15 °C Budapest
Azt hitted, idén olcsóbbak lesznek a lakások?

Azt hitted, idén olcsóbbak lesznek a lakások?

2017. január 12. 18:30

Lassuló mértékű, de továbbra is pozitív irányú változás jellemzi majd az idei ingatlanárakat, így a lakáskiadási piacra még mindig megéri beszállni. Noha az áremelkedés és a bérleti díjak stagnálása miatt a korábbinál kisebb bérleti hozam várható, a kiskockázatú befektetési formákhoz mérve továbbra is vonzó lehet ez a megoldás.

A nyugati határ mellett az ausztriai vendégmunkások keresletére alapozva szinte minden lakást ki lehet adni. Az átlagos kétszobás panellakásokat a frekventált Sopronban körülbelül 14 millió forintért lehet megvásárolni - az ugyancsak népszerű Szombathelyen és Mosonmagyaróváron kissé olcsóbban -, amelyek havi 90-100 ezer forintért adhatók ki. Az OTP ingatlanpont adatai alapján egy kisebb garzonért is elkérnek havi 70 ezret, bár ennek a lakástípusnak arányosan magasabb a beszerzési ára is (12-13 millió forint). 

Aki újépítésű lakást adna ki, az 120-140 ezer forintos árat is megszabhat. 

Amire érdemes figyelni: az ingázóknak létfontosságú a parkolási lehetőség, vagy a saját garázs.

Jó lehetőség az iparvárosi lakáskiadás is: Győr és vonzáskörzete például a munkalehetőségek miatt ideális célpontja a bérlőknek. Az olcsóbb, 50 négyzetméter körüli panelekért itt is 60-80 ezer forintot lehet kérni havonta. Ezek a lakások 13-15 millió forintos áron vehetők most meg. Téglalakásnak, újépítésűnek akár 140 ezer forint is lehet a kiadási díja.

Aki egyetemistákra alapozná az üzletet, annak érdemes Debrecenben, Szegeden, Pécsen ingatlanba fektetni. Az egy-két szobás panelek az egyetemi városrészekben fejenként 20-25 ezer forintért kiadhatók 2-4 személy részére. 

Ezek a lakások, mintha láthatatlan országos közmegegyezés lenne ebben, körülbelül 12 millió forintos áron kaphatók, jobbára várostól függetlenül" 

- véli Valkó Dávid vezető elemző, az OTP Ingatlanpont adataira alapozva.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nyaralóbiznisz a zimmer frei helyett

Kissé eltérő, de hasonló módon jövedelmező befektetés a balatoni nyaralóvásárlás és -kiadás is. Ezeknél az ingatlanoknál a szezonalitás és a rövidebb kiadási időtartam miatt az üzemeltetés nehezebb feladat. Jól bejáratott vendégkörrel, vagy a hazai, nemzetközi kiadási portálokkal együttműködve azonban ez is megtérülő befektetés lehet. 

Elsősorban a jelentősebb fesztiválhelyszínekhez közel fekvő, vagy a jó wellness és turisztikai adottságokkal rendelkező városokban - Siófok, Keszthely, Balatonfüred - lévő lakások biztosítanak kiszámítható jövedelmet, utóbbiak akár télen is.

Egy kétszobás lakást Siófokon nyáron négy főre napi 25-40 ezerért, télen 10-20 ezerért lehet kiadni. A rezsi többnyire alacsonyabb, mint a nagyvárosokban, a többletkiadásokat az üzemeltetési költségek és az adó jelentik - cserébe értékálló ingatlanhoz jut a befektető, és nem mellékesen ingyen nyaralási lehetőséghez. A nyaralók ára fekvéstől és állapottól függően óriási eltérést mutat, itt mindenki saját pénztárcája szerint válogathat.

Az ingatlanvásárlás forrásigényes befektetés: a vételár mellett az illetékfizetés, a kezdeti ügyvédi és szolgáltatói költségek, az amortizáció, valamint a jogszerű kiadás adóvonzata is csökkenti a nyereséget. Mindezek mellett Valkó szerint nagy átlagban hozzávetőlegesen 5-6 százalékos éves hozammal lehet kalkulálni a jól kiadható ingatlanok esetében. "És akkor még nem is számoltunk a lakásár-emelkedéséből fakadó várható többlethaszonnal, amikor később értékesíti a tulajdonos a befektetési céllal vett ingatlant" - teszi hozzá az Ingatlanpont elemzője.

Címlapkép: Shutterstock

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?