Súlyos vádak kereszttüzében a legendás bank

MTI
2013. augusztus 5. 18:37

A náci Németország által kisajátított aranykincs forgalmazásának részesévé vált a II. világháború kitörésének előestéjén a Bank of England - erről a brit jegybank maga számolt be korabeli belső leiratok közzétételével.

A szövevényes ügyet egy 1950-ben összeállított, de mostanáig soha nem közölt tízoldalas gépelt leírás részletezi.

A csehszlovák jegybank - sok más ország központi bankjához hasonlóan - a Bank of England biztonságosnak vélt londoni páncéltermeiben őriztette aranykészlete javát, és ezt a tartalékot a "jegybankok jegybankja", vagyis a bázeli székhelyű Nemzetközi Fizetések Bankja (BIS) tartotta nyilván az egyes központi banki ügyfelek nevében vezetett számlákon.

A BIS nem sokkal Csehország teljes náci megszállása után, 1939 márciusában átiratot intézett a Bank of Englandhez, kérve 5,6 millió font - mai értéken csaknem 740 millió font (255 milliárd forint) - értékű arany nyilvántartásának átvezetését a BIS 2-es számú számlájáról a 17-es számú számlára.

A Bank of England, bár "semmi köze nem volt ahhoz", hogy az egyes BIS-számlák melyik ország jegybankjához tartoznak, "meglehetősen biztos volt" abban, hogy a 2-es BIS-számlán a cseh központi bank értékeit vezette a bázeli pénzintézet, és abban is, hogy a 17-es számlaszám a német Reichsbank azonosítója volt.

A brit jegybankban őrzött cseh aranyat - amely immár a hitleri Németország jegybankjának BIS-számláján szerepelt - ezután több tételben eladták, egyebek mellett Belgiumban, Hollandiában és Londonban. Több mint kétezer aranyrúd cserélt így tulajdonost - vagyis a Bank of England a Reichsbank nevében, jóllehet nem annak közvetlen megbízásból hajtott végre értékesítési tranzakciókat a brit kormány véleményének kikérése nélkül.

Az eseményekről hat évtizede összeállított, de csak most közzétett írásos beszámolóból kitűnik, hogy a Bank of England akkori kormányzója, Sir Montagu Norman - aki 1920-tól 1944-ig állt a brit jegybank élén - a "BIS jövője" szempontjából "helytelennek és veszélyesnek" tartotta volna a tranzakció megtagadását.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Vannak ugyanakkor olyan - meglehetősen elterjedt - vélemények a brit történészszakmában, hogy Sir Montagu nem táplált túlzottan ellenséges érzelmeket a náci Németországgal szemben. Közismert volt barátsága Hjalmar Schachttal, Hitler gazdasági miniszterével, aki 1939-ig a Reichsbank elnöki tisztségét is betöltötte. Norman volt a keresztapja Schacht egyik unokájának.

A szerdán közzétett leirat szerint Sir Montagu a háború kitörése után is további tranzakciókat próbált keresztülvinni a Reichsbank nevében, a brit kormány azonban ekkor már közbelépett, és közölte a Bank of Englanddel, hogy nem teljesíthet olyan BIS-megbízásokat, amelyek "vélhetően" az ellenséget segítenék.

Nagy-Britannia 16 szövetséges kormánnyal együtt néhány évvel később, 1943 januárjában kiadott egy közös nyilatkozatot, érvénytelennek minősítve minden olyan jogi és kereskedelmi ügyletet, amely az "ellenséges ellenőrzés alatt álló országokban" lopott vagyonokkal történt.

A brit külügyminisztérium ugyanakkor 1996-ban összeállított egy átfogó elemzést a nácik által ellopott vagyonok sorsáról, és ebben elismerte, hogy az 1943-as deklarációnak pusztán politikai tartalma volt, ugyanis akkoriban "sem a brit pénzügyminisztérium, sem a Bank of England nem remélhette, hogy ez a kívánt - vagy egyáltalán bármilyen - eredménnyel járna".

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. február 24. 09:38
A Magyar Bírói Egyesület levélben fejezte ki mélységes aggodalmát Varga Zs. Andrásnak, a Kúria elnök...
Holdblog  |  2024. február 24. 06:36
Több alkalommal írtam már a HOLDBLOG hasábjain az európai futball és a Premier League átalakulásáról...
KonyhaKontrolling  |  2024. február 23. 20:04
Korábban ígértem, hogy beszámoljak a sabbaticalról, ezért most megteszem. Sajnos a bejegyzés írásána...
Bankmonitor  |  2024. február 23. 15:14
Ma már szinte mindenki tudja, hogy léteznek akár teljesen ingyenes bankszámlák is, a költségtényező...
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 25. vasárnap
Mátyás
8. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem