A betét után itt az új népszerű befektetés

Pénzcentrum
2013. április 13. 17:06

Nem egészen 1 év leforgása alatt a jegybanki alapkamat 7%-ról 5%-ra csökkent, a betéti kamatok egyre alacsonyabbá váltak, ami a lakossági befektetőket egyre inkább a befektetési alapok felé terelte. Az év első két hónapjában 210 milliárd forintos volt a tőkebeáramlás, amire még soha nem volt példa, ezért is kérdeztük meg az alapkezelőket, hogy meddig tarthat ki a kedvező trend. A válaszok alapján a következő 3 évben éves átlagban 8% körül lehet az éves növekedési ütem, bár ez csak egy átlagos érték, az adott intézmények helyzete ettől nagyon eltérő. A legkelendőbbek a pénzpiaci-, kötvény- és abszolút hozamú alapok lesznek, annak ellenére, hogy a legjobb kilátások a részvénypiacon láthatók. A lakosságnak azonban a visszatekintő hozamok számítanak, erre alapozva ebben az évben nem csodálkoznánk, ha akár 450-500 milliárd forintnyi friss pénz érkezne az alapszektorba.

Mondani sem kell, hogy mennyire jól jön a tőkebeáramlás a hazai befektetési alapszektornak, az elmúlt években számos csapás érte az intézményeket, mind közül viszont kiemelkedik a magánnyugdíjpénztárak államosítása, ami egy csapásra 3000 milliárd forintot vett ki a szektorból, és végérvényesen megváltoztatta az iparág növekedési lehetőségeinek fő irányát. Míg a 2011-es változtatások előtt az intézményi oldal lehetett volna az egyik fő motorja a növekedésnek, ami könnyű pénzt jelentett volna az állami kötelezés miatt, addig az államosítást követően a lakossági ügyfelek kerültek a fő fókuszba.

Megtaláltuk az új lakossági őrületet - Veszik, mint a cukrot


Gyakorlatilag az egykulcsos személyi jövedelemadó bevezetése, valamint a válság miatti megnövekedett megtakarítási hajlandóság miatt mindenki azt várta, hogy az alapszektor a megtakarítási piacon megjelenő friss pénzekből profitálni tud, eleddig azonban gátját jelentette a növekedésnek az elhúzódó válság, a magas alapkamat környezet, a devizahitel végtörlesztés és az agresszív lakossági állampapír árazás. A hátráltató tényezők közül azonban a többség eltűnt, az iparág szempontjából a legfontosabb, hogy 2011 vége óta a 7%-os alapkamat mostanra 5%-ra csökkent, a betéti kamatok és pénzpiaci hozamok olyan alacsony szintre csökkentek, ami a lakossági befektetőket is lépésre késznyszerítette.

A szektor szerint 5-5,5%-os betéti kamatszint alatt a lakossági befektetők már nem érzik magukat komfortosan, alternatívákat kezdenek el keresni, és jellemzően a befektetési alapokat találják meg, mert a kereskedelmi bankok kínálatában elérhető alapok között található a betétek legközelebbi helyettesítője, a pénzpiaci alap. Az utóbbi néhány év statisztikái alapján az ügyfeleknél akkor értékelődött fel az eszközkategória, ha a visszatekintő hozamok az aktuális betéti kamatokénál magasabbak voltak. Utoljára 2010-ben volt nagyon jó éve az alapszektornak, az MNB adatai szerint csak a háztartások éves szinten 415 milliárd forintot tettek az alapokba, mindez pedig a betéti kamatok 5% alá csökkenésével volt magyarázható.

Megtaláltuk az új lakossági őrületet - Veszik, mint a cukrot


Per pillanat ugyanebben a cipőben járunk, annyi különbséggel, hogy már jóval korábban, már 2012 második felében elindulhatott volna a nagyobb vásárlási roham, ezt viszont az állam lakossági állampapíroknál (különösen a kamatozó kincstárjegyeknél) megfigyelhető agresszív árazás megakadályozta. Tavaly közel 500 milliárd forint áramlott az állampapírokba, viszont a befektetési alapok előnye a visszatekintő hozamok alapján már bőven elegendő ahhoz, hogy a befektetők érdeklődését felkeltse. 2013-ban minden remény megvan arra, hogy ekkora összeg a befektetési alapszektort vagyonát gazdagítsa, 2005-2007 között ugyanis 400-600 milliárd forintnyi friss tőke érkezett a lakosságtól, éppen akkor, amikor a pénzpiaci alapok a reneszánszukat élték.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Megtaláltuk az új lakossági őrületet - Veszik, mint a cukrot

Az első negyedévben látható tendenciákat követően úgy gondoltuk, hogy érdemes a szektor véleményét is kikérni, hogy milyen kilátások várhatók a szektorban. A Portfolio.hu felmérésben 19 alapkezelő vett részt, a BAMOSZ statisztikáival összehasonlítva a kezelt vagyont több mint 97%-ban le tudtuk fedni. A szektorban a koncentráció viszonylag magas, a legnagyobb öt szereplő (OTP, K&H, Aegon, Erste, ING) a teljes kezelt vagyon 61%-át kezeli, míg a legnagyobb 10 szereplő számításaink szerint 86%-ot. A legnagyobb 10 alapkezelő között vegyesen találunk banki és biztosítói alapkezelőket, független pénzügyi szolgáltatóként egyedül a Concorde tudott bekerülni a TOP-10-be.

Megtaláltuk az új lakossági őrületet - Veszik, mint a cukrot

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 22. 16:17
Idealisztikus világban a pénzügyi befektetéseinket elsődlegesen a fenntarthatóság szempontjai alapjá...
Kiszámoló  |  2022. május 22. 12:05
Tizenhárom évig tartott a féktelen fesztivál a tőzsdéken és úgy általában az egész világgazdaságban....
MEDIA1  |  2022. május 20. 20:36
Az ország egyik leggazdagabb vállalkozójához köthető Rádió 1 hálózat egy hét alatt egyszerre 6 pénzü...
MNB Intézet  |  2022. május 20. 10:46
Környezeti kérdések az egyik legszélesebb látókörű magyar közgazdász gondolatainak tükrében. Miképp...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 22. 16:18