16 °C Budapest

Megszólalt a BÁV-vezér: még mindig megy az arany, a műkincs!

Pénzcentrum
2013. november 15. 05:32

Izgalmas hely a BÁV Zrt. A társaság elsősorban "zaci"-ként ismert, azaz záloghitelt nyújt, ám foglalkozik műkincs kereskedelemmel és aranytömböt is árul. Márpedig az elmúlt években sokat lehetett hallani a családok anyagi nehézségeiről és az arany iránti érdeklődés növekedéséből. De vajon profitált-e ezekből a lehetőségekből a BÁV Zrt.? Egyebek mellett erről faggattuk Kulcsár Krisztián vezérigazgatót.

Pénzcentrum.hu: 2008 óta nem könnyű a magyar családok élete. Elszabaduló törlesztő részletek, növekvő munkanélküliség és még sorolhatnánk. Megnőtt a zálogházaik forgalma a válság kezdete óta?

Kulcsár Krisztián: A válasz igen, ennek azonban több összetevője van. A válsághelyzet mellett a forgalom növekedésében elsősorban a 2008 és 2012 közötti folyamatos aranyár-emelkedés játszott szerepet.

Mit lehet tudni, kik járnak a zálogház? Elsősorban a szegényebb rétegek vagy a válság a tehetősebbeket is érintette?
Ügyfélkörünk eleve sokszínű, a társadalom minden rétegéből vannak akik igénybe veszik a záloghitelt. Ez az elmúlt időszakban sem változott.

Milyen tárgyakkal találkoznak a legtöbbször zálogként?
Túlnyomóan ékszerekkel és más nemesfém tárgyakkal.

Ki állapítja meg a zálogba adott tárgy értékét és átlagosan annak hány százalékát kapja meg készpénzben a beadó?
Szakképzett becsüseink végzik ezt a munkát a fedezetül szánt tárgyak értékét mindig egyedileg elbírálva, de a kölcsön összegét a tárgy becsértékén kívül az ügyfél igényei is befolyásolják. Cégünk az ügyfél igénye szerint átutalással, vagy készpénzben is tudja folyósítani a kölcsön összeget.


Kulcsár Krisztián vezérigazgató, BÁV Zrt.


Mekkora arányban váltják ki értéktárgyaikat az adósok? Mi történik azokkal a tárgyakkal, amelyekért nem jön senki?
Az általunk folyósított hitelek visszafizetésének aránya 90% fölött van. A folyósított kölcsön lejáratát követő türelmi idő leteltével, a fedezetül zálogba adott tárgyakat - a hatályos jogszabályoknak megfelelve - értékesítjük.

Mit gondol, miért népszerű a záloghitel az emberek körében?
Mert gyors, egyszerű és korrekt megoldást kínálunk az ügyfeleinknek.

Hogyan kerülik el, hogy bűncselekményből származó áruk kerüljenek zálogba?
A beadott tárgyak néhány ezrelékében mérhető, tehát évente tíz alatt van ezeknek az eseteknek a száma, hogy a bűncselekmény gyanúja egyáltalán felmerül. Ilyen esetben pedig jogszabályi kötelezettségünk, hogy minden segítséget megadjunk a bűnüldöző szerveknek.

Sok zálogház működik Magyarországon. Miben tudnak versenyezni a sok kicsivel?
Minden lényeges kérdésében arra törekszünk, hogy a legjobbat nyújtsuk ügyfeleinknek, ne csak a legnagyobbak legyünk. Zálogfiókjaink banki kényelmet és biztonságot nyújtanak ügyfeleinknek és a beadott értéktárgyaknak egyaránt. Magasan képzett becsüsi gárdánk a záloga, hogy a hozzánk fordulók korrekt és előnyös feltételek közül tudjanak választani. Egyik legújabb termékünk például lehetőséget nyújt ügyfeleinknek, hogy a futamidő alatt, többletköltségek nélkül módosítsák a felvett kölcsön összegét.
Üzleteinkben elhelyezett páncélszekrényeink, elektronikus védelmi rendszereink világszínvonalúak, ez nálunk nem pénzkérdés. Ügyfeleink biztosak lehetnek abban, hogy a futamidő alatt megőrizzük a zálogba átvett értéktárgyaikat.

A BÁV Zrt. speciális helyzetben van, hiszen nem csupán a záloghitelért folyamodókkal találkozik, hanem az aukciókon értékes műtárgyakat vásárló, módosabb rétegekkel is. A műtárgy-kereskedelemre miként hatott a válság? Kevesebb az aukció? Kevesebb a vevő?
A 2008-ban kezdődött gazdasági válság nehéz évei után bíztató fejlemény, hogy az élénkülés jeleit tapasztalhatjuk a hazai műtárgypiacon is. Cégünk egyenletes teljesítménnyel vészelte át a piac megrendülését, aukcióink számát nem csökkentettük a nehéz időkben sem, ezáltal sikerült megőriznünk széles vásárlói rétegeinket.

