érdemes lehet pénzügyi tanácsadóhoz fordulni, hogyan fektessük be a pénzünket. Persze, ha a bankunkhoz fordulunk, akkor a privátbanki szolgáltatások keretein belül is segítenek kialakítani egy megtakarítási portfóliót, ennek részleteiről korábban már írtunk.

Felmondjunk a munkahelyen?

Ha már a pénz is megérkezett a számlánkra, akkor már nem feltétlenül kell munkával tölteni az időnket, a felhalmozott összegből ugyanis jó eséllyel elég sokáig jól tudunk élni. Nem mindegy, azonban, miben tartjuk a pénzt. Ugyan a tanácsadónk ebben segíthet, azonban a végső döntést sokszor nekünk kell meghozni a pénz befektetéséről.

Kíváncsiak voltunk, milyen kamatokkal számolhatunk akkor, ha a magyarok körében népszerű megtakarítási formákat választjuk. Kiszámoltuk, mennyiből gazdálkodhatunk havonta, ha csak a hozamokból szeretnénk élni.

A legismertebb megtakarítási forma a bankbetét, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint jelenleg a betétek átlagos hozama 0,43 százalék. Így évente közel 10 millió forintból gazdálkodhatunk ebben az esetben, ami havi szinten 831 ezer forint. A Pénzcentrum bankbetét-kalkulátora alapján egyébként az átlag dupláját-háromszorosát is elérhetjük a legjobb ajánlatokkal.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Az utóbbi években egyre többen takarítottak meg állampapírban, az egy éves futamidejű bankbetéteknek adott konkurenciát a Kamatozó Kincstárjegy (KKJ), aminek szintén egy éves a futamideje. Az éves hozam alapján viszont havi 3,87 millió forintból gazdálkodhatnánk, ha csak ebbe tennénk a lottónyereményt. Az összehasonlítás kedvéért megnéztünk egy hosszabb futamidejű állampapírt, a Prémium Magyar Államkötvény (PMÁK), 3 éves futamidejű verzióját. Ez már éves szinten 3,55 százalékos hozamot ígér, amely 6,86 millió forintos havi jövedelmet jelenthet.

Mivel hosszabb idejű befektetésnek is érdemes helyet szorítani, ezért a befektetési alapokkal is kalkuláltunk. Itt 5 százalékkal számoltunk (ennek módszerét korábbi cikkünkben fejtettük ki részletesen), ami havonta 9,67 millió forintos jövedelmet eredményezne.

Igen népszerű mostanában az ingatlan-befektetés. Ugyan a lakásárak emelkedését nehéz megjósolni, azonban a kiadásból származó jövedelemmel is kalkulálhatunk (ennek előnye egyébként, hogy a bérleti díjból havi szinten származik a jövedelmünk, ha úgy tetszik, akkor havonta jön a hozam). Itt érdemes lehet 6 százalékkal számolni, amely havi szinten 11,6 millió forintot jelenthet a lottónyertesnek.

Érdemes persze leszögezni, hogy egy profi banki tanácsadó nem egy terméket javasol, hanem egy személyre szabott, jól felépített portfóliót. Ennek egy részéhez könnyen hozzá lehet férni és egy része kifejezetten hosszútávú megtakarítás és valószínűleg a fent ismertetett elemek többsége megtalálható benne.

KATTINTS! Friss hírek, nyerőszám kereső ÖTÖSLOTTÓ aloldalunkon

NEKED AJÁNLJUK
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?