A betét után itt az új népszerű befektetés

Pénzcentrum
2013. április 13. 17:06

Nem egészen 1 év leforgása alatt a jegybanki alapkamat 7%-ról 5%-ra csökkent, a betéti kamatok egyre alacsonyabbá váltak, ami a lakossági befektetőket egyre inkább a befektetési alapok felé terelte. Az év első két hónapjában 210 milliárd forintos volt a tőkebeáramlás, amire még soha nem volt példa, ezért is kérdeztük meg az alapkezelőket, hogy meddig tarthat ki a kedvező trend. A válaszok alapján a következő 3 évben éves átlagban 8% körül lehet az éves növekedési ütem, bár ez csak egy átlagos érték, az adott intézmények helyzete ettől nagyon eltérő. A legkelendőbbek a pénzpiaci-, kötvény- és abszolút hozamú alapok lesznek, annak ellenére, hogy a legjobb kilátások a részvénypiacon láthatók. A lakosságnak azonban a visszatekintő hozamok számítanak, erre alapozva ebben az évben nem csodálkoznánk, ha akár 450-500 milliárd forintnyi friss pénz érkezne az alapszektorba.

Mondani sem kell, hogy mennyire jól jön a tőkebeáramlás a hazai befektetési alapszektornak, az elmúlt években számos csapás érte az intézményeket, mind közül viszont kiemelkedik a magánnyugdíjpénztárak államosítása, ami egy csapásra 3000 milliárd forintot vett ki a szektorból, és végérvényesen megváltoztatta az iparág növekedési lehetőségeinek fő irányát. Míg a 2011-es változtatások előtt az intézményi oldal lehetett volna az egyik fő motorja a növekedésnek, ami könnyű pénzt jelentett volna az állami kötelezés miatt, addig az államosítást követően a lakossági ügyfelek kerültek a fő fókuszba.

Megtaláltuk az új lakossági őrületet - Veszik, mint a cukrot


Gyakorlatilag az egykulcsos személyi jövedelemadó bevezetése, valamint a válság miatti megnövekedett megtakarítási hajlandóság miatt mindenki azt várta, hogy az alapszektor a megtakarítási piacon megjelenő friss pénzekből profitálni tud, eleddig azonban gátját jelentette a növekedésnek az elhúzódó válság, a magas alapkamat környezet, a devizahitel végtörlesztés és az agresszív lakossági állampapír árazás. A hátráltató tényezők közül azonban a többség eltűnt, az iparág szempontjából a legfontosabb, hogy 2011 vége óta a 7%-os alapkamat mostanra 5%-ra csökkent, a betéti kamatok és pénzpiaci hozamok olyan alacsony szintre csökkentek, ami a lakossági befektetőket is lépésre késznyszerítette.

A szektor szerint 5-5,5%-os betéti kamatszint alatt a lakossági befektetők már nem érzik magukat komfortosan, alternatívákat kezdenek el keresni, és jellemzően a befektetési alapokat találják meg, mert a kereskedelmi bankok kínálatában elérhető alapok között található a betétek legközelebbi helyettesítője, a pénzpiaci alap. Az utóbbi néhány év statisztikái alapján az ügyfeleknél akkor értékelődött fel az eszközkategória, ha a visszatekintő hozamok az aktuális betéti kamatokénál magasabbak voltak. Utoljára 2010-ben volt nagyon jó éve az alapszektornak, az MNB adatai szerint csak a háztartások éves szinten 415 milliárd forintot tettek az alapokba, mindez pedig a betéti kamatok 5% alá csökkenésével volt magyarázható.

Megtaláltuk az új lakossági őrületet - Veszik, mint a cukrot


Per pillanat ugyanebben a cipőben járunk, annyi különbséggel, hogy már jóval korábban, már 2012 második felében elindulhatott volna a nagyobb vásárlási roham, ezt viszont az állam lakossági állampapíroknál (különösen a kamatozó kincstárjegyeknél) megfigyelhető agresszív árazás megakadályozta. Tavaly közel 500 milliárd forint áramlott az állampapírokba, viszont a befektetési alapok előnye a visszatekintő hozamok alapján már bőven elegendő ahhoz, hogy a befektetők érdeklődését felkeltse. 2013-ban minden remény megvan arra, hogy ekkora összeg a befektetési alapszektort vagyonát gazdagítsa, 2005-2007 között ugyanis 400-600 milliárd forintnyi friss tőke érkezett a lakosságtól, éppen akkor, amikor a pénzpiaci alapok a reneszánszukat élték.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Megtaláltuk az új lakossági őrületet - Veszik, mint a cukrot

Az első negyedévben látható tendenciákat követően úgy gondoltuk, hogy érdemes a szektor véleményét is kikérni, hogy milyen kilátások várhatók a szektorban. A Portfolio.hu felmérésben 19 alapkezelő vett részt, a BAMOSZ statisztikáival összehasonlítva a kezelt vagyont több mint 97%-ban le tudtuk fedni. A szektorban a koncentráció viszonylag magas, a legnagyobb öt szereplő (OTP, K&H, Aegon, Erste, ING) a teljes kezelt vagyon 61%-át kezeli, míg a legnagyobb 10 szereplő számításaink szerint 86%-ot. A legnagyobb 10 alapkezelő között vegyesen találunk banki és biztosítói alapkezelőket, független pénzügyi szolgáltatóként egyedül a Concorde tudott bekerülni a TOP-10-be.

Megtaláltuk az új lakossági őrületet - Veszik, mint a cukrot

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. szeptember 22. 22:41
A MIKOM Miskolci Kommunikációs Nonprofit Kft. ügyeire rálátó forrásaink szerint a minap.hu-t, valami...
Holdblog  |  2023. szeptember 22. 13:01
Hikikomoriban szenved világunk. Anélkül, hogy ennek tudatában lenne. Legalábbis a Glóbusz nagyrésze....
KonyhaKontrolling  |  2023. szeptember 22. 07:45
A befektetési stratégiák között az egyik legismertebb, sőt megkockáztatom, hogy a legnagyobb hívőbáz...
MNB Intézet  |  2023. szeptember 21. 10:10
Világszerte egyre élesebb verseny tapasztalható a felsőoktatási intézmények között a hallgatókért. E...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 22. péntek
Móric
38. hét
Szeptember 22.
Európai autómentes nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM