32 °C Budapest
Fájt a foga az örökségre, végül az adósságot is a nyakába varrták

Fájt a foga az örökségre, végül az adósságot is a nyakába varrták

2017. április 13. 05:50

Egy tavaly őszi kutatás szerint száz ember közül mindössze négynek van végrendelete Magyarországon. A 30 és 65 év közötti korosztály csupán alig több mint harmada szándékozik a jövőben végrendelkezni. Nem szeretünk foglalkozni a kényes témákkal, így a halállal sem. Pedig ha előrelátóak vagyunk, rengeteg pénzt és időt spórolhatunk szeretteinknek halálunk után.


Mit tegyünk, hogy biztonságban tudjuk a pénzünket?

A végrendelet mellett más lehetőségeink is vannak. Sokan talán nem is tudják, hogy a bankszámlájukhoz vagy bankbetétjükhöz haláleseti rendelkezést is megadhatnának. Ha valaki rendelkezik erről, akkor a bankszámláján lévő pénzösszeg nem lesz a hagyaték része, és így például öröklési illetéket sem kell fizetni ez után az összeg után.

Amennyiben elmulasztjuk megnevezni a kedvezményezettet, akkor a számlánk hagyatéki eljárás alá kerül. Zárolják a pénzt, amihez senki sem férhet hozzá, míg az eljárás le nem zárul. Ez hosszú hónapokig is eltarthat, a gyász mellett szeretteinknek akár komoly anyagi problémákkal is szembe kell nézniük.

Könnyen megkímélhetjük őket ettől. Viszonylag egyszerűen elintézhetjük, hogy az általunk kijelölt kedvezményezett vagy kedvezményezettek azonnal megkaphassák a bankban lévő pénzünket a halálunk után. A kedvezményezettre vonatkozóan nincs semmilyen szigorú megkötés. A lényeg, hogy természetes személy legyen, lehet akár kiskorú is.

Van olyan pénzintézet, például a Raifeissen Bank, ahol az ügyfelek ingyen megnevezhetik a kedvezményezettet. Más banknál sem kérnek jelentős összeget az intézkedésért, a K&H-nál 1612, az OTP-nél 1784 forintba kerül. Az OTP-nél egyébként a rendelkezés megadása 60 év feletti számlatulajdonos esetén, illetve az adott számlán/számlacsomag számláin elhelyezett 2500000 forintot elérő összesített egyenleg (lekötés nélkül, lekötött betét és megtakarítási számla) esetén díjmentes.

Mi történik a bankszámlánkkal, ha nincs kedvezményezett és végrendelet?

Ha nem rendelkezünk haláleseti rendelkezéssel, akkor a bankszámla vagy lekötött betét is az örökhagyó törvényes örököst illeti. A törvényes örökösök személyét a hagyatéki eljárásra illetékes közjegyző hagyatékátadó végzésben állapítja meg, de a magyar öröklési rend szerint törvényes örököseink az egyenes ági rokonaink. Az első örökös pedig mindig a gyerek, gyerekek.

A végzés kiadásáig azonban az örökösök sem férhetnek hozzá a pénzünkhöz. Nem meglepő módon az örökösünk nem válik a bankszámlánk tulajdonosává, a hagyatéki eljárás jogerős lezárását követően a bankszámla bezárása iránt intézkedhet, így kaphatja meg a pénzt.

A K&H megkeresésünkre közölte, ha a számlához kapcsolódik társtulajdonos, akkor haláleset esetén automatikusan (külön nyilatkozat tétele nélkül) a társtulajdonos lesz a jogosult.  A bankszámlával és betétszámlával szemben az értékpapírszámlának társtulajdonosa nem lehet, és halál esetére sem lehet kedvezményezettet megjelölni.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Mi történik, ha kiskorú az örökösünk vagy nincs örökösünk?

Előfordulhat, hogy kiskorú leszármazottakra száll az akár több milliós megtakarításunk. Ha az örökösünk még nincs 18 éves, nevében a törvényes képviseletét ellátó személy jogosult a bank előtt eljárni.

Amennyiben nincs örökösünk, és nem is rendelkeztünk kedvezményezettről, akkor a teljes hagyaték az államot illeti.

Ki viszi tovább a hiteltartozásunkat?

A bankban lévő pénz mellett örököseink a tartozásainkat is megöröklik. Dönthetnek úgy, hogy visszautasítják az örökséget, és így az az államra száll. Viszont fontos tudni, hogy csak az adósságot nem lehet visszautasítani. Mindent vagy semmit - így megy ez. Vagy lemondanak a teljes vagyonról, vagy vállalják, hogy kifizetik az adósságunkat. A tarozásért tehát alapesetben az örökösök felelnek, de csak a hagyatékként örökölt vagyon erejéig.

Arra a kérdésre, megelőzhetjük-e, hogy adósságunk az örököseinkre szálljon, a Raifeissen Bank azt válaszolta, erre nincs lehetőség. Viszont még életünkben megállapodhatunk egy harmadik személlyel a tartozás átvállalásáról. Ez esetben ez a harmadik személy köteles a kötelezett tartozását teljesíteni.
Törvényes örökös híján a szükségképpeni örökös a magyar állam, de ettől még a bank követelése érvényesíthető, ha van adóstárs, zálogkötelezett, vagy kezes, illetve ha van fedezet.

Az örökség elfogadása után is kiderülhet az adósság

Előfordulhat, hogy a haláleset után hónapokkal derül csak ki, hogy a hagyaték mellett tetemes adósságot is örökölt valaki. A Pénzcentrum által megkérdezett bankok közül a K&H és az OTP is úgy nyilatkozott, ez azért ritka. Olyankor történhet meg, ha a bank számára nem jelentik be az ügyfél halálát, vagy a bank valamiért nem kap hivatalos értesítést erről és a lezárt hagyatéki eljárásról.

Amennyiben a bank tudomást szerez ügyfele haláláról, akkor felveszi a kapcsolatot a lakcím szerinti önkormányzattal és megerősítést kér arra, hogy kezdeményeztek-e az elhunyt esetében hagyatéki eljárást, illetve a hagyatéki ügyben ki az eljáró közjegyző. Ilyen esetben a bank tájékoztatja a közjegyzőt az elhunyt vonatkozásában fennálló számla- és hitelköveteléseiről és benyújtja a hagyatéki hitelezői igényét.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. június 26. 07:05
Remélem, előző videómban sikerült elmagyarázni, hogy miért kerültek az infláció megjelenésével ...
KonyhaKontrolling  |  2022. június 24. 07:10
A kriptopiac jelenlegi teljesítménye miatt a bejegyzés nem érkezik jó időben, de most jutottam oda,...
Bankmonitor  |  2022. június 23. 15:45
A fogyasztói szokásaink természetszerűleg alakulnak a megváltozott gazdasági környezethez. A 2022-es...
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 26. vasárnap
János, Pál
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?