6 biztos jel: így leszel te is szegény nyugdíjas

Pénzcentrum
2014. március 7. 10:34

Hiába gondolja úgy a lakosság többsége, hogy nyugdíjas éveiben képtelen lesz fenntartani a korábbi életszínvonalát, a későbbi szegénység képe sem motiválja eléggé az embereket a takarékoskodásra. Íme a hat legbiztosabb jele annak, hogy aktív éveid után neked is le kell majd mondanod az utazásról, autóról és még sok minden másról is.

1. Úgy gondolod, van időd elkezdeni a takarékoskodást?

Majd holnap, majd a következő fizetésből, majd jövőre...mindig máskor. Pedig minél hamarabb kezdjük el a nyugdíjcélú takarékoskodást, annál kevesebbet kell félretennünk a havi fizetésünkből. Érdemes lehet már huszonévesen nekiállni tervezni a sokkal távolabbi jövőt is, és akár az első fizetéstől kezdve félretenni. Azért is tanácsos fiatal korban nekilátni a takarékoskodásnak, mert hosszabb távú befektetések esetén összeállíthatunk olyan, kockázatosabb portfóliót is, melyek az ígért, magasabb hozamot csak hosszú évek múltán tudják biztosítani.

2. Az előtakarékosságnak nem a megfelelő formáját választod

Befőttesüvegben, párnacihában vagy sima bankszámlán tartod a pénzt? Így nemcsak az értékőből veszít az idő múlásával, de egy esetleges betörés esetén akár az öszes megtakarításunkat is magával viheti a betörő. A folyószámlánkon pedig azért nem érdemes nagyobb összeget tartani, mert szinte semmit sem kamatozik. Ma már olyan lehetőségeink vannak, amelyek nemcsak magasabb hozamot biztosítanak éves szinten, mint az egyszerű lekötött betétek, de állami támogatást is igényelhetünk adójóváírás formájában. Eddig az önkénetes nyugdíjpénztárak és a Nyugdíjelőtakaréskossági-számla (NYESZ) esetében kérhettük az adójóváírást, az idei évtől viszont már a nyugdíjbiztosítások esetében is meg tudjuk ezt tenni.

Kattints! Itt egy egyszerű ötlet, amivel meg is duplázhatod a nyugdíjadat

3. Azt hiszed, kis összegekből sosem fog elég pénz összegyűlni?

Ha szerinted havi 5-15 ezer forint félrerakásából sosem lesznek millióid, gondold újra! Csak egy egyszerű példa: aki havonta 15 ezer forintot hajlandó félretenni 20 éven keresztül nyugdíjbiztosításba, az közel 10 millió forintot gyűjthet össze, és mivel egy államilag támogatott takarékossági formát választott, így a 10 millióból csaknem 1,8 millió forint adójóváírást kap. Ha időben elkezdünk ilyen kisebb összegeket félretenni, akár meg is duplázhatjuk majd az állami nyugdíjunkat.

4. Feltöröd a megtakarításaidat jelenleg fontosnak gondolt célokért?

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A nyugdíjcélú megtakarítások esetében a pénzt csak nyugdíjba vonulásunkkor, de legalább 10-20 éves gyűjtögetés után kaphatjuk meg. Amennyiben hamarabb szeretnénk az összeghez jutni, úgy a megtakarítás formájától függően vagy az évek alatt felgyűlt kamatot bukhatjuk el, vagy akár az állami támogatás 120 százalékát is vissza kell fizetnünk. És ezekkel a "szankciókkal" a bank nem csak azt szeretné elérni, hogy évtizedekig biztosan ott tartsuk a pénzünket, de így ösztönöz minket arra, hogy ne éljük fel idő előtt a megtakarításokat pillanatnyi szükségletek miatt.

Kattints! Neked is lehet luxusnyugdíjad: mutatjuk a titkot

5. Azt gondolod, hogy arra a "pár évre" felesleges félre tenni?

Az emberek jelentős többsége bizony jelentősen alulbecsüli a nyugdíjba vonulása után várható élettartamát. Úgy kalkulálnak, hogy 65 éves koruk után még eléldegélnek pár évig, arra meg elég lesz pár évig takarékoskodni, vagy simán kihúzzák az állami nyugdíjból. Vagy a gyerekeik úgyis kisegítik őket. A probléma valójában az, hogy sokan összekeverik a születéskor várható életkort a későbbi életkorunkban várható élettartammal. Pedig egy 65 éves férfi még átlagosan 14-15 évig élhet, a nők pedig bizony még 18 évig. Ilyen hosszú időszakra érdemes lenne már jó előre elkezdeni takarékoskodni, nem?

5+1. Szerinted az állam megoldja addigra a nyugdíjkérdést?

Egy nemrég publikált kutatás szerint a magyarok 76 százaléka úgy gondolja, hogy az állam feladata a nyugdíj biztosítása. Pedig a negatív demográfiai változások ellen az állam túl sokat nem tud tenni. Míg 1980-ban 4 aktívra csak 2 eltartott jutott, napjainkban már 3 főt kell etartania ugyanennyi aktív személynek, az előrejelzések szerint pedig 2050-ra 4 aktívra már 6 eltartott fog jutni. Belátható tehát, hogy a mai nyugdíjrendszer fenntarthatatlan, és az állam által biztosított nyugdíj egyre csökkenni fog, a nyugdíjkorhatár várható növekedése mellett. Nem érdemes az államra várni, hogy a szakértők kitalálnak majd valami okosat, hanem előrelátóan időben kezdjünk el félretenni rendszeresen, akár kis összegeket is.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. augusztus 14. 14:34
Vakmajom szerint nem túlzás azt állítani, hogy a Better Call Saul cím amerikai tévésorozat átformált...
MEDIA1  |  2022. augusztus 12. 19:52
Leadja az Elcserélt élet (Um Lugar ao Sol) cím brazil telenovellát az RTL Klub.
Kiszámoló  |  2022. augusztus 12. 11:08
A KAVOSZ újra elindította a vállalkozóknak szóló Széchenyi hiteltermékeket, igaz lényegesen rosszabb...
Bankmonitor  |  2022. augusztus 11. 11:16
A legtöbb vállalkozónak szinte égnek áll a haja, amikor hiteligénylésrl és adminisztrációról, regisz...
Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 14. vasárnap
Marcell
32. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. augusztus 14. 16:05