1 °C Budapest

Jól fogynak az állampapírok

2015. március 5. 16:30

Növekedett a lakossági állampapírok állománya. A legnagyobb mértékben Prémium Magyar Államkötvényt (PMÁK) és Kamatozó Kincstárjegyeket vásárol a magyar lakosság.

Február hónapban az előző havi értéknél tízszer nagyobb mértékben, 72 milliárd forinttal növekedett a kifejezetten lakosság számára értékesített állampapírok állománya. A legkedveltebb ebben a hónapban is a PMÁK volt, amelyből 44 milliárd forint összértékben vásárolt a lakosság.

A Bónusz Magyar Államkötvények (BMÁK) 4 milliárd forintos növekedése nagyobbrészt szintén a lakosság vásárlásainak volt köszönhető. A Babakötvények állománya 600 millió forinttal, míg a Féléves Kincstárjegyeké (FKJ) 400 millió forinttal emelkedett az év második hónapjában. Az egy és kétéves Kincstári Takarékjegyek és a Kincstári Takarékjegy (KTJ) Plusz együttes mennyisége 2 milliárd forinttal nőtt. A Kamatozó Kincstárjegyek (KKJ) állományának héthónapnyi folyamatos csökkenését követően februárban megfordult a folyamat, a 21 milliárd forint összegű többletvásárlásból azonban 14 milliárd forintnyit az intézményi befektetők vásároltak meg.

Az éves változást tekintve február végére 79 milliárd forint összegben növekedett a lakossági állampapír-állomány. A növekményből a KKJ-re 16 milliárd, a Féléves Kincstárjegyekre 4 milliárd, a PMÁK-ra 34, a BMÁK-ra 19 milliárd, a KTJ és a KTJ Pluszra együttesen 5 milliárd forint jut. A Babakötvény állomány-változása 1 milliárd forintot ért el a vizsgált időszakban.

2015. február végére a kifejezetten lakosság számára értékesített állampapírok állománya 2490 milliárd forintra emelkedett. A teljes mennyiségből a Kamatozó Kincstárjegyek 1105 milliárd, a Féléves Kincstárjegyek 33,5 milliárd, a Kincstári Takarékjegyek és a Kincstári Takarékjegy Plusz együttes mennyisége 360 milliárd, a Prémium Magyar Államkötvények 589 milliárd, a Bónusz Magyar Államkötvények 391 milliárd, valamint a Babakötvény teljes állománya 11,5 milliárd forintot tett ki. A Prémium Euró Magyar Államkötvény állománya 2,6 milliárd euró volt február végén. - tudtuk meg az Államadósság Kezelő Központtól.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2023. december 3. 06:36
Játsszunk el a gondolattal: ha 1978-ban amikor Charlie Munger csatlakozott Warren Buffetthez 100 dol...
Kasza Elliott-tal  |  2023. december 2. 18:51
Nem vettem és nem adtam el semmit. Van egy nyitott vételi megbízásom Altriára 39 dolláron, várom, ho...
MEDIA1  |  2023. december 2. 11:42
A meggyanúsított Kiss Dénes rágalmazási pert indít Parászka Boróka újságíró ellen.
Bankmonitor  |  2023. december 2. 09:00
Az OTP Bank által közzétett kutatás alapján a magyarok számára fontos az öngondoskodás, különösen a...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 3. vasárnap
Ferenc, Olívia
48. hét
December 3.
Advent (2.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm