5 °C Budapest

Csomóan nem is hallottak róla: ez most az egyik legjobb befektetés

2015. december 2. 05:47

Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy mi is az a Tartós Befektetési Számla vagy Tartós Befektetési Értékpapírszámla (TBSZ, TBÉSZ). Pedig rengeteg pénzt megspórolhatnak azok, akik így fektetik be pénzüket. Mutatjuk a részleteket.

A kutatások szerint még mindig sokan vannak, akik sosem hallottak a Tartós Befektetési Számláról (TBSZ), bár 2012-hez képest sokat javult a helyzet. Idén a megkérdezettek 11 százaléka válaszolta azt, hogy nem ismeri a terméket, 42 százalék pedig azt, hogy ugyan már hallott róla, de nem igazán tudja, hogy mi is ez. Pedig a TBSZ egyik nagy előnye a segítségével adókedvezmény érhető el.

Mi is az a TBSZ?

A TBSZ egyfajta speciális számla, amivel bizonyos feltételek mellett adómegtakarítás, vagy akár teljes adó- és járulékmentesség érhető el. Két fajtája van:

  • Tartós Befektetési Betétszámla
  • Tartós Befektetési Értékpapírszámla

A betétek kezelésére a Tartós Befektetési Betétszámla, az értékpapírok kezelésére a Tartós Befektetési Értékpapírszámla szolgál. A számlák között nem, de az egyes számlákon, szabadon forgathatjuk megtakarításainkat. Ez azt jelenti, hogy például leköthetjük, feltörhetjük, és újakat köthetünk. Értékpapírjaink esetében pedig szabadon vásárolhatunk, eladhatunk és újakat vehetünk, azaz a portfoliónkat szabadon átrendezhetjük.

A TBSZ legnagyobb előnye, hogy a három éves, első időszak után felvett pénz után nem kell megfizetnünk az EHO-t (6 százalék) és a kamatadó is 16 százalékról (jövőre 15 százalékról) 10 százalékra csökken, ha pedig további két évet várunk, akkor teljes kamatadó-mentességet is élvezünk.

Nincs mit veszíteni

A TBSZ rendkívül rugalmas, hiszen bármikor hozzáférhetünk a pénzünkhöz. Ha a 3 év lejárta előtt vesszük ki a pénzünket, akkor annyi a "veszteségünk", hogy ugyanúgy kell adóznunk, mintha sima értékpapírszámlánk lett volna. Ha megvárjuk a 3. évet akkor ráadásul lehetőségünk van rész, de akár a teljes pénz kivételére is, ekkor nyilván a három év után járó kedvezményekben részesülhetünk. Az OTP Banknál például közel 30 ezer olyan értékpapírszámla van, amihez 2010 óta nem nyúltak hozzá.

 Ezek az ügyfelek összesen 2,5 milliárd kamatadót fizettek be (tehát fejenként körülbelül 83 ezer forintot). Azok az ügyfelek azonban, akik TBSZ-t nyitottak átlagosan 200 ezer forintot takarítottak meg.

A sok előny ellenére a GfK 2015-ben készített kutatásából az derült ki, hogy a bár a megkérdezettek 20 százaléka biztosan hajlandó lenne azért 5 évig megtakarítani, hogy ne kelljen adót fizetnie, ennek ellenére csak 10 százalékuk rendelkezik TBSZ-szel. Vagyis az adóelőnyök ellenére is csak kevés ügyfél hajlandó 5 éves megtakarítási formát választani.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Hogyan vágjunk bele?

TBSZ-t nyithatunk befektetési alapkezelőnél, de akár saját bankunknál is. A minimálisan betehető összeg 25 ezer forint. A számlanyitáshoz szükség van személyi okmányainkra, ami alapján azonosítani tudnak minket és az adókártyánkra (adóazonosító jelünkre) is.

A TBSZ rendkívül rugalmas, ezért bármikor hozzáférhetünk a pénzünkhöz és a minimálisan betehető pénzösszeg is alacsony, ezért jó választás lehet a fiataloknak is, akik feltehetően ingatlanra vagy autóra gyűjtenek, esetleg a családalapítással kapcsolatos költségekre takarékoskodnak.

Ezen a héten olvasóink kérdéseit is várjuk szerda estig a TBSZ-szel kapcsolatosan: a kérdéseket az OTP Bank szakértői válaszolják majd meg.

Címünk: penzcentrum@penzcentrum.hu

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. február 3. 20:40
Az RTL péntek este a Fókusz című műsorában, majd nem sokkal később sajtóközleményben is megerősített...
Holdblog  |  2023. február 3. 14:41
Nem ritkán fordul elő, hogy egy baráti társaság vagy egy család külön városban vagy éppen országban...
Kasza Elliott-tal  |  2023. február 3. 11:53
Minden Top 10 lista összeállítása után végigpörgetem a teljes táblázatot pár szempont szerint: kik e...
KonyhaKontrolling  |  2023. február 3. 07:40
Sokszor találkozom ezzel a kijelentéssel, akár még közgazdász tollából is, de az első gondolatom min...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 4. szombat
Ráhel, Csenge
5. hét
Február 4.
Rákellenes világnap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?