15 °C Budapest
Megvan, ki kártalanítja a Quaestor kötvényeseit

Megvan, ki kártalanítja a Quaestor kötvényeseit

Pénzcentrum
2015. március 24. 17:56

A jegybank ma bejelentette, hogy a Befektetővédelim Alap (BEVA) állja a Quaestor-ügy kártalanítási költségeit. Tagjaik között vannak alapkezelők, brókercégek és bankok is, tehát lényegében véve rájuk terhelik ezzel a fiktív kötvények miatti költségeket.

A BEVA vagyona jelenleg 13 milliárd forint, ezt rendkívüli tagi befizetésekkel szeretné júniusig 14,5 milliárd forintra emelni az intézmény. Farkas Péter, a Beva ügyvezető igazgatója szerint az intézmény vagyonából futja majd a Buda-Cash ügyfelek kártalanítására, a Questor-ügy miatt viszont már új források bevonására lenne szükségük.

Az MNB mostani bejelentése szerint a Beva állja a Quaestor-ügy kártalanítási költségeit, vagyis lényegében véve a 63 Beva-tag állja a cechet. A tagok között szerepelnek alapkezelők, brókercégek és bankok is (köztük az összes nagybank is).

Új források előteremtéséhez várhatóüan piaci hitel felvételére kerül sor, ezt azonban időben elnyújtva a Beva tagoknak kell törleszteniük.

Windisch László, az MNB alelnöke kedden sajtájékoztatón ismertette azt a Monetáris Tanács által hozott elvi döntést, hogy mivel a gyors jogi szakvélemény szerint a fiktív kötvénybőől vásárlók is egy befektetési szolgáltatónak adák át a pénzüket, ezért vonatkozniuk kell rájuk is a BEVA védernyőjének. Azt is megjegyezte, hogy ha a BEVA vagyona nem elegendő a kártalanításra, akkor a magyar jogszabályokban adott a lehetőség arra, hogy forrásokat szerezzen.

Windisch László lényegében igennel felelt arra a kérdésére, hogy jól értjük-e, hogy ezek szerint a BEVA a szabályrendszerében is lefektetett pótbefizetésen keresztül szerezhet forrásokat,

azaz a pénzügyi rendszerbeli szereplőknek kell helyt állniuk a fiktív kötvénnyel rendelkezők káráért.

Az OBA-val való esetleges összevonást nem hozta szóba egyik jegybanki vezető sem a tájékoztató során.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az alelnök szavai szerint a jogszabály lehetőséget ad a pótbefizetésekre, igaz több évre elnyújtottan, azaz hangsúlyozta:

Ez nem egy egyszeri azonnali befizetés.

Balog Ádám alelnök azzal is kiegészítette ezt, hogy természetesen a fiktív kötvényesek kártalanításának másik forrása a zár alá vett vagyonelemek értékesítéséből befolyó pénz is lehet.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 25. 17:01
Hosszú fejezet zárult le Roman Abramovics távozásával, aki 19 esztendő után adta át azt a klubot, am...
MEDIA1  |  2022. május 25. 16:48
Automatizált stúdió segíti a 200 munkatárs munkáját.
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 24. 20:35
Vettem ma Metát (FB) 180 dollárért, már egy ideje kinéztem magamnak. Tartani nem szeretném sokáig, s...
Kiszámoló  |  2022. május 23. 16:01
Nemcsak a tőzsdén alakult ki kisebb pánik az árfolyamok esése miatt, a kriptopénzek rajongói is nehé...
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?