3 °C Budapest

Kamatvadászok figyelem! Van élet a bankbetéten túl!

Pénzcentrum
2013. november 28. 15:45

Ha egy magyar fialtatni akarja a pénzét, beviszi a bankba és leköti. Csakhogy ez a magatartás mostanság már nem túl kifizetődő, mivel a betéti kamatok 2-4 százalékra olvadtak. Mit tehet ilyenkor a pénzét biztonságos helyen tudni akaró, de a bankinál magasabb kamatot remélő befektető?

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.


Magyarország a lekötött bankbetétesek országa - tartja a mondás. Ez a statisztikákkal kellőképpen megalapozott mondat arra utal, hogy befektetőként meglehetősen konzervatívak vagyunk. Ha van megtakarításunk, bankban tartjuk a pénzünket. Hiába fialtathatnánk máshol nagyobb haszonnal a pénzünket, akkor is maradunk a lekötött bankbetétnél.

Ha a fenti mondás igaz, akkor mostanság sokaknak főhet a feje. A Magyar Nemzeti Bank kamatcsökkentései miatt a hosszú éveken át tuti biztosnak gondolt megtakarítási forma sokat veszett vonzerejéből. Hol vannak már a kétszámjegyű kamatok! A bankok ma már csak 2-4 százalékos kamatot fizetnek a náluk elhelyezett betétek után.

Ideje lenne új befektetési célpontok után nézni, amelyek az alacsony kamatok ellenére is többet hoznak a konyhára. Ám a pénzét máshova vivő betétes nincs egyszerű helyzetben: hova tegye a pénzét akkor, ha azt biztonságban akarja tudni, ám azt is elvárja, hogy a bankinál nagyobb hozamot érjen el a befektetése?

Az, hogy a kérdés sokakat foglalkoztat, jól mutatja, hogy az inflációnál magasabb garantált hozamot fizető és ugyancsak biztonságos állampapírokból alaposan bezsákolt a lakosság. Soha ennyi állampapír nem volt még magánszemélyek kezében, mint mostanság. Ám az állampapír rugalmatlan termék, az ebben felhalmozott befektetésünkhöz idő előtt hozzájutni kockázatos lépés lehet.

Na de akkor mibe érdemes áttenni a korábbi években lekötött bankbetétben pihenő pénzünket? A kérdés megválaszolására a Pénzcentrum.hu 2013. december 2. és 2013. december 6. "A bankbetéten túl..." címmel cikksorozatot közöl. Írásainkban felvázoljuk, milyen időtávra milyen kevéssé kockázatos termékeket ajánlanak a bankok. Megvizsgáljuk, mekkora kamatot fizet a bank a hozzá bevitt forint és deviza megtakarításainkra. Körbejárjuk, melyek azok a befektetési lehetőségek, amelyek biztonságosnak tekinthetőek, ám nagyobb hozammal kecsegtetnek a bankbetétnél.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 28. vasárnap
Stefánia
47. hét
November 28.
Advent (1.)
November 28.
Nemzetközi Aura nap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?