27 °C Budapest
Jól fogynak az állampapírok

Jól fogynak az állampapírok

2015. március 5. 16:30

Növekedett a lakossági állampapírok állománya. A legnagyobb mértékben Prémium Magyar Államkötvényt (PMÁK) és Kamatozó Kincstárjegyeket vásárol a magyar lakosság.

Február hónapban az előző havi értéknél tízszer nagyobb mértékben, 72 milliárd forinttal növekedett a kifejezetten lakosság számára értékesített állampapírok állománya. A legkedveltebb ebben a hónapban is a PMÁK volt, amelyből 44 milliárd forint összértékben vásárolt a lakosság.

A Bónusz Magyar Államkötvények (BMÁK) 4 milliárd forintos növekedése nagyobbrészt szintén a lakosság vásárlásainak volt köszönhető. A Babakötvények állománya 600 millió forinttal, míg a Féléves Kincstárjegyeké (FKJ) 400 millió forinttal emelkedett az év második hónapjában. Az egy és kétéves Kincstári Takarékjegyek és a Kincstári Takarékjegy (KTJ) Plusz együttes mennyisége 2 milliárd forinttal nőtt. A Kamatozó Kincstárjegyek (KKJ) állományának héthónapnyi folyamatos csökkenését követően februárban megfordult a folyamat, a 21 milliárd forint összegű többletvásárlásból azonban 14 milliárd forintnyit az intézményi befektetők vásároltak meg.

Az éves változást tekintve február végére 79 milliárd forint összegben növekedett a lakossági állampapír-állomány. A növekményből a KKJ-re 16 milliárd, a Féléves Kincstárjegyekre 4 milliárd, a PMÁK-ra 34, a BMÁK-ra 19 milliárd, a KTJ és a KTJ Pluszra együttesen 5 milliárd forint jut. A Babakötvény állomány-változása 1 milliárd forintot ért el a vizsgált időszakban.

2015. február végére a kifejezetten lakosság számára értékesített állampapírok állománya 2490 milliárd forintra emelkedett. A teljes mennyiségből a Kamatozó Kincstárjegyek 1105 milliárd, a Féléves Kincstárjegyek 33,5 milliárd, a Kincstári Takarékjegyek és a Kincstári Takarékjegy Plusz együttes mennyisége 360 milliárd, a Prémium Magyar Államkötvények 589 milliárd, a Bónusz Magyar Államkötvények 391 milliárd, valamint a Babakötvény teljes állománya 11,5 milliárd forintot tett ki. A Prémium Euró Magyar Államkötvény állománya 2,6 milliárd euró volt február végén. - tudtuk meg az Államadósság Kezelő Központtól.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 23. 10:13
A platform továbbra is elérhető Oroszországban, noha a Kreml-barát tartalmakat már eltávolították ró...
Holdblog  |  2022. május 22. 16:17
Idealisztikus világban a pénzügyi befektetéseinket elsődlegesen a fenntarthatóság szempontjai alapjá...
Kiszámoló  |  2022. május 22. 12:05
Tizenhárom évig tartott a féktelen fesztivál a tőzsdéken és úgy általában az egész világgazdaságban....
MNB Intézet  |  2022. május 20. 10:46
Környezeti kérdések az egyik legszélesebb látókörű magyar közgazdász gondolatainak tükrében. Miképp...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 23. hétfő
Dezső
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?