31 °C Budapest
Londoni magyarokra csapott le a kuruzsló: veréssel fenyegetett

Londoni magyarokra csapott le a kuruzsló: veréssel fenyegetett

2016. szeptember 27. 16:05

Egy magyar kuruzsló botrányától hangos a brit sajtó, miután a BBC hétfőn este az Inside Out című oknyomozó magazinban leleplezte, mi történik az autizmus gyógyításaként hirdetett "mentális tréningeken". Kanta József azzal az ígérettel gombolt le 3500 fontot (kb. 1,2 millió forint) a páciensekről, hogy egy speciális tréninggel képes az autizmust okozó lelki traumákat kikezelni az érintettekből. A tudomány jelen állása szerint ez egészen nonszensz állítás, az autizmus nem így működik.

A BBC stábja egy magát enyhe autistának kiadó, rejtett kamerával felszerelt tesztalanyt küldött Kanta kezelésére. A felvételek elég felkavaróak. A tréner azzal kezd, hogy szemkontaktusra kényszeríti a pácienst (az autisták közös jellemzője, hogy ezt igyekeznek kerülni, mert komoly stresszt okoz nekik), később azt ismételgeti neki, hogy az anyja nem szereti. A legsúlyosabb rész, amikor veréssel fenyegeti a beteget.

Akarsz egy pofont? Vagy egyet ököllel az arcodba? Melyiket kéred? Válassz!


- ismételgeti kiabálva a tréner a felvételen, az ökleit a megrettent páciens arca előtt lóbálva.

A tréning neve egyébként Stabil Pont Technológia, Magyarországon már jó ideje hirdetik. A kifejlesztője egy Tóth Zoltán nevű illető, a nyilvános Facebook-profilja szerint repülőgép-műszerész technikus, és a rossz hírű Forever Living MLM-cég volt az eddigi egyetlen munkahelye. A Szkeptikus Társaság kiderítette, hogy Tóth Zoltán futtatja az Eporta című magazint is, ami különféle ezoterikus csodagyógymódok mellett a szcientológia tanainak terjesztésében is részt vesz. Kanta József Facebook-oldala nem publikus, de elég ironikus, hogy a borítóképén Leonardo DiCaprio látható A Wall Street farkasából (ebben a filmben egy hírhedt nagypályás csalót alakít), egy százdollárossal a kezében vigyorogva.

A Stabil Pont Magyarországon tavasszal került be a köztudatba, amikor az RTL Klub Fókusz című bulvárhíradója közölt egy riportot egy állítólagos sikertörténetről. Később megjárta az internetet az a csetbeszélgetés is, amin Kanta és Tóth próbál behálózni ügyfeleket. Ebben olyan hajmeresztő dolgok hangzanak el, mint hogy az autizmus oka az evolúció során felgyűlt traumák lenyomata a DNS-ben, a fogantatás sokkja és az anya terhesség alatt megélt félelmei. Amikor az egyik leendő ügyfél megkérdezi, milyen engedéllyel praktizál, Tóth az Artisjus szerzői jogvédő irodától származó igazolást linkel be - azóta Dr. Artisjus néven ismert szkeptikus körökben. Egy brit autizmus-aktivista, Fiona O'Leary a blogján mutatja be, hogyan kereste meg és próbálta a kezelésre rábeszélni őt Tóth.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A BBC által megkérdezett szakértők rémisztőnek és horrorisztikusnak nevezték a rejtett kamerás felvételek alapján a tréninget, ami autizmussal élőknél súlyos traumákhoz, akár rohamhoz vezethet. A stáb egy tagja, magát autista gyereket nevelő szülőnek kiadva kapcsolatba lépett Tóth Zoltánnal Magyarországon, aki szemrebbenés nélkül megígérte nekik, hogy a módszerével gyógyítható az autizmus, majd az angliai képviselőjeként bemutatott Kanta Józsefhez irányította őt. Kanta azt mondta, több angol családdal is dolgozik autizmus kezelésében, később ezt a BBC hivatalos megkeresésére letagadta, majd amikor szembesítették a rejtett kamerás felvétellel, azt mondta,

a veréssel fenyegetést csak viccnek szánta.

Az Inside Out műsora nyomán több civil szervezet is jelezte Angliában, hogy kampányt indítanak, illetve a törvényhozáshoz fordulnak, az ilyesfajta vállalkozások sokkal szigorúbb szabályozásáért. Az egyik petíciót, ami speciálisan az autizmus gyógyítását ígérő kamuterápiák megregulázását kéri, már 51 ezren írták alá.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. június 26. 07:05
Remélem, előző videómban sikerült elmagyarázni, hogy miért kerültek az infláció megjelenésével ...
KonyhaKontrolling  |  2022. június 24. 07:10
A kriptopiac jelenlegi teljesítménye miatt a bejegyzés nem érkezik jó időben, de most jutottam oda,...
Bankmonitor  |  2022. június 23. 15:45
A fogyasztói szokásaink természetszerűleg alakulnak a megváltozott gazdasági környezethez. A 2022-es...
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 26. vasárnap
János, Pál
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. június 26. 16:10