33 °C Budapest
Menekülnek a magyar családok a bankbetétből: hova tegyék a pénzüket?

Menekülnek a magyar családok a bankbetétből: hova tegyék a pénzüket?

2016. szeptember 12. 18:07

Az elmúlt egy évben egyre népszerűbbek lettek az állampapírok és a befektetési alapok, a betétekben viszont egyre kevesebb pénzt tartunk. A Takarékbank elemzői szerint ez a trend idén év végéig biztosan megmarad, sőt, jövőre is folytatódhat.

Az idei év első félévének végére több mint hatvan milliárd forinttal - 1301 milliárdról 1362 milliárd forintra - nőtt 2015 azonos időszakához képest a takarékok által kezelt megtakarítások összesített állománya. A növekedés elsősorban az állampapírok és a befektetési jegyek növekvő értékesítésének köszönhető. A takarékok által értékesített befektetési állomány az idei félév végére meghaladta a 300 milliárd forintot, amely közel 70 százalékos növekedést jelent 2015 júniusához képest. A bank elemzői a következő két évben a lakosság és a vállalatok megtakarítási állományának további emelkedésére számítanak.

Az elmúlt másfél évben annak ellenére emelkedett jelentősen a takarékok által kezelt megtakarítások állománya, hogy az elmúlt években az ingyenes készpénzfelvétel és az alacsony betéti kamatok miatt jelentősen nőtt a készpénztartás mind a lakosság, mind az egyéni vállalkozók körében. Mindemellett az alacsony betéti kamatok miatt a megtakarítói attitűdök is jelentősen megváltoztak: a megtakarítók a magasabb hozamot biztosító eszközöket keresik és elsősorban az állampapírokat és a befektetési jegyeket részesítik előnyben.

A takarékszövetkezetek által kezelt befektetések összértéke 2016 első félévének végére piaci értéken meghaladta a 300 milliárd forintot, ami közel 70 százalékos növekedést jelent az előző év hasonló időszakához képest. A befektetési állomány dinamikus növekedéséhez a megtakarítási trendek változása (alacsony betéti kamatok miatt a megtakarítók a betétek helyett új, magasabb hozamot biztosító eszközöket kerestek) mellett elsősorban az új termékpaletta kialakítása, valamint a hálózat bővítése járult hozzá.

A befektetések összértéke, valamint a kezelt értékpapírszámlák darabszáma az elmúlt másfél évben folyamatosan emelkedett: a befektetések idei első féléves állománya mintegy 25 százalékkal magasabb az előző félévinél, míg az értékpapírszámlák száma 60 százalékkal több az előző év első félévéhez képest.

Értékpapír bankbetét helyett

A befektetéseken belül nagyjából azonos arányban nőtt az állampapírok és a befektetési jegyek aránya. A takarékszövetkezetek lakossági ügyfeleinek állampapír-állománya az idei év első felében 45 milliárd forinttal nőtt, míg a befektetési jegyek állománya 16 milliárd forinttal emelkedett.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A takarékok által kezelt betétállomány csökkenésének mértékét (78 milliárd forint) az elmúlt másfél évben a befektetési szolgáltatások állományának növekedése jelentősen meghaladta, így a kezelt megtakarítások összértéke 2014 végéhez képest összességében több mint 60 milliárd forinttal emelkedett.

További növekedés várható

A következő két évben mind a lakossági, mind a vállalati szegmensben a megtakarítási állomány további növekedésérére számíthatunk. A lakossági körében tovább folytatódhat a betétállomány csökkenése, amelyet azonban megfelelően kompenzálnak majd az egyéb megtakarítási eszközökben elhelyezett pénzösszegek.

A megtakarítási termékek közül elsősorban az állampapírok (féléves és éves kincstárjegyek, bónusz és prémium állampapírok), valamint egyes befektetési alapok (ingatlanalapok, vegyes alapok) népszerűsége várható.

Emellett a biztosítások nőhetnek a legdinamikusabban. A viszont vállalatok az üzleti aktivitás növekedésével járó magasabb likviditási igény miatt várhatóan betétállományukat is tovább növelik.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. július 4. 06:26
“Miért nem megy napjainkban még feljebb az arany, ilyen inflációs környezetben?” Az aran...
Kiszámoló  |  2022. július 3. 16:37
Bő ötven éve nem zárt olyan rossz első félévet az S&P 500, mint idén, 20% feletti zuhanás lett a...
Összkép  |  2022. július 2. 18:20
Egy új nemzedék lép be a felnőtt világba, az 1995 és 2009 között született Z generáció. A jövő egyre...
MEDIA1  |  2022. július 2. 10:09
Mong Attila újságíró volt a Media1 legutóbbi podcast- és rádióműsorának vendége, akit Németországban...
Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 4. hétfő
Ulrik
27. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?