3 °C Budapest

Súlyos vádak kereszttüzében a legendás bank

MTI
2013. augusztus 5. 18:37

A náci Németország által kisajátított aranykincs forgalmazásának részesévé vált a II. világháború kitörésének előestéjén a Bank of England - erről a brit jegybank maga számolt be korabeli belső leiratok közzétételével.

A szövevényes ügyet egy 1950-ben összeállított, de mostanáig soha nem közölt tízoldalas gépelt leírás részletezi.

A csehszlovák jegybank - sok más ország központi bankjához hasonlóan - a Bank of England biztonságosnak vélt londoni páncéltermeiben őriztette aranykészlete javát, és ezt a tartalékot a "jegybankok jegybankja", vagyis a bázeli székhelyű Nemzetközi Fizetések Bankja (BIS) tartotta nyilván az egyes központi banki ügyfelek nevében vezetett számlákon.

A BIS nem sokkal Csehország teljes náci megszállása után, 1939 márciusában átiratot intézett a Bank of Englandhez, kérve 5,6 millió font - mai értéken csaknem 740 millió font (255 milliárd forint) - értékű arany nyilvántartásának átvezetését a BIS 2-es számú számlájáról a 17-es számú számlára.

A Bank of England, bár "semmi köze nem volt ahhoz", hogy az egyes BIS-számlák melyik ország jegybankjához tartoznak, "meglehetősen biztos volt" abban, hogy a 2-es BIS-számlán a cseh központi bank értékeit vezette a bázeli pénzintézet, és abban is, hogy a 17-es számlaszám a német Reichsbank azonosítója volt.

A brit jegybankban őrzött cseh aranyat - amely immár a hitleri Németország jegybankjának BIS-számláján szerepelt - ezután több tételben eladták, egyebek mellett Belgiumban, Hollandiában és Londonban. Több mint kétezer aranyrúd cserélt így tulajdonost - vagyis a Bank of England a Reichsbank nevében, jóllehet nem annak közvetlen megbízásból hajtott végre értékesítési tranzakciókat a brit kormány véleményének kikérése nélkül.

Az eseményekről hat évtizede összeállított, de csak most közzétett írásos beszámolóból kitűnik, hogy a Bank of England akkori kormányzója, Sir Montagu Norman - aki 1920-tól 1944-ig állt a brit jegybank élén - a "BIS jövője" szempontjából "helytelennek és veszélyesnek" tartotta volna a tranzakció megtagadását.

Vannak ugyanakkor olyan - meglehetősen elterjedt - vélemények a brit történészszakmában, hogy Sir Montagu nem táplált túlzottan ellenséges érzelmeket a náci Németországgal szemben. Közismert volt barátsága Hjalmar Schachttal, Hitler gazdasági miniszterével, aki 1939-ig a Reichsbank elnöki tisztségét is betöltötte. Norman volt a keresztapja Schacht egyik unokájának.

A szerdán közzétett leirat szerint Sir Montagu a háború kitörése után is további tranzakciókat próbált keresztülvinni a Reichsbank nevében, a brit kormány azonban ekkor már közbelépett, és közölte a Bank of Englanddel, hogy nem teljesíthet olyan BIS-megbízásokat, amelyek "vélhetően" az ellenséget segítenék.

Nagy-Britannia 16 szövetséges kormánnyal együtt néhány évvel később, 1943 januárjában kiadott egy közös nyilatkozatot, érvénytelennek minősítve minden olyan jogi és kereskedelmi ügyletet, amely az "ellenséges ellenőrzés alatt álló országokban" lopott vagyonokkal történt.

A brit külügyminisztérium ugyanakkor 1996-ban összeállított egy átfogó elemzést a nácik által ellopott vagyonok sorsáról, és ebben elismerte, hogy az 1943-as deklarációnak pusztán politikai tartalma volt, ugyanis akkoriban "sem a brit pénzügyminisztérium, sem a Bank of England nem remélhette, hogy ez a kívánt - vagy egyáltalán bármilyen - eredménnyel járna".

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2022. november 27. 14:34
Kimondani is szörnyű, de idén októberben már 21 százalék fölötti az infláció. Az egyre nehezedő anya...
Holdblog  |  2022. november 26. 06:59
A Goldman Sachs (GS) arra számít, hogy a 10 éves amerikai állampapír-hozamok egészen 2024 végéig 4 s...
MEDIA1  |  2022. november 25. 18:21
A Pajzs egy fiktív közösségi oldal segítségével és játékkal segít abban, hogy hamarabb felismerjük a...
MNB Intézet  |  2022. november 25. 09:56
A technológiai optimizmus az az elképzelés, miszerint a tudomány és a technológia minden jelentős tá...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 28. hétfő
Stefánia
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
Private Investor Day 2022/2.
Vegyen részt INGYENESEN a PID2022 kóddal!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. november 27. 16:06