1 °C Budapest
Akár a magyarok nyugdíjai is veszélyben lehetnek a Brexit miatt

Akár a magyarok nyugdíjai is veszélyben lehetnek a Brexit miatt

2016. június 24. 12:31

A Brexit az életünk minden területére hatással van, így a megtakarításaink is veszélyben lehetnek. Lesznek olyanok, akik viszont jól járnak a brit távozással: a menekülő devizákon felül a nemesfémek árfolyama is megugrott.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A tegnapi népszavazáson az Egyesült Királyság polgárai az EU-ból való kilépés mellett tették le a voksukat. Emiatt az egész világ felbolydult, a részvényárfolyamok nagyobb esést mutatnak, mint a 2008-as válság kitörésekor, ez viszont a részvénybe fektető befektetési alapok, eszközalapok (unit linked biztosításoknál) és a részvény túlsúlyú portfóliók (pl: nyugdíjpénztárak) hozamára is negatív hatással lehet. 

Jól járhattak viszont, akik devizát vásároltak, vagy esetleg devizabetétben tartják a pénzüket, ezek ugyanis sokat hozhatnak a következő napokban (erről ITT írunk részletesen). Persze nem minden deviza jó, az angol fontban tartott betéteken például sokat buknak a befektetők.

Kattints! Öt dolog, amiért fájhat a magyar családoknak a britek kilépése

Hova menekítsük a pénzünket?

A hosszú távú megtakarításokból csak lassan tudunk kilépni, így ezek megszüntetése helyett sokkal célszerűbb lehet megvárni a felfordulás végét, hiszen 5-10 év múlva (amikor valójában szükségünk lesz a félretett pénzre) könnyen előfordulhat, hogy már nyoma sem lesz a Brexit miatti árfolyamesésnek.

Aki viszont most szeretne befektetni, vagy esetleg olyan pénze van, amit gyorsan fel tud szabadítani, annak érdemes lehet most befektetni. A menekülő devizák jó megoldást nyújhatnak, a svájci frank és az amerikai dollár egyaránt erősödést mutat. Persze a hosszabb távon ezek árfolyama sem megjósolható, azonban spekulációval most gyorsan lehet nagyot kaszálni, természetesen az ennek megfelelő, magas kockázat mellett.

A másik tipikus menekülési eszköz az arany, reggel óta a nemesfém nemzetközi árfolyama közel 5 százalékkal lett magasabb.

 Az arany ára egyébként a válság vége óta folyamatosan csökken, mivel a gazdaság magához térésével a befektetők eladták az aranyat és inkább részvényekbe fektették pénzüket. Ez a Brexittel akár néhány éves távlaton is változhat, mivel a bizonytalanság miatt inkább a biztosnak számító aranyat ismét felkaphatják a befektetők.

Természetesen vannak olyan megtakarítási formák, amelyeket a Brexit közvetlenül nem érinti:
  • A bankbetétek,
  • Az állampapírok,
  • A lakástakarék pénztárak
hozamaira a már élő szerződéseknél nincs hatása a kilépésnek, a jövőben kötött szerződéseknél pedig legfeljebb közvetett hatása lehet a tegnapi népszavazás eredményének.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 29. hétfő
Taksony
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?