Gyakran fizetsz kártyával? Akkor van egy jó hírünk!

Gyakran fizetsz kártyával? Akkor van egy jó hírünk!

2014. október 22. 18:00

A tegnap esti adócsomag 260 oldalas anyagában egy rövid kis módosítással korlátozzák a kártyás fizetések után fizetendő tranzakciós illetéket. A módosítás a kártyás fizetéseknek és ezen belül különösen az érintésmentes fizetéseknek kedvez.

Az adócsomag vonatkozó rendelkezése szerint a pénzintézetek által fizetett pénzügyi tranzakciós illetéket a kártyás vásárlásoknál jövő évtől kezdve másképpen kell elszámolni:

  • az illeték alapja az előző naptári év összes fizetési műveletének összege kártyánként,
  • az illeték mértéke legfeljebb 500 forint, ha az arra alkalmas kártyával érintésmentes tranzakciókat is végrehajtottak,
  • illetve legfeljebb 800 forint, ha érintésmentes fizetésre nem kerül sor a plasztikkal.
A fenti módosítás tehát egyrészt korlátozza az illeték éves maximális mértékét, másrészt az érintésmentes (NFC-s) fizetésre és az ilyen technológiával ellátott kártyák kibocsátására ösztönözi a bankokat.

Közvetve persze az elfogadói infrastruktúra NFC-sre cserélésére is serkentő hatással van, vagyis az innovációt támogatja.

Korábbi becsléseink szerint a kártyás fizetések éves banki terhe a 2013-as kártyás forgalmi adatok alapján durván 6 milliárd forintra tehető, ami most kis részben csökkenhet. Mivel arról nincs adatunk, hogy kártyánként mennyit költenek az ügyfelek, pontos becslést nem adhatunk arról, hogy mennyivel csökkenhet a bankok illetékterhelése.

Értelmezésünk szerint a korlátozás a készpénzfelvételekre nem, csak a kártyás fizetésekre vonatkozik. A fejlemények fényében a készpénzfelvételekre 2015-ben továbbra is a korlát nélküli 6 ezrelékes illetékkulcs vonatkozik majd, míg a kártyás fizetésekre a fenti korlátozással 3 ezrelékes kulcs. Eddig a bankok tranzakciós szinten nem, az éves kártyadíjakon keresztül viszont jelentős mértékben áthárították a tranzakciós illetéket az ügyfelekre a kártyás fizetéseknél is.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 10. hétfő
Ármin, Pálma
19. hét
Május 10.
Mentők napja
Május 10.
Baromfi világnap
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 9. 16:07