A nyugdíjasoknak is fájni fog a Varga-csomag

Pénzcentrum
2013. június 20. 10:32

A nyugdíjasokat érintheti leginkább a Varga-csomag tranzakciós illetéket növelő része, hiszen az a készpénzfelvételt drágítja a bankszámlákról. Egyre több időskorú dönthet úgy, hogy a társadalmilag sokkal költségesebb készpénzes kifizetést választja. Pedig a Pénzcentrum korábbi cikkében megmutattuk, hogy akár 2 sárga csekk árából fenntartható egy számlacsomag, kérdés, hogy meddig marad ez így?

A kormány megszorító intézkedéseinek fontos része a készpénzfelvételhez kapcsolódó tranzakciós illeték 6 ezrelékre való növelése. A tapasztalatok szerint ezeket a költségeket a bankok egy az egyben áthárítják az ügyfelekre, különösen a kis összegző jóváírással rendelkező nyugdíjasok járhatnak rosszul, hiszen általában megfelelő megtakarításuk és jövedelmük sincs a kedvezményes számlákhoz.

Míg kártyahasználat a legtöbb banknál ingyenes maradt, addig a készpénzfelvétel óriási mértékben drágult a tranzakciós illeték bevezetése után. Szinte semmi kétség, hogy a 3-ról 6 ezrelékre való illetéknövelés tovább drágítja majd a készpénzfelvételt, mint ahogy az sem, hogy a utalássokkor érvényes ú 3 ezrelékes ráta is valahogy áthárításra kerül. Azok a kispénzű nyugdíjasoknak, akiknek mindenképp szüksége van készpénzre egyre kevésbé éri meg fenntartani egy bankszámlát. Pedig az nagyban megkönnyíti a takarékoskodást és a pénz is nagyobb biztonságban van a bankok falai között.

Lecsap a kormány a megtakarításokra: oda a kamat negyede!

A március eleji számításaink szerint egy nyugdíjas számla akár 2 sárga csekk árából is fenntartható, kérdéses, hogy ez meddig marad így, ha a bankok továbbhárítják a megnövekedett költségeiket.

A bankok többsége akciós számlacsomagot kínál a diákoknak, hiszen ezzel korán szerezhetnek ügyfeleket, akik nagy valószínűséggel szinte életük végéig az adott hitelintézetnél maradnak. Az idősebb korosztályt nem csábítják már így, de azért így is lehet kedvező ajánlatot találni. (a listát március elején készítettük) Az ajánlatokat személyre is szabhatjuk a BankRáció.hu kalkulátorával.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)A nyugdíjasoknak is érdemes megváltoztatni  pénzügyi szokásaikat és egyre több mindent kártyával vagy akár online fizetni. Minél több nyugdíjas dönt a készpénzes kifizetés mellett annál rosszabb lesz a társadalomnak. Racionális egyéni döntés lehet egy magas költségű bankszámla megszüntetése, de az ingyenesnek tűnő szolgáltatásokat, mint a postás, sárga csekk, valaki mindenképp meg fogja fizetni. És általában az adófizetők vannak a másik oldalon, ők viselik ezeket a költségeket, amik természetesen sokkal nagyobbak, mint a bankszámláké lenne.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Összkép  |  2024. május 25. 18:23
Kilencéves lett az Összkép. Köszönjük 18 ezer olvasónknak, hogy az előző születésnapunk óta időt for...
MEDIA1  |  2024. május 25. 14:51
A kormánypárti Mediaworks / KESMA megyei napilapja éppen akkor tette ingyenessé a Magyar Pétert lejá...
Buxelliott  |  2024. május 25. 10:11
A magyar piacra leselkedő veszélyes helyzetről az elemzés végén teszek említést. Addig is nézzük, ho...
Holdblog  |  2024. május 25. 08:00
Az elhúzódó gyerekkor, a végtelenbe tartó erőforrásigények vagy a követhetetlen változások felelősek...
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 26. vasárnap
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
Hősök napja
Május 26.
Szentháromság
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 25. 19:20
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem