18 °C Budapest

Négy nagy trükkel ügyeskednek a bankok: így jön ki a luxuskamat

Pénzcentrum
2013. augusztus 16. 05:25

Nem csak 4 százalékos kamatok vannak a bankoknál. A hitelintézetek most gőzerővel bevetik legkedveltebb kamattrükkjeiket, hogy magukhoz csábítsák a megtakarításainkat. A leginkább kiemelkedő ajánlatokat szedtük össze és a trükk lényegéről is lerántjuk a leplet a Pénzcentrum.hu-n.

Az "új" pénz

Az egyik legismertebb trükk, hogy a bankok csak a friss pénzre fizetnek magasabb kamatot, a már régóta ott lévő megtakarításokra sokkal kevesebbet adnak. A bankok általában kineveznek egy napot, amit előre az ügyfelek nem ismerhetnek meg és az azon a napon a banknál lévő megtakarításon felüli pénzösszeget tekinti friss (új) pénznek. Ilyen megtakarásokra nem egyszer 1-2 százalékponttal is magasabb kamatot fizetnek.


Ha folyamatosan szeretnénk akciós kamattal lekötni megtakarításainkat, akkor akár 2-3 számlára is szükségünk lehet különböző bankoknál. De a számlavezetési díj és az utalások költsége miatt a legtöbbször nem éri meg egyik pénzintézetből a másikba utalni a pénzünket. Nem érdemes tehát csak a friss pénzre adott kamatok alapján dönteni, ha bankválasztásról van szó.

Még több "luxuskamatért" nézz el a BankRáció.hu oldalára!


A kettő az egyben betétek

Az elmúlt években több kombinált betét is megjelent a hitelintézetekben. Ezeknek a lényege, hogy egy jellemzően ultra rövidtávú befektetésre kiemelkedően magas kamatot fizetnek, de ezért cserébe elvárják, hogy egy nagyobb összeget hosszú távon is lekössünk. Ilyen betéteknél érdemes jól átgondolni, hogy valóban megéri-e számunkra hosszú időre elhelyezni a pénzünket, hiszen a betét feltörésével a kamatokat is elveszíthetjük.


A kombinált betétek esetén a teljes megtakarítás hozamával és kockázataival számoljunk, ne tévesszen meg bennünket az akciós kamatoknál is sokszor kedvezőbb rövid lejáratú rész hozama!

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Bónuszkamatok

Több banknál is van lehetőség bónusz kamattal lekötni megtakarításainkat. Ezeket a bónuszokat általában valamilyen jutalomként kaphatjuk, például ha újra lekötjük pénzünket. Ha több évre is szeretnénk lekötni pénzünket érdemesebb lehet inkább kamatadómentesen 3-5 évre TBSZ számlára helyezni megtakarításainkat, mintsem 2-3 esetleg 6 hónapos betétek jelenleg egyre csökkenő kamataiban bízni, még ha a bónuszkamatok annyira csábítóak is.

A jó ügyfél nagyobb kamatot kap

Különösen a betéti kamatok csökkenésével jöhet el az ideje, hogy elgondolkodjunk más megtakarítási formákon is. Több banknál is nyithatunk értékpapírszámlát és állampapírt vagy más befektetési eszközt is vásárolhatunk a pénzünkért, ráadásul a bankok többsége magasabb kamatot kínál azoknak az ügyfeleknek a betéteire, akik más megtakarításba is belekezdenek náluk. Érdemes lehet ezeket a lehetőségeket kihasználni, de figyeljünk oda, hogy egyes szolgáltatások drágábbak lehetnek saját bankunknál, mint más pénzintézeteknél.

Még több "luxuskamatért" nézz el a BankRáció.hu oldalára!

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 22. 07:01
Archívumunkból (2018) Spin-off A vállalati tranzakciók különös világot képviselnek. A tanácsadók és...
MEDIA1  |  2022. május 20. 20:36
Az ország egyik leggazdagabb vállalkozójához köthető Rádió 1 hálózat egy hét alatt egyszerre 6 pénzü...
Kiszámoló  |  2022. május 20. 10:53
Van egy angol kifejezés, a hedonic treadmill, amit nagyon nehéz magyarra lefordítani. (Ha valakinek...
MNB Intézet  |  2022. május 20. 10:46
Környezeti kérdések az egyik legszélesebb látókörű magyar közgazdász gondolatainak tükrében. Miképp...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 21. 19:24