0 °C Budapest

Kamatvadászok figyelem! Van élet a bankbetéten túl!

Pénzcentrum
2013. november 28. 15:45

Ha egy magyar fialtatni akarja a pénzét, beviszi a bankba és leköti. Csakhogy ez a magatartás mostanság már nem túl kifizetődő, mivel a betéti kamatok 2-4 százalékra olvadtak. Mit tehet ilyenkor a pénzét biztonságos helyen tudni akaró, de a bankinál magasabb kamatot remélő befektető?


Magyarország a lekötött bankbetétesek országa - tartja a mondás. Ez a statisztikákkal kellőképpen megalapozott mondat arra utal, hogy befektetőként meglehetősen konzervatívak vagyunk. Ha van megtakarításunk, bankban tartjuk a pénzünket. Hiába fialtathatnánk máshol nagyobb haszonnal a pénzünket, akkor is maradunk a lekötött bankbetétnél.

Ha a fenti mondás igaz, akkor mostanság sokaknak főhet a feje. A Magyar Nemzeti Bank kamatcsökkentései miatt a hosszú éveken át tuti biztosnak gondolt megtakarítási forma sokat veszett vonzerejéből. Hol vannak már a kétszámjegyű kamatok! A bankok ma már csak 2-4 százalékos kamatot fizetnek a náluk elhelyezett betétek után.

Ideje lenne új befektetési célpontok után nézni, amelyek az alacsony kamatok ellenére is többet hoznak a konyhára. Ám a pénzét máshova vivő betétes nincs egyszerű helyzetben: hova tegye a pénzét akkor, ha azt biztonságban akarja tudni, ám azt is elvárja, hogy a bankinál nagyobb hozamot érjen el a befektetése?

Az, hogy a kérdés sokakat foglalkoztat, jól mutatja, hogy az inflációnál magasabb garantált hozamot fizető és ugyancsak biztonságos állampapírokból alaposan bezsákolt a lakosság. Soha ennyi állampapír nem volt még magánszemélyek kezében, mint mostanság. Ám az állampapír rugalmatlan termék, az ebben felhalmozott befektetésünkhöz idő előtt hozzájutni kockázatos lépés lehet.

Na de akkor mibe érdemes áttenni a korábbi években lekötött bankbetétben pihenő pénzünket? A kérdés megválaszolására a Pénzcentrum.hu 2013. december 2. és 2013. december 6. "A bankbetéten túl..." címmel cikksorozatot közöl. Írásainkban felvázoljuk, milyen időtávra milyen kevéssé kockázatos termékeket ajánlanak a bankok. Megvizsgáljuk, mekkora kamatot fizet a bank a hozzá bevitt forint és deviza megtakarításainkra. Körbejárjuk, melyek azok a befektetési lehetőségek, amelyek biztonságosnak tekinthetőek, ám nagyobb hozammal kecsegtetnek a bankbetétnél.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2022. december 8. 19:07
Az egyik tanácsadást kérő ügyfél most kötött egy nyugdíjbiztosítást, a kérdés a szokásos volt, nem v...
MEDIA1  |  2022. december 8. 15:03
A Media1 megtudta, hogy még idén decemberben megújul a 90.9 Jazzy Rádió, és ezentúl egyszerűbb néven...
Holdblog  |  2022. december 8. 12:04
Mely nemzet képviselteti magát a legnagyobb létszámban a foci-világbajnokságon? Másként fogalmazva;...
MNB Intézet  |  2022. december 8. 11:10
A FIFA által rendezett futball-világbajnokság a világ második legnépszerűbb sporteseménye, több mint...
Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 9. péntek
Natália
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?