Óvatosan, milyen bort nyitsz ki: százezreket érhet

Óvatosan, milyen bort nyitsz ki: százezreket érhet

2016. október 2. 13:01

A borok ma már pénzügyi befektetésként is értelmezhetők, sokszor jobb hozamokat produkálnak, mint az arany vagy az egyéb befektetési lehetőségek. Az idei évjárat ráadásul rendkívül jónak ígérkezik, érdemes lehet bespájzolni.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Mennyiségileg ugyan vegyes a kép, de mindenképp jó évjáratra számítanak idén a magyar borászok - tudta meg a Pénzcentrum. A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) az idei szőlőtermés volumenét országosan 385 ezer tonnára becsüli. Ez 2,7 millió hektoliter seprős újbornak felel meg.

A tavaszi fagyok és a nyári jégesők okozta károk után sokat javíthat a szőlő minőségén a szeptemberi napos, meleg, száraz időjárás, így "szép borok" lesznek

- vélekedett nemrég Légli Ottó, a HNT elnöke.

Ez egyben azt is jelenti, hogy idén érdemes lehet bevásárolni a jobb fajtákból. Arról nem is beszélve, hogy, kifejezetten az ún. nagyborok ma már pénzügyi befektetésként is értelmezhetők - sokszor jobb hozamokat produkálnak, mint az arany vagy az egyéb befektetési lehetőségek. Több szakértői elemzés is megállapította, hogy

az elmúlt évek egyik legjobb befektetése a bor volt, pontosabban a nagy értékű régi, híres, jó évjáratú borkülönlegességek, de a jó minőségű, neves borok ára is gyorsan emelkedett.

Ha tehát jelentős összeget halmoztunk már fel és a nyugdíjunk, lakhatásunk is biztosítva van, akkor érdemes lehet elgondolkodni az alternatív befektetési formákon, ezek mind-mind beleférnek ugyanis egy jól összeállított befektetési portfólióba.

A borok befektetési értéke elsősorban abból adódik, hogy kínálatuk limitált, illetve egyre csökken. Erre egyébként magyar példa is van: egy tokaji borkülönlegesség például bő 10 évvel ezelőtt 40 ezer forintba került, míg ma már 200 ezer forintot kóstál.

Azt persze nagyon fontos hozzátenni, hogy egy otthon, a konyhaszekrényben tárolt borra soha nem lehet befektetésként tekinteni (még akkor se, ha mázlink van és az ára többszöröséért tudjuk eladni).

A különleges befektetési termékekhez - legyen az bor, műtárgy vagy bármi más - nagyon kell érteni, vagy legalább ismerni kell egy szakértőt. Ráadásul az sem mindegy, hogyan tároljuk az ilyen tételeket, illetve mennyibe kerül mindez. Csak a példa kedvéért,

már van olyan tokaji borászat, ahol lehetőség van eszencia-trezor bérlésére, több mint 3 millió (!) forintért.
NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 3. péntek
Ferenc, Olívia
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?