5 °C Budapest

Akár a magyarok nyugdíjai is veszélyben lehetnek a Brexit miatt

2016. június 24. 12:31

A Brexit az életünk minden területére hatással van, így a megtakarításaink is veszélyben lehetnek. Lesznek olyanok, akik viszont jól járnak a brit távozással: a menekülő devizákon felül a nemesfémek árfolyama is megugrott.

A tegnapi népszavazáson az Egyesült Királyság polgárai az EU-ból való kilépés mellett tették le a voksukat. Emiatt az egész világ felbolydult, a részvényárfolyamok nagyobb esést mutatnak, mint a 2008-as válság kitörésekor, ez viszont a részvénybe fektető befektetési alapok, eszközalapok (unit linked biztosításoknál) és a részvény túlsúlyú portfóliók (pl: nyugdíjpénztárak) hozamára is negatív hatással lehet. 

Jól járhattak viszont, akik devizát vásároltak, vagy esetleg devizabetétben tartják a pénzüket, ezek ugyanis sokat hozhatnak a következő napokban (erről ITT írunk részletesen). Persze nem minden deviza jó, az angol fontban tartott betéteken például sokat buknak a befektetők.

Kattints! Öt dolog, amiért fájhat a magyar családoknak a britek kilépése

Hova menekítsük a pénzünket?

A hosszú távú megtakarításokból csak lassan tudunk kilépni, így ezek megszüntetése helyett sokkal célszerűbb lehet megvárni a felfordulás végét, hiszen 5-10 év múlva (amikor valójában szükségünk lesz a félretett pénzre) könnyen előfordulhat, hogy már nyoma sem lesz a Brexit miatti árfolyamesésnek.

Aki viszont most szeretne befektetni, vagy esetleg olyan pénze van, amit gyorsan fel tud szabadítani, annak érdemes lehet most befektetni. A menekülő devizák jó megoldást nyújhatnak, a svájci frank és az amerikai dollár egyaránt erősödést mutat. Persze a hosszabb távon ezek árfolyama sem megjósolható, azonban spekulációval most gyorsan lehet nagyot kaszálni, természetesen az ennek megfelelő, magas kockázat mellett.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A másik tipikus menekülési eszköz az arany, reggel óta a nemesfém nemzetközi árfolyama közel 5 százalékkal lett magasabb.

 Az arany ára egyébként a válság vége óta folyamatosan csökken, mivel a gazdaság magához térésével a befektetők eladták az aranyat és inkább részvényekbe fektették pénzüket. Ez a Brexittel akár néhány éves távlaton is változhat, mivel a bizonytalanság miatt inkább a biztosnak számító aranyat ismét felkaphatják a befektetők.

Természetesen vannak olyan megtakarítási formák, amelyeket a Brexit közvetlenül nem érinti:
  • A bankbetétek,
  • Az állampapírok,
  • A lakástakarék pénztárak
hozamaira a már élő szerződéseknél nincs hatása a kilépésnek, a jövőben kötött szerződéseknél pedig legfeljebb közvetett hatása lehet a tegnapi népszavazás eredményének.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. február 4. 12:56
A női fenékpaskolás-versenyről számolt be a miniszterelnök kedvenc sajtóterméke, a nemrég több milli...
Holdblog  |  2023. február 4. 12:41
Ugyan a Fed lassítotott a tempón, de a szerdai 25 bázispontos kamatemelés várhatóan újabb és újabb m...
Kasza Elliott-tal  |  2023. február 3. 11:53
Minden Top 10 lista összeállítása után végigpörgetem a teljes táblázatot pár szempont szerint: kik e...
KonyhaKontrolling  |  2023. február 3. 07:40
Sokszor találkozom ezzel a kijelentéssel, akár még közgazdász tollából is, de az első gondolatom min...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 4. szombat
Ráhel, Csenge
5. hét
Február 4.
Rákellenes világnap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?