Akár 30 ezret is érhet a régi kétszázasod

Pénzcentrum
2014. február 25. 12:05

Soha nem tudhatod, milyen kincs lapulhat még a pénztárcádban - attól függően, hány példányt vertek az adott éremből, régi kétszázasod, vagy különleges kiadású, még forgalomban lévő érméid eredeti értékük többszörösét érhetik.

Eredeti értékük többszöröséért kelnek el egyes pénzérmék - nehéz beszerezni őket és emellett igen drágák. Az apróhirdetéses oldalakon számos ajánlatba futhatunk bele, ezek azonban gyakran átverések, és még a gyűjtői értéküknél is jóval drágább termékeket találhatunk. Magyarországon ilyen például a régi kétszáz forintos - esetében akár húszezer forintos árdifferenciát is tapasztalhatunk. Egyrész amiatt, mert ezek a régi kétszázasok eltérő értékűek, másrészt pedig azért, mert gyakran egy-egy vakmerő hirdető a valós ár sokszorosáért kínálja kétszázasát.

Forrás: MNB, Pénzcentrum.hu

Szinte már-már legendás az egykori ezüst kétszáz forintos. 1992-ben bocsátották ki és 1998-ban már be is vonták az érmét, hiszen értéke meghaladta a címlet értékét. A pletyka szerint az 1992-es kibocsátású érme még magasabb ezüsttartalommal rendelkezett, mint a későbbiek, de ezt a Magyar Pénzverő Zrt. információi cáfolni igyekeznek. Az ezüsttartalmi különbséget sokan a színbeli eltérésekkel magyarázták, holott az nem annak, hanem az anyaglágyítási folyamat során alkalmazott eljárásbeli különbségeknek volt köszönhető. Minden évjáratú érme hat grammnyi színezüstöt tartalmaz, és míg az első példányokat a British Royal Mintben verték, addig a későbbiek hazai pénzverdékben készültek.

Sokat érhet a tárcádban lapuló érme is
Még forgalomban lévő érmék esetében is találkozhatunk a névértéküknél sokkal többet érő darabokkal. Ezek bár nem annyira értékesek, mint az alacsony darabszámú érmék (általában egy-két milliós veretkészletről beszélünk), ha eladnánk őket, eredeti értékük sokszorosát vághatnánk zsebre. Például egy öt darabos, különböző évfordulókra kiadott ötvenforintos válogatást vásárolhatunk az apróhirdetési oldalakon egy ezresért, vagy egy Kossuth százas kilencszáz forintot is érhet. A Deák Ferences húszast kétszáz forint körül árulják.

KATTINTS! Csak óvatosan az ingyenes készpénzfelvétellel: erre is figyelned kell!

Ennek ellenére a numizmatikai (azaz pénztörténettel, pénzveréssel foglalkozó tudomány) honlap, a Forint Portál adatbázisa szerint nem ugyanakkora értékű az összes évjáratú érme. Az első két évbeliek a legalacsonyabb értékűek, hiszen ezeket milliós darabszámban verték. Az 1995-ös már drágább, mert a százezer darabot sem érte el a kibocsátott érmeszám. De a legértékesebb az utolsó két év érmekészlete, hiszen ezek nem is kerültek forgalomba, csupán gyűjtői kiadásuk létezik és mindössze párezer efféle érme készült azokban az években.

Így az apróhirdetési oldalakon is eltérő árral, elég drágán találkozhatunk az egykori kétszáz forintos érmékkel. Például egy darab középkategóriás, 1995-ös érme kétezer-ötszáz forint, míg a korai, 1992-es kiadás kétezer forint körül mozog, de találni 1993-ast ezerkétszáz forintért is. Akad elrugaszkodott hirdető is: húszezerért kínálja a legkisebb értékű veretet. Viszont a legértékesebb, gyűjtői darabok harmincezer forint körül mozognak, de ha valaki szemfüles, akár tízezerért is hozzájuthat egyhez. A kereslet is nagy ezekre az érmékre, bizonyos oldalakon sokkal több az a hirdetés, melyben keresnek, és nem kínálnak. Ha tehát valaki kétszázas érme gyűjtésére adná a fejét, érdemes előre tájékozódnia, mert rengeteg olyan hirdetésbe lehet belefutni, melyek jóval magasabb áron kínálják az értéktelenebb érméket.

KATTINTS! Döbbenetes különbségek az ATM-eknél: mi áll a háttérben?

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem egyedi jelenség, hogy egyes érmék jóval többet érnek eredeti névértéküknél. A brit példa igen meghökkentő: több 50 penny-s érmét (értéke körülbelül százkilencven forint) is eladtak majd' hetvenezer forintnyi fontért, azaz háromszázhatvanszoros áron. De egyes árusítok szerint körülbelül százkilencvenezer forintnyi fontért is elkelhetne egy-egy ilyen érme. A különleges penny Kew Park (angliai Királyi Botanikus Kertek) tematikájú, és csak kétszáztízezer készült belőle 2009-ben, ugyancsak a British Royal Mintben.

A boltban való vásárláskor valóban csupán 50 pennyt ér ez a ritka darab, csupán alacsony darabszáma teszi olyan értékessé a gyűjtők számára. Csakúgy, mint a magyar forint esetében: itt is a ritkaság növeli meg az értéket, nem pedig a valós összetétel, vagy épp az a nemes alkalom, ami kapcsán kibocsátották. Például egy öt darabos, különböző évfordulókra kiadott ötvenforintos válogatást vásárolhatunk az apróhirdetési oldalakon egy ezresért, vagy egy Kossuth százas kilencszáz forintot ér.

NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?