24 °C Budapest
Kevés pénzzel is kaszálhatsz: rengeteg magyar rakja ide a pénzét

Kevés pénzzel is kaszálhatsz: rengeteg magyar rakja ide a pénzét

2015. szeptember 23. 05:56

Hónapok óta arról cikkezik a sajtó, hogy hosszú évek mélyrepülése majd stagnálása után végre beindult a hazai ingatlanpiac. A legtöbb szakértő egyet ért abban, hogy - akár saját, akár befektetési célra - már nem szabad tovább várni a vásárlással. Annak is érdemes azonban elgondolkodnia a piaci trendeken, akinek nincs is szüksége új ingatlanra. Nem kellenek ugyanis tízmilliók ahhoz, hogy valaki hasznot húzzon a piac felíveléséből. Van rá mód, hogy kisebb megtakarításunkkal is szép haszonra tegyünk szert. Mutatjuk a részleteket.

Felgyorsult a lakásárak emelkedésének üteme, ráadásul hosszú évek után először az ország minden régiójában növekedésről számolhatunk be a legfrissebb elérhető adatok szerint. Az FHB Lakásárindex 2015. I. negyedévében 175,44-re emelkedett, 2014 éves átlagához képest a lakások nominálisan 8,2, míg reálértelemben több mint 9 százalékkal drágultak.

Az áremelkedés 2014 utolsó negyedévéhez viszonyítva, nominális értelemben 3,7 százalékos.

A piaci felívelést egyrészt az évekig kiváró magánvásárlók - akiket az alacsony hitelkamatok mellett az állami ösztönzők (például a CSOK) is segítenek -, illetve a piaci folyamatokra leggyorsabban reagáló befektetői kör húzza. Utóbbiak egyébként természetesen már lecsaptak a legjobb ajánlatokra, és folyamatosan pásztázzák a bővülő kínálatot. De azoknak is érdemes elgondolkodnia még a befektetésen, akiknek nincs meg az önereje a vásárláshoz.

Mit tehet egy kisbefektető?

A kisbefektetők számára természetesen egy közvetlen ingatlanbefektetés nehezen valósítható meg, hiszen nem biztos, hogy rendelkezésre áll a jó minőségű ingatlanhoz szükséges önerő, illetve a hosszadalmas vételi, majd eladási procedúra, az ingatlan karbantartásával kapcsolatos feladatok ellátása is akadályokba ütközhet.

A lakossági ingatlanalapok ezeket a problémákat áthidalva nyújthatnak megoldást azoknak, akik hisznek az ingatlanpiaci fellendülésben, de megtakarításaikat nem szeretnék hosszú évekig egy ingatlanban tartani.
A mostani piaci környezetben, amikor mindenhonnan a lakáspiaci kereslet robbanásszerű növekedéséről hallunk, a fizikai ingatlanok mellett az ingatlanalapok befektetési jegyei iránt is egyre élénkebb keresletet mutat a lakosság. Közel három év alatt másfélszeresére ugrott a hazai ingatlanalapokban kezelt vagyon mértéke, augusztus végére elérte az 523 milliárd forintot. A vagyon ilyen mértékű növekedése mellett az ingatlanalapok népszerűségét mutatja az is, hogy ebben az évben az ingatlanalapok értékesítése márciust kivéve minden hónapban többmilliárdos plusszal zárt

- mondta el a Pénzcentrum megkeresésére Árgyelán Ágnes, a Portfolio elemzője.

Mi is az az ingatlanalap, hogyan működik?

Definíciója szerint az ingatlanalap olyan befektetési alap, amely vagyonát ingatlanokba fekteti, azok értékének emelkedésében bízva. Az ingatlanalapok iroda- és lakásingatlanokba, ipari és telekingatlanokba fektethetnek, emellett tevékenységüket képezheti ingatlanfejlesztés is. Az ingatlanbefektetési alapok előnyei közé tartozik, hogy a normál ingatlanvásárlásokhoz szükséges tőke töredékéből is részesedhetünk az ingatlanpiaci hozamokból, és bárki számára lehetővé teszi az ingatlanbefektetésekben rejlő lehetőségek kiaknázását.

A befektetett tőkénket ingatlanpiaci szakértők kezelik, így biztosítva a szükséges szakértelmet.

Fontos előny még, hogy folyamatos képünk van arról, hogy mennyit ér befektetésünk. Ingatlanbefektetési alapokkal egy kevés tőkével rendelkező magánszemély olyan ingatlanoknak lehet a "társtulajdonosa", amelyek mind típusban, mind méretben jóval meghaladják az anyagi lehetőségeit, befektetése nem a lakáspiactól függ.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

További pozitívum, hogy az ingatlanalap vásárlásához, tartásához és eladásához sem társulnak extra költségek. A tapasztalatok szerint az ingatlanbefektetések hozama hosszabb távon meghaladja a hagyományos bankbetét jellegű megtakarítási formákét, különösen, ha tartós növekedési pályára áll a piac.

Bár ezek az alapok nem számítanak olyan likvidnek, mint például a pénzpiaci alapok, azonban a mostani alacsony hozamok mellett egyre többen keresik az ingatlanalapokat, főként a magasabb hozamok reményében, ráadásul ha a fellendülő ingatlanpiacot is belevesszük az egyenletbe, akkor ígéretes befektetési lehetőséget jelenthetnek a közeljövőben

- tette hozzá a Portfolio elemzője.

Kérdésed van a különböző megtakarítási formákkal kapcsolatban? Kíváncsi vagy, mibe fektesd a nehezen összespórolt pénzed? Írd meg a penzcentrum@penzcentrum.hu e-mail címre. Tematikus hetünk utolsó cikkében a TakarékBank szakértői válaszolnak a legérdekesebb olvasói levelekre.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 25. 07:48
A Dumaszínház a Goethe Intézettel közösen júniusban Magyarországon is bemutat egy sikeres német stag...
Holdblog  |  2022. május 25. 06:45
Nem először és sejthetően nem utoljára, manapság a geopolitika alakulása határozza meg a dollár „biv...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 24. 20:35
Vettem ma Metát (FB) 180 dollárért, már egy ideje kinéztem magamnak. Tartani nem szeretném sokáig, s...
Kiszámoló  |  2022. május 23. 16:01
Nemcsak a tőzsdén alakult ki kisebb pánik az árfolyamok esése miatt, a kriptopénzek rajongói is nehé...
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 25. szerda
Orbán
21. hét
Május 25.
Törülközőnap
Május 25.
Afrika napja
Május 25.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?