Eldőlt: februártól jön az ingyenes készpénzfelvétel

Pénzcentrum
2013. november 11. 22:43

Az Országgyűlés ma elfogadta a havi kétszeri, 150 ezer forintig ingyenes készpénzfelvételről szóló törvénymódosítást. A bankok szektorszinten a Portfolio.hu becslései szerint akár 36 milliárd forintos bevételkieséssel is számolhatnak emiatt. A készpénzhasználatot erősítő lépés a kártyás fizetések terjedésének sem kedvez, pedig az elektronikus fizetések terjedésének gazdaságfehérítő hatása van.

Hétfőn este az Országyűlés elfogadta a pénzügyi rezsicsökkentésről szóló módosítást, amelynek értelmében 2014 február elsejétől az adott naptári hónapban kétszer, összesen 150 ezer forintig ingyenesen lehet majd készpénzt felvenni bármely ATM-nél.

Azoknak a fogyasztóknak, akik a javaslat hatályba lépését megelőzően nem rendelkezett a fizetési számlájához tartozó bankkártyával, a pénzforgalmi szolgáltató helyiségeiben 2014. december 31.ig ingyenes készpénzfelvételre lesz lehetősége - írja az NGM közleményében.

Az ingyenes készpénzfelvételre a Magyarországon lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező 16. életévét betöltött ügyfél jogosult azt követően, hogy megjelöli azt a tulajdonában lévő fizetési számlát, amely esetében az ingyenes készpénzfelvételi lehetőséget érvényesíteni kívánja.

A bankoknak számára - a Portfolio.hu becslései szerint- az intézkedés akár 36 milliárd forintos bevételkiesést is jelenthet. A teher egy részét valószínűleg más díjakban hárítják majd át az ügyfeleikre. A lépés káros hatása lehet, hogy az össztársadalmi szinten évi több tíz milliárd forintos költséget jelentő, és a szürkegazdaság melegágyaként szolgáló készpénz használatára sarkallja az ügyfeleket.

Eközben a kártyás vásárlások beígért illetékmentessé tételéről továbbra sincs hír, csak annyit lehet tudni, hogy még nem érkezett javaslat erre. A "csendből" és az NGM Portfolio.hu-nak adott válaszából inkább arra lehet következtetni, hogy a kormány egyelőre mégsem akarja feladni ezt az 5-6 milliárd forintra becsülhető jövő évi bevételt.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Rogán Antal a vasárnap beterjesztett, zárószavazás előtti módosító javaslatában azzal egészítette ki az intézkedést, hogy az ügyfelek internetbankon keresztül is megtehessék a fizetési számlát megjelölő nyilatkozatukat.

A frakcióvezető indoklásában azt írta: a fogyasztók érdekét leginkább az szolgálja, ha az ingyenes készpénzfelvétel jogával a törvényjavaslat által lehetővé tett legrövidebb időn belül élni tudnak. Ehhez elengedhetetlen a helyesen kitöltött nyilatkozatok minél előbbi leadása - hangsúlyozta, majd hozzátette: a leghatékonyabban úgy küszöbölhető ki hibás vagy valótlan tartalmú nyilatkozatok leadása, ha a fogyasztók személyesen a banknál vagy a pénzintézet - biztonsági azonosítással ellátott - elektronikus szolgáltató rendszerén keresztül teszik meg nyilatkozatukat.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Összkép  |  2024. május 25. 18:23
Kilencéves lett az Összkép. Köszönjük 18 ezer olvasónknak, hogy az előző születésnapunk óta időt for...
MEDIA1  |  2024. május 25. 14:51
A kormánypárti Mediaworks / KESMA megyei napilapja éppen akkor tette ingyenessé a Magyar Pétert lejá...
Buxelliott  |  2024. május 25. 10:11
A magyar piacra leselkedő veszélyes helyzetről az elemzés végén teszek említést. Addig is nézzük, ho...
Holdblog  |  2024. május 25. 08:00
Az elhúzódó gyerekkor, a végtelenbe tartó erőforrásigények vagy a követhetetlen változások felelősek...
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 26. vasárnap
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
Hősök napja
Május 26.
Szentháromság
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 25. 19:20
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem