4 °C Budapest

Eldőlt: februártól jön az ingyenes készpénzfelvétel

Pénzcentrum
2013. november 11. 22:43

Az Országgyűlés ma elfogadta a havi kétszeri, 150 ezer forintig ingyenes készpénzfelvételről szóló törvénymódosítást. A bankok szektorszinten a Portfolio.hu becslései szerint akár 36 milliárd forintos bevételkieséssel is számolhatnak emiatt. A készpénzhasználatot erősítő lépés a kártyás fizetések terjedésének sem kedvez, pedig az elektronikus fizetések terjedésének gazdaságfehérítő hatása van.

Hétfőn este az Országyűlés elfogadta a pénzügyi rezsicsökkentésről szóló módosítást, amelynek értelmében 2014 február elsejétől az adott naptári hónapban kétszer, összesen 150 ezer forintig ingyenesen lehet majd készpénzt felvenni bármely ATM-nél.

Azoknak a fogyasztóknak, akik a javaslat hatályba lépését megelőzően nem rendelkezett a fizetési számlájához tartozó bankkártyával, a pénzforgalmi szolgáltató helyiségeiben 2014. december 31.ig ingyenes készpénzfelvételre lesz lehetősége - írja az NGM közleményében.

Az ingyenes készpénzfelvételre a Magyarországon lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező 16. életévét betöltött ügyfél jogosult azt követően, hogy megjelöli azt a tulajdonában lévő fizetési számlát, amely esetében az ingyenes készpénzfelvételi lehetőséget érvényesíteni kívánja.

A bankoknak számára - a Portfolio.hu becslései szerint- az intézkedés akár 36 milliárd forintos bevételkiesést is jelenthet. A teher egy részét valószínűleg más díjakban hárítják majd át az ügyfeleikre. A lépés káros hatása lehet, hogy az össztársadalmi szinten évi több tíz milliárd forintos költséget jelentő, és a szürkegazdaság melegágyaként szolgáló készpénz használatára sarkallja az ügyfeleket.

Eközben a kártyás vásárlások beígért illetékmentessé tételéről továbbra sincs hír, csak annyit lehet tudni, hogy még nem érkezett javaslat erre. A "csendből" és az NGM Portfolio.hu-nak adott válaszából inkább arra lehet következtetni, hogy a kormány egyelőre mégsem akarja feladni ezt az 5-6 milliárd forintra becsülhető jövő évi bevételt.

Rogán Antal a vasárnap beterjesztett, zárószavazás előtti módosító javaslatában azzal egészítette ki az intézkedést, hogy az ügyfelek internetbankon keresztül is megtehessék a fizetési számlát megjelölő nyilatkozatukat.

A frakcióvezető indoklásában azt írta: a fogyasztók érdekét leginkább az szolgálja, ha az ingyenes készpénzfelvétel jogával a törvényjavaslat által lehetővé tett legrövidebb időn belül élni tudnak. Ehhez elengedhetetlen a helyesen kitöltött nyilatkozatok minél előbbi leadása - hangsúlyozta, majd hozzátette: a leghatékonyabban úgy küszöbölhető ki hibás vagy valótlan tartalmú nyilatkozatok leadása, ha a fogyasztók személyesen a banknál vagy a pénzintézet - biztonsági azonosítással ellátott - elektronikus szolgáltató rendszerén keresztül teszik meg nyilatkozatukat.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. december 4. 19:58
Úgy közölt valótlanságokat beismerő közleményeket a TV2 Tények című műsora Juhász Péterről, hogy az...
Holdblog  |  2022. december 4. 07:02
Napjainkban egyre többet beszélgetek a gazdagságról, gazdagodásról, annak korlátairól. Lehet nagyon...
Bankmonitor  |  2022. december 3. 10:37
A Magyar Nemzeti Bank értékelése szerint 2022. végére a lakáscélú jelzáloghitelek átlagos THM (telje...
MNB Intézet  |  2022. december 2. 10:10
Az ember közösségi lény. Barátaink, szeretteink boldogsága számunkra is boldogság forrása. De mitől...
Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 4. vasárnap
Borbála, Barbara
48. hét
December 4.
A cookie napja
December 4.
Advent (2.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 4. 16:10