Melyek a legkelendőbb műtárgyak?
A BÁV az ékszer és műtárgy területen a legerősebb, aminek stabil hátteret ad, hogy kereskedelmi hálózatában négy műkereskedelmi és három ékszerüzletet is működtet.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A két műtárgycsoport sikeres értékesítésének mi az oka?
Egyrészt egyedülálló minőséget tudunk nyújtani e két műtárgycsoportban, másrészt az árak nagyon diverzifikáltak, kínálatunk olyan széles, hogy mindenki talál magának megfelelő választékot.

A válság másik hozadéka, hogy sokan olyan biztonságosnak tartott befektetésekbe menekítették a pénzüket, mint az arany. Önök is ezért kezdtek aranytömböt árulni?
Nem a válság volt az oka. Cégünk már jóval korábban, hazánkban elsőként kezdett aranytömböket forgalmazni. A tevékenységünkből adódóan kiváló minőségű arany előállíttatására is képesek vagyunk, ennek a lehetőségnek a kihasználása indokolta a befektetési arannyal való kereskedést.

Mennyire sikeres ez az üzletáguk, tekintve, hogy mára már elég sok szereplő kínál befektetési célra aranyat? Hogyan tartják a lépést a versenytársaikkal?
A BÁV ebben is a megbízhatóság és a hitelesség védjegye, és ez sikerességünk garanciája.

Általában milyen jövedelmi helyzetben lévők vesznek aranylapot vagy aranytömböt?
Azok vesznek, akik bíznak ebben a befektetési formában és értik, hogyan működik. Nem a vagyoni helyzet függvénye a meghatározó, mivel kínálatunk széles befektetői igényeket szolgál ki, anyagi értelemben is.

Az "aranyláz" az elmúlt hónapokban csillapodni látszik. A nemesfém ára nagyot esett, azóta pedig stagnál. Lanyhult a vevők érdeklődése is?
Természetesen a piac rendkívül érzékenyen reagál a változásokra, de aki szabad pénzeszközzel rendelkezik, annak továbbra is ajánlani tudom ezt a befektetési formát, hosszútávon biztosan megéri.

Ha már az arany kapcsán szóba került a befektetés, műtárgyakba is érdemes befektetni. Van erre igény Magyarországon?
Igény és lehetőség is van. Létezik egy olyan réteg, amely nemcsak a pénzét szeretné jó helyen tudni, hanem ezt az igényt valamilyen szerethető esztétikus formában kívánja megvalósítani. A szépség, az esztétikum olyan tényezővé kezd válni, amely a racionalitáson túl is fontos tényező egyes társadalmi rétegek számára.

Miért érdemes Ön szerint műtárgyba fektetni? És ha már rászánja valaki magát, mire érdemes fordítani a pénzünket? Festményekre, ékszerekre, drágakövekre?
A műtárgyakba történő befektetés bizonyos kockázattal jár. Persze ez elmondható szinte minden befektetés esetén. Aki a műtárgyak mellett kötelezi el magát, igényesen szépíti a környezetét és díszíti önmagát. A műtárgyak szeretete olyan, mint a szerelem, erős vonzódással kötődünk hozzájuk, és ebből a szempontból mindegy, festményről, ékszerről vagy más műtárgyról van szó.

Csakhogy a műtárgyakhoz nagyon kell érteni, különben előfordulhat, hogy nem olyan dolgot veszünk meg, ami értékes. Ám egy befektetőnek aligha van ideje e speciális szaktudás megszerzésére. Ezt az ellentmondást hogyan lehet feloldani?
Kiváló szakembereink segítségével. Persze ehhez kell, hogy ismerjük a vevő igényeit, preferenciáit, valamelyest az ízlését. Tudnunk kell, hogy csupán befektetési szándékkal vásárol, netán hamarosan túladna a vásárolt műtárgyán haszon reményében, vagy inkább a gyűjtői szenvedélyének hódol, illetve a gyönyörködtetés a cél.

A záloghitelezésben, az aukciók szervezésében, az ékszerkereskedelemben meghatározó szerepet játszanak a magyar piacon. Ám egy vállalkozásnak folyamatosan növekednie kell. Merre veszi az irányt a BÁV Zrt. a következő öt évben?
A kereskedelemben tovább terjeszkedünk földrajzilag is, és megjelenünk hamarosan az online térben is egy e-commerce megoldással. Emellett műtárgykínálatunk tematikus bővítését is tervezzük.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
ChikansPlanet  |  2024. március 28. 09:40
Egy tech startup által tervezett innováció nemcsak a jövő energiaszükségletére kínál megoldást, hane...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem