A nyugdíjasoknak is fájni fog a Varga-csomag

Pénzcentrum
2013. június 20. 10:32

A nyugdíjasokat érintheti leginkább a Varga-csomag tranzakciós illetéket növelő része, hiszen az a készpénzfelvételt drágítja a bankszámlákról. Egyre több időskorú dönthet úgy, hogy a társadalmilag sokkal költségesebb készpénzes kifizetést választja. Pedig a Pénzcentrum korábbi cikkében megmutattuk, hogy akár 2 sárga csekk árából fenntartható egy számlacsomag, kérdés, hogy meddig marad ez így?

A kormány megszorító intézkedéseinek fontos része a készpénzfelvételhez kapcsolódó tranzakciós illeték 6 ezrelékre való növelése. A tapasztalatok szerint ezeket a költségeket a bankok egy az egyben áthárítják az ügyfelekre, különösen a kis összegző jóváírással rendelkező nyugdíjasok járhatnak rosszul, hiszen általában megfelelő megtakarításuk és jövedelmük sincs a kedvezményes számlákhoz.

Míg kártyahasználat a legtöbb banknál ingyenes maradt, addig a készpénzfelvétel óriási mértékben drágult a tranzakciós illeték bevezetése után. Szinte semmi kétség, hogy a 3-ról 6 ezrelékre való illetéknövelés tovább drágítja majd a készpénzfelvételt, mint ahogy az sem, hogy a utalássokkor érvényes ú 3 ezrelékes ráta is valahogy áthárításra kerül. Azok a kispénzű nyugdíjasoknak, akiknek mindenképp szüksége van készpénzre egyre kevésbé éri meg fenntartani egy bankszámlát. Pedig az nagyban megkönnyíti a takarékoskodást és a pénz is nagyobb biztonságban van a bankok falai között.

Lecsap a kormány a megtakarításokra: oda a kamat negyede!

A március eleji számításaink szerint egy nyugdíjas számla akár 2 sárga csekk árából is fenntartható, kérdéses, hogy ez meddig marad így, ha a bankok továbbhárítják a megnövekedett költségeiket.

A bankok többsége akciós számlacsomagot kínál a diákoknak, hiszen ezzel korán szerezhetnek ügyfeleket, akik nagy valószínűséggel szinte életük végéig az adott hitelintézetnél maradnak. Az idősebb korosztályt nem csábítják már így, de azért így is lehet kedvező ajánlatot találni. (a listát március elején készítettük) Az ajánlatokat személyre is szabhatjuk a BankRáció.hu kalkulátorával.A nyugdíjasoknak is érdemes megváltoztatni  pénzügyi szokásaikat és egyre több mindent kártyával vagy akár online fizetni. Minél több nyugdíjas dönt a készpénzes kifizetés mellett annál rosszabb lesz a társadalomnak. Racionális egyéni döntés lehet egy magas költségű bankszámla megszüntetése, de az ingyenesnek tűnő szolgáltatásokat, mint a postás, sárga csekk, valaki mindenképp meg fogja fizetni. És általában az adófizetők vannak a másik oldalon, ők viselik ezeket a költségeket, amik természetesen sokkal nagyobbak, mint a bankszámláké lenne.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. december 7. 15:55
A producer-showman vitába szállt Gulyás Márton műsorvezetővel arról, hogy a TV2 a Fidesz televíziója...
Kiszámoló  |  2022. december 7. 10:54
Nem akartam írni róla, de annyian kértétek, hát írok egy keveset Matolcsy jegybankelnök beszédéről,...
Bankmonitor  |  2022. december 7. 10:41
Emelkedik a rövid futamidejű lakossági állampapírok kamata. Egy-két éves futamidőre már évi 9-9,5 sz...
Holdblog  |  2022. december 7. 06:03
A központi bankok idén újra ráéreztek az arany ízére: a jegybankok 2022 harmadik negyedévében globál...
Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 7. szerda
Ambrus
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?