14 °C Budapest

Megszerezzük az első új tízezrest! Élőben az MNB-ből

2014. december 1. 08:14

Nagy napra virradtunk: mától kezdődik a forint cseréje, a Pénzcentrum élőben, december hideg, esős első napján télikabáttal és termosszal felszerelkezve próbálja megszerezni az egyik első új tízezrest.

09:51

Új tízezres Poptarisznya: kedvenc dalaink a forintról - 3.

09:44

Új tízezres Poptarisznya: kedvenc dalaink a forintról - 2.

09:37

Új tízezres Poptarisznya: kedvenc dalaink a forintról - 1.

09:32

Mikor cserélik le a többi bankjegyet?

Legközelebb a 20 000 forintos bankjegy jelenik meg, várhatóan 2015 végén.

Azt egyelőre nem tudni, mikor jön az az új ötszázas, ezres, kétezres, ötezres. Az MNB a Pénzcentrumot arról tájékoztatta, hogy a további címleteknél a kibocsátási ütemezés nincs meghatározva, véglegesítve. Az MNB a kibocsátási sorrend további időzítéséről a készpénzállomány bővülése, a selejtezés mértéke, valamint a jegybanki készletek alakulása függvényében hoz döntést. (Mivel azonban a bankjegycserét 2018-ig tervezik véghezvinni, minden bizonnyal lesz olyan év, amikor legalább két címlet is megújul).

09:23

Miben más az új, mint a régi?

  • A bankjegy papírjában egyrészt olyan - fény felé tartva, átnézetben látható - vízjel található, amelyben a portré mellett már a címletérték is megjelenik másrészt a bankjegy közepétől jobbra található biztonsági szálon is olvasható az MNB betűk mellett a 10 000 értékjelzés. Ugyancsak könnyen ellenőrizhető az előoldalon a megújult hologram is, melynek egyes elemein az értékjelzés illetve Magyarország címere látható.
  • A pénztárosok számára több, csak UV-lámpával ellenőrizhető elem is található. A fejlesztett bankjegyeken UV-A és UV-C fényben is több színben világít az Eszter-gomi Bazilika kupolájának képe és további segítség a pénztárosok számára az is, hogy a hologram fólia egyes elemei szintén fluoreszkálnak.
  • A fejlesztések során gondoltak a vakokra és a gyengénlátókra is, akik számára tapintható, nagy festék rétegvastagságú felületek segíthetik az azonosítást.

09:14

Mi lesz a mostani tízezresekkel?

A jelenleg forgalomban lévő tízezer forintos bankjegyeket továbbra is ugyanúgy használhatjuk, bevonásukról a jegybank a későbbiekben dönt.

09:00

Az első közeli fotó, és természetesen Matolcsy György jegybankelnök aláírása.

08:57

Az első benyomások: Elsőre picit mintha vékonyabb lenne az új tízezres, de látványosan más a színe, és feltűnően csillogóbb a korábbinál.

08:50

Egyszerre maximum 40 ezer forint értékben adnak ki új tízezrest - tudtuk meg az MNB pénztáránál, ahol 8.30- kor rajtunk kívül nem volt más ügyfél (igaz, volt olyan tízezresvadász, aki pár perccel megelőzött minket).

08:47

08:30

Ezt alaposan benéztük, nem is 10-kor, hanem már 8-kor kinyitott a pénztár (a hivatalos nyitva tartási idő szerint hétfőn 10 órától vannak nyitva). Csak kevesen állnak sorba, hamarosan kezünkben is lesz az új, szuperbiztonságos tízezres.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

08:14

Mikorra cserélődik le a régi az újra?

Nemzetközi tapasztalatok alapján címletenként eltérő az időtartam, amely alatt az új bankjegy széles körben elterjedhet. Az ATM-ekben gyakran használt és/vagy a tranzakciós, kis értékű címleteknél viszonylag rövid idő (akár néhány hónap) is elegendő lehet ahhoz, hogy a forgalomban levő címletek többségét már a fejlesztett verziók tegyék ki.

A jellemzően inkább vagyontartást szolgáló, nagyobb címletek (mint például Magyarországon a húszezer forintos) esetén jóval hosszabb időre (akár több évre) is szükség lehet ahhoz, hogy az adott címlet a forgalomban elterjedjen.

Az MNB eddigi - a nemzetközi gyakorlattal megegyező - forgalmazási tapasztalatai azt mutatják, hogy a kibocsátást követő néhány hónapban az új címletek esetén intenzív kiáramlás, a régiek tekintetében pedig forgalomból való jelentős visszaáramlás tapasztalható. Ez a folyamat néhány hónap elteltével lassul, majd a régi címlet bevonási határnapjának közeledtével ismét erőteljesebbé válik.

08:04

Pocsék idő várja az új pénzt:

Budapesten 1 °C van, és esik. Szerintünk az új tízezres nem ilyen fogadtatásra számított.

Bővebb időjárás előrejelzéshez KATTINTS!

08:02

De ki kaphatja meg az első új tízezrest?

A Pénzcentrum az MNB-től megtudta, hogy a tízezer forintos bankjegycímletet a legtöbb ATM kezeli, így a következő napokban, de legkésőbb néhány héten belül a legtöbb magyar már a bankjegykiadó automatákból történő készpénzfelvétel, illetve a készpénzes vásárlások során is találkozhat az új bankjeggyel.

Továbbá a posta az úgynevezett szociális transzferek, így különösen a nyugdíj decemberi kifizetésénél szintén jelentős mennyiségben használja majd a megújított tízezrest.

08:00

Kedves Olvasóink!

December 1-től, azaz mától már fizethetünk az új 10 000 forintos bankjeggyel. A Pénzcentrum információi szerint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénztárában hétfő délelőtt már elérhető lesz az új bankjegy.

Mi tehát megpróbáljuk megszerezni az egyik első új tízezrest. A pénztár 10 órától nyit: először azt terveztük, hogy ott töltjük az éjszakát, de kiküldött tudósítónk inkább reggel 8-tól áll sorba - feltéve, ha lesz sor.

Természetesen korántsem biztos, hogy mi szerezzük meg az első új bankjegyet, így ha valakinél már van, fotózza le, és küldje el a penzcentrum@penzcentrum.hu címre!

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 20. 10:26
Rövid időn belül ez már a negyedik kormánypárti lap, amelyről bíróság mondta ki, hogy hazugságokat á...
Holdblog  |  2024. április 20. 06:03
A Bitcoin talán egyetlen nagy, saját sztorija, és a kriptovilág egyik legfontosabb eseménye játszódo...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem