7 °C Budapest

Gyengén muzsikál a bankbetéted? Ezzel a duplája is összejöhet

Pénzcentrum
2014. május 22. 05:32

A nyári kiránduló szezon beköszöntével és a nyaralás közeledtével érdemes a sportfelszereléseinket felújítani, vagy újakat vásárolni. Ebben nagy segítségünkre lehet az egészségpénztár, amivel kedvezményesen juthatunk hozzá a biciklikhez, vagy új horgászfelszerelést vásárolhatunk. De mégis milyen más előnyökkel jár az egészségpénztár? Hogyan válasszuk ki, hogy melyik szolgáltató a nekünk leginkább megfelelő?

A nyári szabadságok előtt sokszor megfordul a fejünkben, hogy fel kellene frissíteni a sportszereinket, biciklinket karban tartani,esetleg újat venni, vagy beszerezni egy horgászfelszerelést. Az egészségpénztári kártyával ezt 20 százalékos állami támogatás mellett tehetjük meg, és a nyugdíj előtakarékossággal szemben itt már a személyi jövedelemadó (SZJA) visszaigénylése után felhasználhatjuk a jóváírásunkat. Az egészségpénztári SZJA visszaigénylés ugyanis az önkéntes nyugdíjpénztárral (ÖNYP) együtt lehívható támogatási forma, amit évente összesen 150 ezer forintig lehet érvényesíteni, ez éves szinten 750 ezer forint befizetésének felel meg (havi szinten 62 500 forint).

Milyen előnyei vannak az egészségpénztárnak?

A befizetett pénzt elsősorban orvosi kezelésekre, gyógyszerekre, gyógyászati eszközökre (szemüveg, kontaktlencse) és sportolással kapcsolatos kiadásokra lehet felhasználni. Ez ugyan leszűkíti a felhasználási területet, de a húsz százalékos támogatásért megérheti a fent említett kiadási körre elkölteni a pénzünket, különösen, ha egyébként is vásárolnánk ilyen dolgokat, szolgáltatásokat.


Az egészségpénztári befizetések sajátossága, befizetés után a pénzünk nem kamatozik, nincs hozama, mivel nem kerül befektetésre. Van viszont egy módszer, hogy gyarapodjon a pénztárban tartott pénzünk, és ez a törvény által biztosított lekötés. Így ugyanis további 10 százalékos adójóváírást érvényesíthetünk két éves lekötési időszakra, azaz olyan, mintha bankbetétként lekötöttük volna a pénzünket. Előnye viszont, hogy a 10 százalék évesített hozamra átszámolva 4,89 százalékot jelent, ami nem csak a két éves, hanem a három, sőt az öt évre lekötött betéti kamatokat is megelőzi, ráadásul csak két évre vagyunk lekötelezve, vagyis kiváló megtakarítási forma is egyben az egészségpénztár.

További előny, hogy a szolgáltató szerint találhatunk olyan üzleteket és patikákat, akik az egészségkártyás fizetés esetén akár 30 százalékkal olcsóbban is beszerezhetjük a szükséges orvosságokat, sportszereket. Amennyiben prevenciós szolgáltatásokra (tüdőszűrés, fogászati szűrés) használjuk fel a pénztárban felhalmozódott összeget, akkor további 10 százalékos adójóváírást érvényesíthetünk az igénybe vett szolgáltatás összege után.

Hogyan válasszam ki a nekem megfelelő pénztárat?

Az egyik legfontosabb kérdés, hogy milyen üzletek, patikák találhatóak a közelben, ahol használni tudjuk az egészségpénztári kártyánkat. Ha ugyanis van egy szimpatikus szolgáltató, akinek a partnerüzletei messze találhatóak tőlünk, akkor valószínűleg nem velük járunk a legjobban. Ezért a szolgáltató kiválasztásakor a legjobb módszer megnézni, hogy a kiszemelt pénztár mennyire kiterjedt partneri hálózattal rendelkezik (van-e gyógyszertár, szemüvegkészítés a közelünkben).

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mivel az ÖNYP-hez hasonlóan sávos költségszerkezet jellemzi az egészségpénztárakat, ezért a költségek alapján is jól össze tudjuk hasonlítani a szolgáltatókat. A pénztáraknál belépéskor megjelenhetnek plusz költségek, amelyek néhány ezer forintig terjedhetnek, azonban a hosszú távú költségek az igazán lényegesek.


Ha megnézzük a táblázatot, akkor láthatjuk, hogy az alacsony befizetési kategóriában (havi 4 ezer forint) és a közepes (havi 10 ezer forint) befizetés esetén is a legalacsonyabb költségek a Prémium pénztárnál elérhetőek. Ezt érdemes összevetni azzal, hogy vannak-e a közelünkben megfelelő üzletek, így fel is tudjuk használni a befizetett pénzünket. A Pénzcentrum.hu azt is megvizsgálta, hogy havi 20 ezer forint befizetése mellett a legkedvezőbb feltételeket a Honvéd Egészségpénztárnál találjuk, de ha ennél magasabb összegeket szeretnénk befizetni, akkor lehet, hogy találunk ennél kedvezőbb ajánlatot is.

Mennyibe kerül az egészségpénztári kártya?
Az egészségpénztári számláról vásárláshoz egészségpénztári kártyát kell kiváltanunk, aminek vannak éves költségei. Ez az egyes szolgáltatóktól függ, azonban éves szinten csupán pár ezer forintról van szó. Lényeges, hogy az egyes szolgáltatók kártyadíja között csak kisebb eltéréseket tapasztalhatunk.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 24. 23:45
Bár a több mint 20 éve működő művészeti adatbázis és hírportál csapata Facebook-posztban búcsúzott e...
Kiszámoló  |  2024. április 24. 18:32
A friss Magyar Közlönyben jelent meg a kormányrendelet, ami megváltoztatja az eddigi jótállási előír...
Holdblog  |  2024. április 24. 15:40
Minden múltból nézve egy csoda az EU-tagság és a közös piac. Ahogy Vakmajom írja: Mennyi fantasztiku...
Bankmonitor  |  2024. április 24. 11:33
Várhatóan 2024 júniusában indul az új otthonfelújítási program. A támogatásból az 1990 előtt épült c...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem