7 °C Budapest

A nyugdíjasoknak is fájni fog a Varga-csomag

Pénzcentrum
2013. június 20. 10:32

A nyugdíjasokat érintheti leginkább a Varga-csomag tranzakciós illetéket növelő része, hiszen az a készpénzfelvételt drágítja a bankszámlákról. Egyre több időskorú dönthet úgy, hogy a társadalmilag sokkal költségesebb készpénzes kifizetést választja. Pedig a Pénzcentrum korábbi cikkében megmutattuk, hogy akár 2 sárga csekk árából fenntartható egy számlacsomag, kérdés, hogy meddig marad ez így?

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A kormány megszorító intézkedéseinek fontos része a készpénzfelvételhez kapcsolódó tranzakciós illeték 6 ezrelékre való növelése. A tapasztalatok szerint ezeket a költségeket a bankok egy az egyben áthárítják az ügyfelekre, különösen a kis összegző jóváírással rendelkező nyugdíjasok járhatnak rosszul, hiszen általában megfelelő megtakarításuk és jövedelmük sincs a kedvezményes számlákhoz.

Míg kártyahasználat a legtöbb banknál ingyenes maradt, addig a készpénzfelvétel óriási mértékben drágult a tranzakciós illeték bevezetése után. Szinte semmi kétség, hogy a 3-ról 6 ezrelékre való illetéknövelés tovább drágítja majd a készpénzfelvételt, mint ahogy az sem, hogy a utalássokkor érvényes ú 3 ezrelékes ráta is valahogy áthárításra kerül. Azok a kispénzű nyugdíjasoknak, akiknek mindenképp szüksége van készpénzre egyre kevésbé éri meg fenntartani egy bankszámlát. Pedig az nagyban megkönnyíti a takarékoskodást és a pénz is nagyobb biztonságban van a bankok falai között.

Lecsap a kormány a megtakarításokra: oda a kamat negyede!

A március eleji számításaink szerint egy nyugdíjas számla akár 2 sárga csekk árából is fenntartható, kérdéses, hogy ez meddig marad így, ha a bankok továbbhárítják a megnövekedett költségeiket.

A bankok többsége akciós számlacsomagot kínál a diákoknak, hiszen ezzel korán szerezhetnek ügyfeleket, akik nagy valószínűséggel szinte életük végéig az adott hitelintézetnél maradnak. Az idősebb korosztályt nem csábítják már így, de azért így is lehet kedvező ajánlatot találni. (a listát március elején készítettük) Az ajánlatokat személyre is szabhatjuk a BankRáció.hu kalkulátorával.A nyugdíjasoknak is érdemes megváltoztatni  pénzügyi szokásaikat és egyre több mindent kártyával vagy akár online fizetni. Minél több nyugdíjas dönt a készpénzes kifizetés mellett annál rosszabb lesz a társadalomnak. Racionális egyéni döntés lehet egy magas költségű bankszámla megszüntetése, de az ingyenesnek tűnő szolgáltatásokat, mint a postás, sárga csekk, valaki mindenképp meg fogja fizetni. És általában az adófizetők vannak a másik oldalon, ők viselik ezeket a költségeket, amik természetesen sokkal nagyobbak, mint a bankszámláké lenne.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 28. vasárnap
Stefánia
47. hét
November 28.
Advent (1.)
November 28.
Nemzetközi Aura nap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. november 27. 19:18