13 °C Budapest
Miért mondhatnak köszönetet Trumpnak a magyar családok?

Miért mondhatnak köszönetet Trumpnak a magyar családok?

2016. november 9. 12:21

A Brexit népszavazáshoz hasonlóan nem kizárt, hogy az új amerikai elnök, Donald Trump megválasztása is jelentős esést okozhat a dollárban. Ez rossz hír lehet a dollárban eddig megtakarító magyaroknak, azonban a karácsonyi szezonban sokan nyerhetnek a republikánus jelöltnek köszönhetően.

Idén júliusban a Brexit megrázta az angol font árfolyamát, ugyan egyelőre nem látszik, hogy Donald Trump amerikai elnökké választása milyen hatással lesz a dollár árfolyamra, azonban nincs kizárva, hogy rövidtávon a dollár esésnek indul. Ez viszont a magyarok szempontjából nem feltétlenül hátrányos, így érdemes az árfolyamon tartani a szemünket, nagyobb elmozdulás esetén ugyanis kihasználhatjuk a dollár megingását.

Reggel és hajnalban egyébként jeletős ingadozást láthattunk az árfolyamban. Éjfél és reggel hat között erősödött a forint, majd 11-ig gyengülést láthattunk. Azóta viszont újra erősödésnek indult a forint. Ebből is látható, hogy nem lehet megjósolni, hogyan mozdul el az árfolyam, a következő napokban ennél sokkal nagyobb elmozdulás sem kizártható.

KATTINTS! Keményen bírálják a világsztárok az USA új elnökét

Vásároljunk be!

Nyakunkon a karácsonyi szezon, pár hét múlva már minden üzletben találkozhatunk majd a díszkivilágításokkal. Ha viszont a tengerentúlról vásárolunk, akkor ezt érdemes már jóval karácsony előtt megtenni a jellemzően hosszabb kiszállítási idő miatt.

Ugyan korábban drágának tűnhetett az USA-ból rendelni karácsonyi ajándékot, azonban a dollár esésével ez is olcsóbbá válhat.

Ahhoz, hogy értelmezhető mennyiségű pénzt spóroljunk ezzel, aránylag nagyobb esésre van szükség. 100 dollár értékű vásárlásnál (jelenleg kb. 27,5 ezer forint) ugyanis egy forintnyi árfolyam elmozdulás csupán száz forint eltérést eredményez. Ez azt jelenti, hogy ezer forint megtakarításhoz legalább az árfolyam 10 forintos módosulásra lenne szükség, ami jelentős mértékű változás lenne, azonban a bizonytalanság miatt nem kizárt.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem mindenki jár jól

Az euró után a második legnépszerűbb deviza alapú betét a dollár, a bankok többségénél találhatunk dollár alapú, egyéb megtakarítási formákat is (pl: befektetési alapok). Aki korábban vásárolt ezekből, annak érdemes gyakran ránézni az árfolyamra, ugyanis egy nagyobb arányú negatív elmozdulás rövidtávon lefaraghatja a hozamukat.

Ha azonban az esés bekövetkezik, akkor jó alkalmat teremthet arra, hogy dollár alapú befektetésünk legyen, ebben az esetben többféle megoldásból válogathatunk:

  • Dollár számla nyitása a bankunknál,
  • Dollár betét,
  • Dollár alapú (vagy USA-ba fektető) befektetési alap.

Nagyobb esés esetén viszont már a valutázáson is el lehet gondolkodni, igaz, ennek igen nagy kockázata van, mivel ebben az esetben készpénzben kell tartanunk a megtakarításunkat.

NEKED AJÁNLJUK
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 9. 16:07