4 °C Budapest

Hova tegyük a pénzünk a következő években?

Pénzcentrum
2013. október 30. 15:02

Állampapír, bankbetét, befektetési alap vagy biztosítás? A legjobb hosszú távú befektetésekről folyt a beszélgetés a Portfolio.hu Öngondoskodás konferenciáján.

Még mindig csak rövidtávon tudunk gondolkozni a pénzügyeink megtervezésekor. Ezt nevezték a legnagyobb hibának a konferencia 2. szekciójának résztvevői. Épp ezért, akiknek már nem elég a kamat, amit a bankok betétei nyújtanak a féléves vagy éves kincstárjegyek felé fordultak. Tehát időhorizontban nem, csak termékekben van változás.

Kállay András, az Erste Bank privátbanki vezetője szerint az alacsony kamatkörnyezet mellett fontos tényező a magyar ügyfeleknél az adókedvezmény, egy termék értékesítését nagyon elő tudja segíteni, ha kedvezőbb adózással párosul a termék.

Borbély László András, az ÁKK vezérigazgató-helyettese szerint az állampapírok szerepe is tovább nőhet. Ennek fontos része lehet, olyan könnyen hozzáférhető termékek fejlesztése, melyek nem közvetlenül konkurálnak a banki betétekkel, tehát hosszabb időtávra szól.

A szakértők abban egyetértettek, hogy a megtakarítási piac növekedni tud majd a jövőben is, vélhetően az irányadó trend sem fog megváltozni, vagyis a betétek helyett az értékpapírok fognak nagyobb részarányt elérni.

Hiába van pénzügyi ismeretünk, nem érdekelnek minket a befektetéseink

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Jövőre nézve talán jó jel lehet, hogy a magyarok pénzügyi tudása élen jár a világban, "legalábbis az alap matematikai műveletek még mennek" - hangzott el Szalay György, Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi ismeretterjesztési osztályának vezetőjének 3. szekcióban tartott előadásában, amiben egy nemzetközi felmérés eredményeit ismertette. A tudásunkat azonban már nem használjuk. A lakosság túlnyomó részének nincs saját családi kasszája, vagyis nem követi kiadásait, bevételeit. Kevesen, csak a megkérdezettek 25 százaléka menedzseli aktívan pénzügyeit.

Tóth Attila, a Budapesti Értéktőzsde általános vezérigazgató-helyettese a részvénypiacra is betekintést engedett a résztvevőknek. Itt is messze vagyunk még a nyugati világ felfogásától. A legtöbb jelenlegi befektető rövidtávban gondolkodik, vesz és elad, remélhetőleg nagy haszonnal. Épp ezért sokan nagyon kockázatos piacnak gondolják a tőzsdét. Nyugaton ezzel szemben másképp néznek a részvényekre, a hosszú távú nyugdíjmegtakarítások jelentős része is van hasonló befektetésben.

Összefoglalva tehát a piac résztvevői szerint egyre fontosabb lesz a hosszú távú megtakarítás, amit már sokan fel is ismernek. Ennek ellenére még csak igen kevés embernek van tényleges megtakarítása. Ezzel gyakorlatilag a délutáni szekció résztvevői is visszareflektálnak a délelőtt bemutatott OTP Öngondoskodási Index megállapításaira.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 16. 19:55
Garázdaság mellett immáron még egy tényállás miatt folyik büntetőeljárás a Telex és a Gulyáságyú Méd...
Bankmonitor  |  2024. április 16. 12:05
Az otthonfelújítási támogatás részletszabályai még nem ismertek, egy sor fontos dolgot nem tudunk a...
Holdblog  |  2024. április 16. 06:03
A tavalyi lengyel politikai fordulat a Donald Tusk vezette koalíció kormányra kerülése az ország gaz...
MNB Intézet  |  2024. április 15. 11:07
Sokan meglepődnek azon, hogy az USA-ban nem a hard landing forgatókönyv látszik megvalósulni. Valójá...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 17. szerda
Rudolf
16. hét
Április 17.
Hemofília világnap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem