22 °C Budapest

Módosítás: hosszú sorok lehetnek a bankoknál

Pénzcentrum
2013. október 30. 21:33

A költségvetési bizottság ma beadott, Rogán Antal előterjesztő által támogatott módosító indítványa világossá teszi, hogy mindenkinek joga van az ingyenes készpénzfelvételhez. A negatív számlaegyenlegűek is igényelhetik az ingyenességet, ezt azonban minden ügyfélnek írásban, a bankfiókjában kell megtennie.

A bankoknak azok számára is biztosítaniuk kell az ingyenes készpénzfelvétel lehetőségét, akik negatív számlaegyenleggel rendelkeznek, minimum a munkabér erejéig. Az eredeti javaslat szerint csak a pozitív fizetési számlával rendelkezők vehették volna igénybe az ingyenességet.

Ennek oka, hogy csak az írható elő fogyasztói alapjogként, hogy mindenki díjmentesen juthasson hozzá a munkabéréhez a nettó átlagjövedelem mértékéig, azaz havi százötvenezer forintig. Egyetlen pénzintézet sem kötelezhető azonban arra, hogy folyószámlahitelt ingyenesen folyósítson. Magyarul mindenki számára biztosított a fizetése ingyenes felvétele készpénzben, százötvenezer forintos határig.

Sorok kígyóznak majd a fiókok előtt?

További módosításként a javaslatban kikötik, hogy az ingyenes készpénzfelvételre csak az a fogyasztó jogosult, aki a pénzforgalmi szolgáltató pénzforgalmi szolgáltatás nyújtására szolgáló helyiségben (vagyis bankfiókban) írásbeli nyilatkozatot tesz.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 5. csütörtök
Krisztina
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?