2 °C Budapest

Hova tegyük a pénzünk a következő években?

Pénzcentrum
2013. október 30. 15:02

Állampapír, bankbetét, befektetési alap vagy biztosítás? A legjobb hosszú távú befektetésekről folyt a beszélgetés a Portfolio.hu Öngondoskodás konferenciáján.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Még mindig csak rövidtávon tudunk gondolkozni a pénzügyeink megtervezésekor. Ezt nevezték a legnagyobb hibának a konferencia 2. szekciójának résztvevői. Épp ezért, akiknek már nem elég a kamat, amit a bankok betétei nyújtanak a féléves vagy éves kincstárjegyek felé fordultak. Tehát időhorizontban nem, csak termékekben van változás.

Kállay András, az Erste Bank privátbanki vezetője szerint az alacsony kamatkörnyezet mellett fontos tényező a magyar ügyfeleknél az adókedvezmény, egy termék értékesítését nagyon elő tudja segíteni, ha kedvezőbb adózással párosul a termék.

Borbély László András, az ÁKK vezérigazgató-helyettese szerint az állampapírok szerepe is tovább nőhet. Ennek fontos része lehet, olyan könnyen hozzáférhető termékek fejlesztése, melyek nem közvetlenül konkurálnak a banki betétekkel, tehát hosszabb időtávra szól.

A szakértők abban egyetértettek, hogy a megtakarítási piac növekedni tud majd a jövőben is, vélhetően az irányadó trend sem fog megváltozni, vagyis a betétek helyett az értékpapírok fognak nagyobb részarányt elérni.

Hiába van pénzügyi ismeretünk, nem érdekelnek minket a befektetéseink

Jövőre nézve talán jó jel lehet, hogy a magyarok pénzügyi tudása élen jár a világban, "legalábbis az alap matematikai műveletek még mennek" - hangzott el Szalay György, Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi ismeretterjesztési osztályának vezetőjének 3. szekcióban tartott előadásában, amiben egy nemzetközi felmérés eredményeit ismertette. A tudásunkat azonban már nem használjuk. A lakosság túlnyomó részének nincs saját családi kasszája, vagyis nem követi kiadásait, bevételeit. Kevesen, csak a megkérdezettek 25 százaléka menedzseli aktívan pénzügyeit.

Tóth Attila, a Budapesti Értéktőzsde általános vezérigazgató-helyettese a részvénypiacra is betekintést engedett a résztvevőknek. Itt is messze vagyunk még a nyugati világ felfogásától. A legtöbb jelenlegi befektető rövidtávban gondolkodik, vesz és elad, remélhetőleg nagy haszonnal. Épp ezért sokan nagyon kockázatos piacnak gondolják a tőzsdét. Nyugaton ezzel szemben másképp néznek a részvényekre, a hosszú távú nyugdíjmegtakarítások jelentős része is van hasonló befektetésben.

Összefoglalva tehát a piac résztvevői szerint egyre fontosabb lesz a hosszú távú megtakarítás, amit már sokan fel is ismernek. Ennek ellenére még csak igen kevés embernek van tényleges megtakarítása. Ezzel gyakorlatilag a délutáni szekció résztvevői is visszareflektálnak a délelőtt bemutatott OTP Öngondoskodási Index megállapításaira.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 30. kedd
András, Andor
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?