11 °C Budapest

Akár 30 ezret is érhet a régi kétszázasod

Pénzcentrum
2014. február 25. 12:05

Soha nem tudhatod, milyen kincs lapulhat még a pénztárcádban - attól függően, hány példányt vertek az adott éremből, régi kétszázasod, vagy különleges kiadású, még forgalomban lévő érméid eredeti értékük többszörösét érhetik.

Eredeti értékük többszöröséért kelnek el egyes pénzérmék - nehéz beszerezni őket és emellett igen drágák. Az apróhirdetéses oldalakon számos ajánlatba futhatunk bele, ezek azonban gyakran átverések, és még a gyűjtői értéküknél is jóval drágább termékeket találhatunk. Magyarországon ilyen például a régi kétszáz forintos - esetében akár húszezer forintos árdifferenciát is tapasztalhatunk. Egyrész amiatt, mert ezek a régi kétszázasok eltérő értékűek, másrészt pedig azért, mert gyakran egy-egy vakmerő hirdető a valós ár sokszorosáért kínálja kétszázasát.

Forrás: MNB, Pénzcentrum.hu

Szinte már-már legendás az egykori ezüst kétszáz forintos. 1992-ben bocsátották ki és 1998-ban már be is vonták az érmét, hiszen értéke meghaladta a címlet értékét. A pletyka szerint az 1992-es kibocsátású érme még magasabb ezüsttartalommal rendelkezett, mint a későbbiek, de ezt a Magyar Pénzverő Zrt. információi cáfolni igyekeznek. Az ezüsttartalmi különbséget sokan a színbeli eltérésekkel magyarázták, holott az nem annak, hanem az anyaglágyítási folyamat során alkalmazott eljárásbeli különbségeknek volt köszönhető. Minden évjáratú érme hat grammnyi színezüstöt tartalmaz, és míg az első példányokat a British Royal Mintben verték, addig a későbbiek hazai pénzverdékben készültek.

Sokat érhet a tárcádban lapuló érme is
Még forgalomban lévő érmék esetében is találkozhatunk a névértéküknél sokkal többet érő darabokkal. Ezek bár nem annyira értékesek, mint az alacsony darabszámú érmék (általában egy-két milliós veretkészletről beszélünk), ha eladnánk őket, eredeti értékük sokszorosát vághatnánk zsebre. Például egy öt darabos, különböző évfordulókra kiadott ötvenforintos válogatást vásárolhatunk az apróhirdetési oldalakon egy ezresért, vagy egy Kossuth százas kilencszáz forintot is érhet. A Deák Ferences húszast kétszáz forint körül árulják.

KATTINTS! Csak óvatosan az ingyenes készpénzfelvétellel: erre is figyelned kell!

Ennek ellenére a numizmatikai (azaz pénztörténettel, pénzveréssel foglalkozó tudomány) honlap, a Forint Portál adatbázisa szerint nem ugyanakkora értékű az összes évjáratú érme. Az első két évbeliek a legalacsonyabb értékűek, hiszen ezeket milliós darabszámban verték. Az 1995-ös már drágább, mert a százezer darabot sem érte el a kibocsátott érmeszám. De a legértékesebb az utolsó két év érmekészlete, hiszen ezek nem is kerültek forgalomba, csupán gyűjtői kiadásuk létezik és mindössze párezer efféle érme készült azokban az években.

Így az apróhirdetési oldalakon is eltérő árral, elég drágán találkozhatunk az egykori kétszáz forintos érmékkel. Például egy darab középkategóriás, 1995-ös érme kétezer-ötszáz forint, míg a korai, 1992-es kiadás kétezer forint körül mozog, de találni 1993-ast ezerkétszáz forintért is. Akad elrugaszkodott hirdető is: húszezerért kínálja a legkisebb értékű veretet. Viszont a legértékesebb, gyűjtői darabok harmincezer forint körül mozognak, de ha valaki szemfüles, akár tízezerért is hozzájuthat egyhez. A kereslet is nagy ezekre az érmékre, bizonyos oldalakon sokkal több az a hirdetés, melyben keresnek, és nem kínálnak. Ha tehát valaki kétszázas érme gyűjtésére adná a fejét, érdemes előre tájékozódnia, mert rengeteg olyan hirdetésbe lehet belefutni, melyek jóval magasabb áron kínálják az értéktelenebb érméket.

KATTINTS! Döbbenetes különbségek az ATM-eknél: mi áll a háttérben?

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem egyedi jelenség, hogy egyes érmék jóval többet érnek eredeti névértéküknél. A brit példa igen meghökkentő: több 50 penny-s érmét (értéke körülbelül százkilencven forint) is eladtak majd' hetvenezer forintnyi fontért, azaz háromszázhatvanszoros áron. De egyes árusítok szerint körülbelül százkilencvenezer forintnyi fontért is elkelhetne egy-egy ilyen érme. A különleges penny Kew Park (angliai Királyi Botanikus Kertek) tematikájú, és csak kétszáztízezer készült belőle 2009-ben, ugyancsak a British Royal Mintben.

A boltban való vásárláskor valóban csupán 50 pennyt ér ez a ritka darab, csupán alacsony darabszáma teszi olyan értékessé a gyűjtők számára. Csakúgy, mint a magyar forint esetében: itt is a ritkaság növeli meg az értéket, nem pedig a valós összetétel, vagy épp az a nemes alkalom, ami kapcsán kibocsátották. Például egy öt darabos, különböző évfordulókra kiadott ötvenforintos válogatást vásárolhatunk az apróhirdetési oldalakon egy ezresért, vagy egy Kossuth százas kilencszáz forintot ér.

NEKED AJÁNLJUK
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 27. kedd
Adalbert
39. hét
Szeptember 27.
Idegenforgalmi világnap
Szeptember 27.
A Google születésnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?