Nem akarsz több adót fizetni? Akkor ide tedd a pénzed

Pénzcentrum
2013. július 22. 05:05

Az elmúlt hónapok számai egyértelműen azt mutatják, hogy csökkennek a forintbetétek kamatai. A legtöbb banknál már 4,5 százalékot sem adnak a pénzünkre, ráadásul ebből még fizetnünk kell a kamatadót, az augusztustól bevezetett egészségügyi hozzájárulást (EHO-t) és a tranzakciós illetéket, ami szintén most fog emelkedni. Mindezek miatt felmerül a kérdés, hogy érdemes-e inkább állampapírban tartani a pénzünk (egy részét), és ha igen, akkor milyen kockázatai vannak ezeknek a megtakarításoknak?

Állampapír vásárlásával tulajdonképpen az államnak adunk kölcsönt, előre meghatározott kamatra és előre meghatározott időre. Ennek a kölcsönügyletnek a két legfontosabb előnye abban rejlik, hogy egyrészt bármikor lezárhatjuk (eladhatjuk a papírt), másrészt a legbiztonságosabbnak számít a befektetési lehetőségek között. Utóbbi egyszerűen azt jelenti, hogy a befektetett összegre és annak az állam által előre megígért kamataira mindenképp számíthatunk - azt a szélsőséges és kis valószínűségű esetet leszámítva, hogy az állam fizetésképtelenné válik (átütemezi a tartozásait, vagy csőd esetén teljesen megtagadja azokat).

Amennyiben egy többéves futamidejű állampapír vásárlásában és lejáratig megtartásában gondolkodunk, akkor amellett, hogy a futamidő alatt megkapjuk a megígért (éves) kamatokat, a végén az utolsó kamatfizetéssel együtt a befektetett tőkét is visszakapjuk. Mindezt az alábbi ábrán is szemléltetjük:

Hatféle papírból választhatunk

Magyarországon a lakossági kisbefektető hatféle állampapírból választhat. Elérhető egyrészt számára az a kínálat, amelyben a nagybefektetők "utaznak" (ezek a normál állampapírok a néhány héttől a 15 éves futamidőig), emellett az Államadósság Kezelő Központ további ötféle, elsősorban a kisbefektetőknek szóló lakossági állampapírt is piacra dobott. Választható így tehát a Féléves Kincstárjegy, az egyéves futamidejű Kamatozó Kincstárjegy, az egy- és kétéves Kincstári Takarékjegy, továbbá a három és ötéves futamidejű forintalapú, illetve euróalapú inflációkövető kötvény. Előbbit Prémium Magyar Államkötvénynek (PMÁK), utóbbit Prémium Euró Magyar Államkötvénynek (PEMÁK) nevezik hivatalosan. A nevüket onnan kapták, hogy a magyar és az eurózóna statisztikai hivatala által megállapított inflációs ráták felett egy előre meghatározott kamatprémiumot fizetnek.

Előnyök...

Az állampapírok egyik nagy előnye a bankbetétekhez képest, hogy nagyon sokféle futamidejű konstrukció választható, így igazodik a különböző megtakarítók igényeihez. Ráadásul a bankbetéttel ellentétben mindegyik papírnál lehetőség van bármikor a futamidő alatt megszakítani a befektetést. Több esetben az is előnyös, hogy a bankbetéti hozamoknál magasabb kamatok is elérhetők egyes állampapír konstrukcióknál, igaz ezért cserébe jellemzően hosszabb megtakarítási időt vár el az állampapírt kibocsátó. Érdemes tehát körbenézni a hatféle papír kínálata között, hogy a bankbetéti hozamokhoz képest ezeknél a termékeknél milyen kamatokat tudunk elérni a megtakarításainkra.

