6 biztos jel: így leszel te is szegény nyugdíjas

Pénzcentrum
2014. március 7. 10:34

Hiába gondolja úgy a lakosság többsége, hogy nyugdíjas éveiben képtelen lesz fenntartani a korábbi életszínvonalát, a későbbi szegénység képe sem motiválja eléggé az embereket a takarékoskodásra. Íme a hat legbiztosabb jele annak, hogy aktív éveid után neked is le kell majd mondanod az utazásról, autóról és még sok minden másról is.

1. Úgy gondolod, van időd elkezdeni a takarékoskodást?

Majd holnap, majd a következő fizetésből, majd jövőre...mindig máskor. Pedig minél hamarabb kezdjük el a nyugdíjcélú takarékoskodást, annál kevesebbet kell félretennünk a havi fizetésünkből. Érdemes lehet már huszonévesen nekiállni tervezni a sokkal távolabbi jövőt is, és akár az első fizetéstől kezdve félretenni. Azért is tanácsos fiatal korban nekilátni a takarékoskodásnak, mert hosszabb távú befektetések esetén összeállíthatunk olyan, kockázatosabb portfóliót is, melyek az ígért, magasabb hozamot csak hosszú évek múltán tudják biztosítani.

2. Az előtakarékosságnak nem a megfelelő formáját választod

Befőttesüvegben, párnacihában vagy sima bankszámlán tartod a pénzt? Így nemcsak az értékőből veszít az idő múlásával, de egy esetleges betörés esetén akár az öszes megtakarításunkat is magával viheti a betörő. A folyószámlánkon pedig azért nem érdemes nagyobb összeget tartani, mert szinte semmit sem kamatozik. Ma már olyan lehetőségeink vannak, amelyek nemcsak magasabb hozamot biztosítanak éves szinten, mint az egyszerű lekötött betétek, de állami támogatást is igényelhetünk adójóváírás formájában. Eddig az önkénetes nyugdíjpénztárak és a Nyugdíjelőtakaréskossági-számla (NYESZ) esetében kérhettük az adójóváírást, az idei évtől viszont már a nyugdíjbiztosítások esetében is meg tudjuk ezt tenni.

Kattints! Itt egy egyszerű ötlet, amivel meg is duplázhatod a nyugdíjadat

3. Azt hiszed, kis összegekből sosem fog elég pénz összegyűlni?

Ha szerinted havi 5-15 ezer forint félrerakásából sosem lesznek millióid, gondold újra! Csak egy egyszerű példa: aki havonta 15 ezer forintot hajlandó félretenni 20 éven keresztül nyugdíjbiztosításba, az közel 10 millió forintot gyűjthet össze, és mivel egy államilag támogatott takarékossági formát választott, így a 10 millióból csaknem 1,8 millió forint adójóváírást kap. Ha időben elkezdünk ilyen kisebb összegeket félretenni, akár meg is duplázhatjuk majd az állami nyugdíjunkat.

4. Feltöröd a megtakarításaidat jelenleg fontosnak gondolt célokért?

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

A nyugdíjcélú megtakarítások esetében a pénzt csak nyugdíjba vonulásunkkor, de legalább 10-20 éves gyűjtögetés után kaphatjuk meg. Amennyiben hamarabb szeretnénk az összeghez jutni, úgy a megtakarítás formájától függően vagy az évek alatt felgyűlt kamatot bukhatjuk el, vagy akár az állami támogatás 120 százalékát is vissza kell fizetnünk. És ezekkel a "szankciókkal" a bank nem csak azt szeretné elérni, hogy évtizedekig biztosan ott tartsuk a pénzünket, de így ösztönöz minket arra, hogy ne éljük fel idő előtt a megtakarításokat pillanatnyi szükségletek miatt.

Kattints! Neked is lehet luxusnyugdíjad: mutatjuk a titkot

5. Azt gondolod, hogy arra a "pár évre" felesleges félre tenni?

Az emberek jelentős többsége bizony jelentősen alulbecsüli a nyugdíjba vonulása után várható élettartamát. Úgy kalkulálnak, hogy 65 éves koruk után még eléldegélnek pár évig, arra meg elég lesz pár évig takarékoskodni, vagy simán kihúzzák az állami nyugdíjból. Vagy a gyerekeik úgyis kisegítik őket. A probléma valójában az, hogy sokan összekeverik a születéskor várható életkort a későbbi életkorunkban várható élettartammal. Pedig egy 65 éves férfi még átlagosan 14-15 évig élhet, a nők pedig bizony még 18 évig. Ilyen hosszú időszakra érdemes lenne már jó előre elkezdeni takarékoskodni, nem?

5+1. Szerinted az állam megoldja addigra a nyugdíjkérdést?

Egy nemrég publikált kutatás szerint a magyarok 76 százaléka úgy gondolja, hogy az állam feladata a nyugdíj biztosítása. Pedig a negatív demográfiai változások ellen az állam túl sokat nem tud tenni. Míg 1980-ban 4 aktívra csak 2 eltartott jutott, napjainkban már 3 főt kell etartania ugyanennyi aktív személynek, az előrejelzések szerint pedig 2050-ra 4 aktívra már 6 eltartott fog jutni. Belátható tehát, hogy a mai nyugdíjrendszer fenntarthatatlan, és az állam által biztosított nyugdíj egyre csökkenni fog, a nyugdíjkorhatár várható növekedése mellett. Nem érdemes az államra várni, hogy a szakértők kitalálnak majd valami okosat, hanem előrelátóan időben kezdjünk el félretenni rendszeresen, akár kis összegeket is.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 16. vasárnap
Mózes, Botond
19. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?