Jó hírt kaptak a lakásra takarékoskodók: hamarabb juthatnak a pénzükhöz

Jó hírt kaptak a lakásra takarékoskodók: hamarabb juthatnak a pénzükhöz

2016. december 23. 11:34

Jövő júliustól a jelenlegi három hónapról két hónapra csökken a lakás-takarékpénztári szerződések kiutalási időszaka egy kormányrendelet alapján. Az új szabály csak a 2017. júliusától kötött szerződésekre lesz érvényes. Mindez az ügyfeleknek minimális hasznot hoz, a lakáskasszák dolgát viszont megnehezítheti.

Úgy tudjuk, az okmányirodákban rendszeresített kérdőívekből származik az ötlet, hogy a lakástakarék-szerződések kiutalási időszaka csökkenjen. Az úgynevezett (4-10 éves) megtakarítási időszak után jelenleg három hónap áll a rendelkezésre arra, hogy az ügyfél kiválassza a lakáscélját és benyújtsa a szükséges iratokat, majd a szolgáltató az összegyűlt pénzt (és az állami támogatást) az ügyfél rendelkezésére bocsássa.

Ezt az időszakot egy ügyfél sokallhatta, ez pedig a kérdőívek kiértékelésekor Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszterig eljutott, aki október 18-án benyújtott törvényjavaslatában ezt is szerepeltette:

December 2-án hirdették ki a törvénymódosítást, majd pedig két héttel ezután megjelent a Magyar Közlönyben egy rendelet, amely a lakástakarék-szerződésekben is ratifikálta a három hónapos kiutalási időszak és vele összhangban a szintén három hónapos felmondási idő csökkentését két hónapra.

Az éves kiutalási időszakok minimális számát is növelik négyről hatra, vagyis ha nem kívánjuk a megtakarítási időszak lejárta után két hónappal felvenni a pénzt, ezt a lehetőséget egy éven belül még legalább további öt alkalommal (kéthavonta) biztosítania kell számunkra a lakás-takarékpénztárnak. Újabb állami támogatást ekkor már nem kapunk a pénzünkre, a lakáskassza kamatát azonban jóváírják a számlán. Ez a gyakorlatban nem lesz hatással a lakástakarékok működésére, hiszen már most is 12 ilyen lehetőséget biztosítanak.

A rendelet 2017. július 1-jén lép életbe, csak az ezután indított szerződésekre fog vonatkozni a kiutalási és a felmondási időszak csökkentése. Akinek tehát már van lakás-takarékpénztári szerződése, az ennél a szerződésnél nem számíthat a három hónap csökkentésére.

Mit nyer az ügyfél?

Mivel csökken a kiutalási időszak, a kifizetett betéti kamat (mivel ez a kiutalási időszakra is jut) csökkenhet, viszont a kiutalási időszak rövidülése miatt az EBKM növekedhet. Hogy pontosan miként fognak változni ennek következtében a lakás-takarékpénztári termékek, a jövő év első felében dőlhet el.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A lakástakarék-szerződésekről egyébként általánosságban elmondható, hogy

  • az éves befizetés 30 százalékának megfelelő állami támogatást fizetnek,
  • évi 72 000 forintos felső plafonig,
  • emellé (szerződési feltételektől függően) 0,01-3 százalékos betéti kamatot is kaphatunk a pénzünkre.
  • Négytől tíz éves futamidőre indíthatjuk el a szerződésünket, a tőkearányos hozam maximálása érdekében a négy éves megtakarítási időszak választása, míg a legmagasabb finanszírozási összeg elérése érdekében a 10 éves megtakarítási időszak választása a javasolt.
  • Sajátosságuk a viszonylag magas induló költség (a szerződéses összeg - ami a megtakarítás, kamat és állami támogatás, továbbá a felvehető lakáskölcsön - 1 százaléka),
  • illetve, hogy csak lakáscélra (lakásvásárlásra, felújításra, építésre, bővítésre, korszerűsítésre, közművesítésre) költhetjük el az itt felhalmozott pénzt, ha az állami támogatást is fel akarjuk rá venni.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 17. csütörtök
Laura, Alida
24. hét
Június 17.
A tapas világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?