... és kockázatok

Az állampapírok kapcsán az előnyök mellett a kockázatokra is érdemes röviden kitérni. A fentebb említett csekély valószínűségű visszafizetési kockázat mellett a kamat/árfolyamváltozás kockázatát érdemes kiemelni. A normál állampapíroknál fontos hangsúlyozni, hogy a vásárláskor megígért kamatot csak akkor kapjuk meg, ha lejáratig megtartjuk a papírt, ha viszont a futamidő alatt eladjuk azt, akkor számolnunk kell az árfolyamváltozásból eredő kockázattal. Fontos, hogy vásárolni és eladni a papír árfolyamának függvényében tudunk, de az árfolyam ellentétesen mozog a papír hozamával (amire általában figyelnek a befektetők). Az emelkedő hozam tehát azt jelenti, hogy a papír árfolyama egyre mélyebbre süllyed, ez tehát a már megvett papír értékét csökkenti. A magas hozam pedig azt jelenti, hogy az árfolyam a mélybe süllyedt és ilyen esetekben érdemes lehet megfontolni a vásárlást.

A fenti hatfajta állampapír közül még az inflációkövető kötvényeknél jelentkezik az a kockázat, hogy a vásárláskoritól eltérő kamatot kapunk a futamidő alatt, de ez értelemszerűen az időközben változó inflációval (mint bázissal) függ össze. A többi papír esetén jellemzően a Magyar Államkincstár naponta közzétett árazásán múlik, hogy milyen árfolyamon tudjuk eladni a futamidő alatt a papírt.


A normál állampapírok, valamint a Féléves és a Kamatozó Kincstárjegy, illetve a Kincstári Takarékjegy megállapított hozama jellemzően szorosan együtt mozog a jegybanki alapkamattal, annak pályájával, a Magyar Nemzeti Bank (várható) döntéseire érdemes tekintettel lenni, amikor ilyen típusú papír vásárlásán (eladásán) gondolkodunk.

Mi növelheti állampapírunk értékét?

Az állampapírok piacán tehát az egyik fontos tudnivaló, hogy a normál papírok kapcsán a "megígért" hozamot csak akkor kapjuk meg, ha lejáratig tartjuk, a többi papírnál pedig vagy az infláció, vagy a piaci kamatkörnyezet a meghatározó az elérhető hozam kapcsán.

További tudnivaló, hogy az augusztustól életbelépő, a kamatadóra rakódó EHO alól az állampapír vásárlások mentesek lesznek és ha a tartós befektetési számla előnyeire is gondolunk, és hosszabb távra szeretnénk megtakarítani, akkor a betétekhez képest már jelentős kamatelőnyre tehetünk szert.


Hol vegyek állampapírt?

Minden értékpapírszámlát vezető hitelintézetnél és befektető cégnél, illetve a Magyar Államkincstár fiókhálózatában (19 megyeszékhely), a 2008-ban elindított internetes szolgáltatáson, a Webkincstáron keresztül, illetve Telekincstáron keresztül is vásárolhatunk állampapírt. A kincstárjegyeket akár a postán is megtaláljuk. Az értékpapír-számla vezetéséért és a jegyzési, adás-vételi, illetve kamat- és törlesztésfizetési tranzakciók után díjat nem számol fel az Államkincstár és nincs készpénzfelvételi díj sem.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. december 3. 11:24
A Csináljuk a fesztivált! idén több mint 10 év szünetet követően először tavasszal jelentkezett új e...
Bankmonitor  |  2022. december 3. 10:37
A Magyar Nemzeti Bank értékelése szerint 2022. végére a lakáscélú jelzáloghitelek átlagos THM (telje...
Holdblog  |  2022. december 3. 06:55
Adventi ábrát mutatunk. Igazi angolszász-európai kontinentális törésvonal bontakozott ki a Statista...
MNB Intézet  |  2022. december 2. 10:10
Az ember közösségi lény. Barátaink, szeretteink boldogsága számunkra is boldogság forrása. De mitől...
Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 3. szombat
Ferenc, Olívia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 3. 19:16