Jó hírt kaptak a lakásra takarékoskodók: hamarabb juthatnak a pénzükhöz

Jó hírt kaptak a lakásra takarékoskodók: hamarabb juthatnak a pénzükhöz

2016. december 23. 11:34

Jövő júliustól a jelenlegi három hónapról két hónapra csökken a lakás-takarékpénztári szerződések kiutalási időszaka egy kormányrendelet alapján. Az új szabály csak a 2017. júliusától kötött szerződésekre lesz érvényes. Mindez az ügyfeleknek minimális hasznot hoz, a lakáskasszák dolgát viszont megnehezítheti.

Úgy tudjuk, az okmányirodákban rendszeresített kérdőívekből származik az ötlet, hogy a lakástakarék-szerződések kiutalási időszaka csökkenjen. Az úgynevezett (4-10 éves) megtakarítási időszak után jelenleg három hónap áll a rendelkezésre arra, hogy az ügyfél kiválassza a lakáscélját és benyújtsa a szükséges iratokat, majd a szolgáltató az összegyűlt pénzt (és az állami támogatást) az ügyfél rendelkezésére bocsássa.

Ezt az időszakot egy ügyfél sokallhatta, ez pedig a kérdőívek kiértékelésekor Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszterig eljutott, aki október 18-án benyújtott törvényjavaslatában ezt is szerepeltette:

December 2-án hirdették ki a törvénymódosítást, majd pedig két héttel ezután megjelent a Magyar Közlönyben egy rendelet, amely a lakástakarék-szerződésekben is ratifikálta a három hónapos kiutalási időszak és vele összhangban a szintén három hónapos felmondási idő csökkentését két hónapra.

Az éves kiutalási időszakok minimális számát is növelik négyről hatra, vagyis ha nem kívánjuk a megtakarítási időszak lejárta után két hónappal felvenni a pénzt, ezt a lehetőséget egy éven belül még legalább további öt alkalommal (kéthavonta) biztosítania kell számunkra a lakás-takarékpénztárnak. Újabb állami támogatást ekkor már nem kapunk a pénzünkre, a lakáskassza kamatát azonban jóváírják a számlán. Ez a gyakorlatban nem lesz hatással a lakástakarékok működésére, hiszen már most is 12 ilyen lehetőséget biztosítanak.

A rendelet 2017. július 1-jén lép életbe, csak az ezután indított szerződésekre fog vonatkozni a kiutalási és a felmondási időszak csökkentése. Akinek tehát már van lakás-takarékpénztári szerződése, az ennél a szerződésnél nem számíthat a három hónap csökkentésére.

Mit nyer az ügyfél?

Mivel csökken a kiutalási időszak, a kifizetett betéti kamat (mivel ez a kiutalási időszakra is jut) csökkenhet, viszont a kiutalási időszak rövidülése miatt az EBKM növekedhet. Hogy pontosan miként fognak változni ennek következtében a lakás-takarékpénztári termékek, a jövő év első felében dőlhet el.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A lakástakarék-szerződésekről egyébként általánosságban elmondható, hogy

  • az éves befizetés 30 százalékának megfelelő állami támogatást fizetnek,
  • évi 72 000 forintos felső plafonig,
  • emellé (szerződési feltételektől függően) 0,01-3 százalékos betéti kamatot is kaphatunk a pénzünkre.
  • Négytől tíz éves futamidőre indíthatjuk el a szerződésünket, a tőkearányos hozam maximálása érdekében a négy éves megtakarítási időszak választása, míg a legmagasabb finanszírozási összeg elérése érdekében a 10 éves megtakarítási időszak választása a javasolt.
  • Sajátosságuk a viszonylag magas induló költség (a szerződéses összeg - ami a megtakarítás, kamat és állami támogatás, továbbá a felvehető lakáskölcsön - 1 százaléka),
  • illetve, hogy csak lakáscélra (lakásvásárlásra, felújításra, építésre, bővítésre, korszerűsítésre, közművesítésre) költhetjük el az itt felhalmozott pénzt, ha az állami támogatást is fel akarjuk rá venni.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. augusztus 8. 20:51
Hamarosan érkezik a TV2 képernyjére a nagyszabású táncos showjának immáron harmadik évada, amelyben...
Bankmonitor  |  2022. augusztus 8. 16:46
A hitelbl való ingatlanvásárlás elengedhetetlen eleme az értékbecslés, amely során felmérik a lakás...
Holdblog  |  2022. augusztus 8. 15:45
Globalizált korunk leglényegesebb jellemzinek egyike, hogy megválaszthatjuk, hol élünk, hol éljenek...
MNB Intézet  |  2022. augusztus 8. 10:17
Idén a kriptoeszközök piacának egyik legnagyobb esését élhették át a befektetk. A kriptopiac jelenle...
Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 8. hétfő
László
32. hét
Augusztus 8.
Nemzetközi Macska Nap
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?