27 °C Budapest

Ezek az akciók szűnhetnek meg az ingyenes készpénzfelvétel miatt

Pénzcentrum
2014. január 31. 05:26

A szorítóba kerültek a bankok az ingyenes készpénzfelvétel bevezetésével. Jelentős költségekkel jár ez számukra, mégsem tudnak megfelelő díjváltoztatásokat eszközölni, hiszen a Magyar Nemzeti Bank már többször kijelentette, hogy minden esetleges díjnövelést alaposan kivizsgál. Az egyedüli biztos út az akciók eltörlése, ahogy ezt már az OTP is tette. Mi azokat a még jelenleg is érvényes kedvezményeket szedtük össze, melyeket bármelyik pillanatban megszüntethetnek a bankok és még az MNB se szólhat semmit.

Minden szem a banki díjakon, az MNB például már többször megjegyezte, hogy mindenféle díjváltozást kivizsgál. És ha annak bármi köze van az ingyenes készpénzfelvétel bevezetéséhez, akkor súlyos bírságokat fog kivetni a bankokra. Ennek ellenére már decemberben változtatottak néhány díjtételen a hitelintézetek, de az is előfordult, hogy a díjemelés helyett egy-egy akciót szüntettek meg.

Az OTP például a különböző készpénzfelvételhez kapcsolódó akcióit törölte el. Ezzel némileg csökkentve az ingyenes készpénzfelvételből eredő veszteséget.

Lépett az OTP: kemény válasz az ingyenes készpénzre

Ha körülnézünk a banki számlacsomagok hirdetményei között, jól látszik, hogy még rengeteg olyan akció és kedvezmény van, amit megszüntethetnek a bankok. Egy akció eltörlése nem számít díjemelésnek, így az MNB sem tud vizsgálódni az ilyen ügyekben. Az ügyfeleknek persze rossz, hiszen sokan már hozzá szoktak ezekhez a kedvezményekhez. Azért is érdemes vigyázni, mert díjemeléssel ellentétben itt nincs olyan szigorú tájékoztatási kötelezettsége a bankoknak.

Milyen akciók vannak még a bankoknál?

Nem várható, hogy a bankok bármelyike is a kártyás vásárláshoz kapcsolódó díjai közül törölne el bármit is, hiszen a kártyás vásárlás sokkal olcsóbb, mint a készpénzfelvétel. A hitelintézetek törekedhetnek rá, hogy minél inkább a kártyánkat használjuk a készpénzfelvétel helyett. Az ATM használathoz, a kártyadíjhoz vagy a számlacsomag havidíjához kapcsolódó akciók ezzel szemben bármikor megszüntethetők és a bankok némileg tudják is így mérsékelni veszteségüket. Hogy megmutassuk, még van lehetősége a bankoknak a díjak közvetett emelésére összeszedtük a még jelenleg is futó akciókat, amelyeket elveszíthetünk az ingyenes készpénzfelvétel bevezetése vagy bővítése után.

A bankokban jelenleg futó akciók listáját köszönjük a BankRáció.hu-nak.

Budapest Bank:
- Mobil értesítés díja 6 hónapig díjmentes (amennyiben korábban nem volt ilyen szolgáltatása és új szolgáltatást igényel)
- Play Plusz: Minden saját banki ATM készpénzfelvétel díjának egy részét utólag visszatérítik.
- Play Plusz, Kényelem Plusz, Money Plusz: A közüzemi megbízások teljesítése díjmentes 2015-12-31-ig.
- Néhány bankkártyánál: Havi min. 40.000 Ft értékű kártyás vásárlás esetén a 2 db saját (ennek hiányában 1 db idegen) ATM felvételi díj egy részét utólagosan visszatérítik.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

CIB Bank:
- A Prémium Magánszámla csomagban a mobil értesítés igénylése esetén havonta az első 10 db SMS díjmentes.

Erste Bank:
- Bankkártyák: Az Erste Bank által kibocsátott bankkártyával a Takarékszövetkezeti ATM-eken (az Országos Takarékszövetkezeti Szövetségbe tartozó Takarékszövetkezetek és bankok által üzemeltetett ATM-eken) az Erste bank saját ATM-jeire vonatkozó készpénzfelvételi díj mellett lehet készpénzt felvenni. Az akció visszavonásig tart.

