29 °C Budapest

Hova tegyük a pénzünk a következő években?

Pénzcentrum
2013. október 30. 15:02

Állampapír, bankbetét, befektetési alap vagy biztosítás? A legjobb hosszú távú befektetésekről folyt a beszélgetés a Portfolio.hu Öngondoskodás konferenciáján.

Még mindig csak rövidtávon tudunk gondolkozni a pénzügyeink megtervezésekor. Ezt nevezték a legnagyobb hibának a konferencia 2. szekciójának résztvevői. Épp ezért, akiknek már nem elég a kamat, amit a bankok betétei nyújtanak a féléves vagy éves kincstárjegyek felé fordultak. Tehát időhorizontban nem, csak termékekben van változás.

Kállay András, az Erste Bank privátbanki vezetője szerint az alacsony kamatkörnyezet mellett fontos tényező a magyar ügyfeleknél az adókedvezmény, egy termék értékesítését nagyon elő tudja segíteni, ha kedvezőbb adózással párosul a termék.

Borbély László András, az ÁKK vezérigazgató-helyettese szerint az állampapírok szerepe is tovább nőhet. Ennek fontos része lehet, olyan könnyen hozzáférhető termékek fejlesztése, melyek nem közvetlenül konkurálnak a banki betétekkel, tehát hosszabb időtávra szól.

A szakértők abban egyetértettek, hogy a megtakarítási piac növekedni tud majd a jövőben is, vélhetően az irányadó trend sem fog megváltozni, vagyis a betétek helyett az értékpapírok fognak nagyobb részarányt elérni.

Hiába van pénzügyi ismeretünk, nem érdekelnek minket a befektetéseink

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Jövőre nézve talán jó jel lehet, hogy a magyarok pénzügyi tudása élen jár a világban, "legalábbis az alap matematikai műveletek még mennek" - hangzott el Szalay György, Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi ismeretterjesztési osztályának vezetőjének 3. szekcióban tartott előadásában, amiben egy nemzetközi felmérés eredményeit ismertette. A tudásunkat azonban már nem használjuk. A lakosság túlnyomó részének nincs saját családi kasszája, vagyis nem követi kiadásait, bevételeit. Kevesen, csak a megkérdezettek 25 százaléka menedzseli aktívan pénzügyeit.

Tóth Attila, a Budapesti Értéktőzsde általános vezérigazgató-helyettese a részvénypiacra is betekintést engedett a résztvevőknek. Itt is messze vagyunk még a nyugati világ felfogásától. A legtöbb jelenlegi befektető rövidtávban gondolkodik, vesz és elad, remélhetőleg nagy haszonnal. Épp ezért sokan nagyon kockázatos piacnak gondolják a tőzsdét. Nyugaton ezzel szemben másképp néznek a részvényekre, a hosszú távú nyugdíjmegtakarítások jelentős része is van hasonló befektetésben.

Összefoglalva tehát a piac résztvevői szerint egyre fontosabb lesz a hosszú távú megtakarítás, amit már sokan fel is ismernek. Ennek ellenére még csak igen kevés embernek van tényleges megtakarítása. Ezzel gyakorlatilag a délutáni szekció résztvevői is visszareflektálnak a délelőtt bemutatott OTP Öngondoskodási Index megállapításaira.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. július 26. 20:39
A legendás újságíró és szerkesztő, illetve egykori MÚOSZ-elnök 81 éves volt. Több mint 60 éven át do...
Bankmonitor  |  2024. július 26. 13:13
A mai kormányinfón elhangzottak alapján a speciális adózási formát választó egyéni vállalkozók könny...
ChikansPlanet  |  2024. július 26. 11:57
Az Északkelet-Ausztráliában található Nagy-Korallzátony még az űrből is fantasztikus látványt nyújt,...
Holdblog  |  2024. július 26. 08:02
Ne hagyjátok, hogy kicsinyes érdekek mozgassanak benneteket. A Budapesti Corvinus Egyetem az idei di...
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem