28 °C Budapest

Négy nagy trükkel ügyeskednek a bankok: így jön ki a luxuskamat

Pénzcentrum
2013. augusztus 16. 05:25

Nem csak 4 százalékos kamatok vannak a bankoknál. A hitelintézetek most gőzerővel bevetik legkedveltebb kamattrükkjeiket, hogy magukhoz csábítsák a megtakarításainkat. A leginkább kiemelkedő ajánlatokat szedtük össze és a trükk lényegéről is lerántjuk a leplet a Pénzcentrum.hu-n.

Az "új" pénz

Az egyik legismertebb trükk, hogy a bankok csak a friss pénzre fizetnek magasabb kamatot, a már régóta ott lévő megtakarításokra sokkal kevesebbet adnak. A bankok általában kineveznek egy napot, amit előre az ügyfelek nem ismerhetnek meg és az azon a napon a banknál lévő megtakarításon felüli pénzösszeget tekinti friss (új) pénznek. Ilyen megtakarásokra nem egyszer 1-2 százalékponttal is magasabb kamatot fizetnek.


Ha folyamatosan szeretnénk akciós kamattal lekötni megtakarításainkat, akkor akár 2-3 számlára is szükségünk lehet különböző bankoknál. De a számlavezetési díj és az utalások költsége miatt a legtöbbször nem éri meg egyik pénzintézetből a másikba utalni a pénzünket. Nem érdemes tehát csak a friss pénzre adott kamatok alapján dönteni, ha bankválasztásról van szó.

Még több "luxuskamatért" nézz el a BankRáció.hu oldalára!


A kettő az egyben betétek

Az elmúlt években több kombinált betét is megjelent a hitelintézetekben. Ezeknek a lényege, hogy egy jellemzően ultra rövidtávú befektetésre kiemelkedően magas kamatot fizetnek, de ezért cserébe elvárják, hogy egy nagyobb összeget hosszú távon is lekössünk. Ilyen betéteknél érdemes jól átgondolni, hogy valóban megéri-e számunkra hosszú időre elhelyezni a pénzünket, hiszen a betét feltörésével a kamatokat is elveszíthetjük.


A kombinált betétek esetén a teljes megtakarítás hozamával és kockázataival számoljunk, ne tévesszen meg bennünket az akciós kamatoknál is sokszor kedvezőbb rövid lejáratú rész hozama!

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Bónuszkamatok

Több banknál is van lehetőség bónusz kamattal lekötni megtakarításainkat. Ezeket a bónuszokat általában valamilyen jutalomként kaphatjuk, például ha újra lekötjük pénzünket. Ha több évre is szeretnénk lekötni pénzünket érdemesebb lehet inkább kamatadómentesen 3-5 évre TBSZ számlára helyezni megtakarításainkat, mintsem 2-3 esetleg 6 hónapos betétek jelenleg egyre csökkenő kamataiban bízni, még ha a bónuszkamatok annyira csábítóak is.

A jó ügyfél nagyobb kamatot kap

Különösen a betéti kamatok csökkenésével jöhet el az ideje, hogy elgondolkodjunk más megtakarítási formákon is. Több banknál is nyithatunk értékpapírszámlát és állampapírt vagy más befektetési eszközt is vásárolhatunk a pénzünkért, ráadásul a bankok többsége magasabb kamatot kínál azoknak az ügyfeleknek a betéteire, akik más megtakarításba is belekezdenek náluk. Érdemes lehet ezeket a lehetőségeket kihasználni, de figyeljünk oda, hogy egyes szolgáltatások drágábbak lehetnek saját bankunknál, mint más pénzintézeteknél.

Még több "luxuskamatért" nézz el a BankRáció.hu oldalára!

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?