FHB Bank:

- FHB Maestro, MC Standard, VISA Classic bankkártya (számlacsomagtól függően): A főkártya díja az 1. évben kedvezményes, ennek feltétele legalább 1 alkalommal történt kártyás vásárlás legalább 1.000 Ft értékben.
- FHB Shopline Bankkártya: A bankkártya éves díja 0 Ft, amennyiben azzal évente min. 60 db vásárlást teljesít az ügyfél egyenként min. 4.000 Ft értékben. A díjat a bank utólag téríti vissza.


Raiffeisen Bank:

- A további számlacsomagokhoz is tartoznak kedvezményes készpénzfelvételek, a számlacsomag részeként.
- Díjmentes utasbiztosítás bizonyos bankkártyákhoz.

Sberbank:
- Fair számlacsomag: kártya kibocsátási díj kedvezmény Maestro és MC bankkártya esetén
- Fair számlacsomag: készpénzfelvétel díjának visszatérítése bármely belföldi ATM-ből kategóriánként eltérő darabszámban
- Ugyanitt a hozzá tartozó könyvelési díjat 2014-12-31-ig nem számítja fel a bank.

UniCredit Bank:
- a havi jóváírások és terhelések összegének 0,01%-a, minimum a feltüntetett összeg. A minimumként feltüntetett összeg feletti rész felszámításától a Bank akciós jelleggel eltekint. A kedvezmény visszavonásig érvényes. (a megjelölt díjakra vonatkozik a Kondíciós Listában)
- A Nonstop+ számlacsomag normál havi zárlati díja 1 299 Ft/hó, mely az adott hónapra vonatkozóan minden esetben terhelésre kerül a Számlatulajdonos bankszámláján, amennyiben a tárgyhónapban legalább 100 000 Ft jóváírás érkezik átutalásból (amelybe a saját számlák közötti átutalások nem számítanak bele) a számlára, akkor a zárlati díj összegéből a következő hónapban egy akció keretében 1 000 Ft kerül jóváírásra a bankszámlán. Az akció visszavonásig érvényes.
- A Bónusz számlacsomag normál zárlati díja 1 099 Ft/ hó/bankszámla. A Bónusz számlacsomag zárlati díja az adott hónapra vonatkozóan minden esetben terhelésre kerül az ügyfél bankszámláján, és a következő hónapban jóváíródik, amennyiben a tárgyhónapban legalább 150 000 Ft jóváírás érkezett átutalásból (amelybe a saját számlák közötti átutalások nem számítanak bele) a számlára. Amennyiben legalább 75 000 Ft jóváírás történik az előbb említett módon, akkor az akció keretében a zárlati díj összegéből 549 Ft kerül jóváírásra. Amennyiben a fenti jóváírási feltételek nem teljesülnek, akkor a zárlati díjból nem kerül jóváírásra sem a teljes, sem a rész összeg. Az akció visszavonásig érvényes. A Bank az akció keretében a Bónusz számlacsomag tekintetében a fenti jóváírási feltételek teljesülését a számla nyitásának hónapjában, valamint az azt követő hónapban nem vizsgálja, és ebben a két hónapban a számlával kapcsolatban havi zárlati díjat nem számítja fel. Az akció visszavonásig érvényes.
- A Könyvelési tételdíj minden egyes a bankszámla terhére lekönyvelt tranzakció után felszámításra kerül az adott tranzakció díján felül. A normál díj a tranzakció összegének 0,2%-a maximum 6000 Ft. A díj felszámításától a Bank akciós jelleggel eltekint. Az akció visszavonásig érvényes.
- A Bank által a Számlatulajdonos Príma árazási csomaggal rendelkező bankszámlájára terhelt és a Számlatulajdonos által megfizetett - alábbiakban definiált - Díjak és Kamatok összegének 15%-át évente maximum 10 000 Ft-ot akciós jelleggel jóváírja a Számlatulajdonos számláján a következők szerint.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2022. július 3. 16:37
Bő ötven éve nem zárt olyan rossz első félévet az S&P 500, mint idén, 20% feletti zuhanás lett a...
Holdblog  |  2022. július 3. 06:51
(Archívumunkból 2019) Értelmetlenül halmozzák a készpénzt a „hatvan pluszosok”. Legalábbis ez derül...
Összkép  |  2022. július 2. 18:20
Egy új nemzedék lép be a felnőtt világba, az 1995 és 2009 között született Z generáció. A jövő egyre...
MEDIA1  |  2022. július 2. 10:09
Mong Attila újságíró volt a Media1 legutóbbi podcast- és rádióműsorának vendége, akit Németországban...
Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 4. hétfő
Ulrik
27. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?