Fájt a foga az örökségre, végül az adósságot is a nyakába varrták

Fájt a foga az örökségre, végül az adósságot is a nyakába varrták

2017. április 13. 05:50

Egy tavaly őszi kutatás szerint száz ember közül mindössze négynek van végrendelete Magyarországon. A 30 és 65 év közötti korosztály csupán alig több mint harmada szándékozik a jövőben végrendelkezni. Nem szeretünk foglalkozni a kényes témákkal, így a halállal sem. Pedig ha előrelátóak vagyunk, rengeteg pénzt és időt spórolhatunk szeretteinknek halálunk után.


Mit tegyünk, hogy biztonságban tudjuk a pénzünket?

A végrendelet mellett más lehetőségeink is vannak. Sokan talán nem is tudják, hogy a bankszámlájukhoz vagy bankbetétjükhöz haláleseti rendelkezést is megadhatnának. Ha valaki rendelkezik erről, akkor a bankszámláján lévő pénzösszeg nem lesz a hagyaték része, és így például öröklési illetéket sem kell fizetni ez után az összeg után.

Amennyiben elmulasztjuk megnevezni a kedvezményezettet, akkor a számlánk hagyatéki eljárás alá kerül. Zárolják a pénzt, amihez senki sem férhet hozzá, míg az eljárás le nem zárul. Ez hosszú hónapokig is eltarthat, a gyász mellett szeretteinknek akár komoly anyagi problémákkal is szembe kell nézniük.

Könnyen megkímélhetjük őket ettől. Viszonylag egyszerűen elintézhetjük, hogy az általunk kijelölt kedvezményezett vagy kedvezményezettek azonnal megkaphassák a bankban lévő pénzünket a halálunk után. A kedvezményezettre vonatkozóan nincs semmilyen szigorú megkötés. A lényeg, hogy természetes személy legyen, lehet akár kiskorú is.

Van olyan pénzintézet, például a Raifeissen Bank, ahol az ügyfelek ingyen megnevezhetik a kedvezményezettet. Más banknál sem kérnek jelentős összeget az intézkedésért, a K&H-nál 1612, az OTP-nél 1784 forintba kerül. Az OTP-nél egyébként a rendelkezés megadása 60 év feletti számlatulajdonos esetén, illetve az adott számlán/számlacsomag számláin elhelyezett 2500000 forintot elérő összesített egyenleg (lekötés nélkül, lekötött betét és megtakarítási számla) esetén díjmentes.

Mi történik a bankszámlánkkal, ha nincs kedvezményezett és végrendelet?

Ha nem rendelkezünk haláleseti rendelkezéssel, akkor a bankszámla vagy lekötött betét is az örökhagyó törvényes örököst illeti. A törvényes örökösök személyét a hagyatéki eljárásra illetékes közjegyző hagyatékátadó végzésben állapítja meg, de a magyar öröklési rend szerint törvényes örököseink az egyenes ági rokonaink. Az első örökös pedig mindig a gyerek, gyerekek.

A végzés kiadásáig azonban az örökösök sem férhetnek hozzá a pénzünkhöz. Nem meglepő módon az örökösünk nem válik a bankszámlánk tulajdonosává, a hagyatéki eljárás jogerős lezárását követően a bankszámla bezárása iránt intézkedhet, így kaphatja meg a pénzt.

A K&H megkeresésünkre közölte, ha a számlához kapcsolódik társtulajdonos, akkor haláleset esetén automatikusan (külön nyilatkozat tétele nélkül) a társtulajdonos lesz a jogosult.  A bankszámlával és betétszámlával szemben az értékpapírszámlának társtulajdonosa nem lehet, és halál esetére sem lehet kedvezményezettet megjelölni.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Mi történik, ha kiskorú az örökösünk vagy nincs örökösünk?

Előfordulhat, hogy kiskorú leszármazottakra száll az akár több milliós megtakarításunk. Ha az örökösünk még nincs 18 éves, nevében a törvényes képviseletét ellátó személy jogosult a bank előtt eljárni.

Amennyiben nincs örökösünk, és nem is rendelkeztünk kedvezményezettről, akkor a teljes hagyaték az államot illeti.

Ki viszi tovább a hiteltartozásunkat?

A bankban lévő pénz mellett örököseink a tartozásainkat is megöröklik. Dönthetnek úgy, hogy visszautasítják az örökséget, és így az az államra száll. Viszont fontos tudni, hogy csak az adósságot nem lehet visszautasítani. Mindent vagy semmit - így megy ez. Vagy lemondanak a teljes vagyonról, vagy vállalják, hogy kifizetik az adósságunkat. A tarozásért tehát alapesetben az örökösök felelnek, de csak a hagyatékként örökölt vagyon erejéig.

Arra a kérdésre, megelőzhetjük-e, hogy adósságunk az örököseinkre szálljon, a Raifeissen Bank azt válaszolta, erre nincs lehetőség. Viszont még életünkben megállapodhatunk egy harmadik személlyel a tartozás átvállalásáról. Ez esetben ez a harmadik személy köteles a kötelezett tartozását teljesíteni.
Törvényes örökös híján a szükségképpeni örökös a magyar állam, de ettől még a bank követelése érvényesíthető, ha van adóstárs, zálogkötelezett, vagy kezes, illetve ha van fedezet.

Az örökség elfogadása után is kiderülhet az adósság

Előfordulhat, hogy a haláleset után hónapokkal derül csak ki, hogy a hagyaték mellett tetemes adósságot is örökölt valaki. A Pénzcentrum által megkérdezett bankok közül a K&H és az OTP is úgy nyilatkozott, ez azért ritka. Olyankor történhet meg, ha a bank számára nem jelentik be az ügyfél halálát, vagy a bank valamiért nem kap hivatalos értesítést erről és a lezárt hagyatéki eljárásról.

Amennyiben a bank tudomást szerez ügyfele haláláról, akkor felveszi a kapcsolatot a lakcím szerinti önkormányzattal és megerősítést kér arra, hogy kezdeményeztek-e az elhunyt esetében hagyatéki eljárást, illetve a hagyatéki ügyben ki az eljáró közjegyző. Ilyen esetben a bank tájékoztatja a közjegyzőt az elhunyt vonatkozásában fennálló számla- és hitelköveteléseiről és benyújtja a hagyatéki hitelezői igényét.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 7. péntek
Gizella
18. hét
EZT OLVASTAD MÁR?