10 °C Budapest

Jelentősen változhat az ATM-ek készpénzfelvételi limitje

2014. február 4. 09:33

Rendkívüli sürgősséggel tárgyalta a Parlament azt a törvényjavaslatot, melyben rögzítenék, hogy a jövőben minimum 75 ezer forintot lehessen kivenni az ATM-ekből, valamint a bankkártyához tartozó limit sem lehetne ennél alacsonyabb. Főleg a fiataloknak szóló számláknál és kártyáknál jelenthet ez problémát - írja a Világgazdaság.

A Németh Szilárd és Rogán Antal fideszes képviselők által vasárnap benyújtott és hétfőn tárgyalt tervezetet akár már csütörtökön is elfogadhatják a honatyák. Mivel a február 1-vel életbe lépett pézügyi rezsicsökkentésről szóló törvény értelmében havonta kétszeri alkalommal összesen 150 ezer forintot vehetnek fel díjmentesen az ügyfelek az automatákból, ezért a kisebb, például 50 ezres limitű automatáknál nem használhó ki maximálisan a jogszabályban garantált lehetőség. Az egyes banki ügyfelek minimális készpénzfelvételi limitjét is alkalmankénti minimum 75 ezer forintban határozza meg a törvényjavaslat.

Nem csak a fideszes képviselőket foglalkoztatja az ATM-ek készpénzfelvételi limitje: múlt héten a Magyar Bankszövetség is megfogalmazott egy ajánlást, melyben javasolja a hitelintézeteknek, hogy 100 ezer forintban határozzák meg a minimum limitet. Ugyanakkor a szakmai szervezet felhívta a figyelmet arra is, hogy a szakmai, biztonsági szempontok kifejezetten alacsonyabb limitek beállítását indokolnák. Ráadásul az MNB statisztikái szerint a tavalyi év első felében egy átlagos készpénzfelvételnél még 50 ezer forintál is kevesebbet vettek ki az ügyfelek.

Habár a normál, felnőtteknek szóló bankszámlákhoz beállított standard limitek ennél többnyire magasabbak (legalább 100 ezer forint a legtöbb banknál), számos hitelintézet kínál számlacsomagot és kártyát a fiatalabb korosztály részére, amelyeknél lényegesen kisebbek a napi limitek. Ha viszont jelenlegi formájában fogadják el a törvényjavaslatot, akkor ezeket a kisebb, akár néhány ezer forintos limiteket is meg kell majd emelni, ellenkező esetben 500 millió forintos bírsággal fenyeget a jegybank.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. március 26. 12:38
A programmal kapcsolatban amiatt merülnek fel aggályok, hogy a kínai hatóságok és titkosszolgálatok...
Buxelliott  |  2023. március 26. 10:30
Gyakran olvasom a különböző topikokban, hogy a TA szerint ennyit ér a bankpapír, vagy a TA szerint m...
Holdblog  |  2023. március 26. 07:01
Baj van a bankokkal! Honnan tudod? Honnan tudnám?! De esik az árfolyamuk. De miért esik? Mert baj va...
Kasza Elliott-tal  |  2023. március 25. 20:39
A héten háromszor is jelentette az OTP, hogy saját részvényt vásárolt. Az árfolyam nagyot emelkedett...
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 26. vasárnap
Emánuel
12. hét
Március 26.
A Lila nap
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?